Стратфор: Бокова с всички шансове за генсек на ООН

Тя е в състояние да спечели подкрепата на всички в Съвета за сигурност
18 мар 2016 21:51, Елка Василева
78
Стратфор: Бокова с всички шансове за генсек на ООН
Ирина Бокова. Снимка: архив, Булфото

Българката Ирина Бокова има всички шансове да повтори успеха с избора си за генерален директор на най-голямата агенция на ООН - ЮНЕСКО, и в надпреварата за висшия пост на Обединените нации. Това пише бившият ирландски министър по европейските въпроси Дик Рош в статия, публикувана от агенция "Стратфор".

Бокова отговаря на изискването за "регионална ротация", но по-важното е, че е жена със солидна трудова биография. Жизненият й опит е мост между Изтока и Запада, освен това тя има енергията, квалификацията и необходимите контакти с целия "електорат на ООН", отбелязва авторът.

Тя е в състояние да се справи с най-сериозното препятствие, с което се сблъскват кандидатите за поста на генерален секретар на ООН - да спечелят подкрепата на всички членове на Съвета за сигурност.

Още по темата

Бокова умее да решава взривоопасни политически въпроси и доказателство за това е начинът, по който се справя с трънливите въпроси, свързани с богатото наследство на Близкия изток. Класически пример за това е успешното преодоляване на конфронтацията около класификацията на Стената на плача в Ерусалим. Бокова показа завидни дипломатически умения и не допусна ЮНЕСКО да бъде въвлечена в политически спор. Нейният деликатен подход към проблема получи признанието на председателя на Кнесета (израелски парламент) Юлий Еделщайн.

Авторът отбелязва, че макар и да е странно, най-голямата конкуренция за Бокова е дошла от друг потенциален български кандидат - заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева. Опитите за негативна кампания обаче вместо да й навредят, се оказаха предимство за Бокова, пише Рош. Тя се справи с достойнство и показа, че спокойният генерален директор на ЮНЕСКО има необходимия железен характер, за да издържи на злонамерено отношение - важно качество за висшия пост в ООН.

Има още един фактор, който накланя везните в полза на Бокова - родната й страна. Въпреки че България не винаги има добър образ в медиите, българският народ по традиция е етнически толерантен - традиция, устояла на най-тежките исторически изпитания. В тъмните времена на Втората световна война българите, начело със своя монарх и Църква, предотвратиха масовото депортиране на българските евреи.

По време на войните в Югославия България осигури дом на много етноси и беше стълб на стабилността в района. В контекста на сегашната бежанска криза българите, макар и пряко засегнати, проявиха съчувствие към хората, прокудени от война и терор, а българското правителство категорично подкрепи намирането на общоевропейско решение. В един разделен свят, където трагичното равнище на нетърпимост расте, българските корени са ценно предимство в надпреварата за ООН, подчертава Рош.

Има едно нещо, което може да постави Бокова в неизгодно положение: колкото и да е странно, това е едно самоналожено ограничение. Твърди се, че г-жа Бокова е решила, че тъй като мандатът на сегашния й пост изтича в края на 2016 г., тя няма да води собствена кампания за поста в ООН. Мотивацията й за това е безукорна - тя не иска да компрометира сегашния си пост. Тъй като други кандидати (и потенциални кандидати) ще водят активни кампании, може би тази стратегия за неводене на кампания би трябвало да бъде преразгледана, отбелязва авторът на материала.

В Ирландия имаме поговорка: "Тихото кюре никога не става енорийски свещеник". Тя важи и за надпреварата в ООН, допълва бившият министър.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
ист преди 8 години
Ха дано, ама надали.
36
7
 
4
 
! Отговори
БРАВО преди 8 години
ПРЕКРАСНО,БРАВО, Г-ЖА БОКОВА, ЖЕЛАЕМ ВИ ДА УСПЕЕТЕ , НАПУК НА МРАЗЕЩИТЕ Б-Я. БОРЕТЕ СЕ , ЩЕ УСПЕЕТЕ, ВИЕ СТЕ ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК, УМЕН ДИПЛОМАТ, ЗНАЕЩ МОЖЕЩ И ВЕЩ НА ВСИЧКИ ПОПРИЩА. У С П Е Х.......
35
0
 
1
 
! Отговори
do 60 преди 8 години
може пък на теб най-после да ти просветне що е то "ес" и лицемерие ли е най-силната му дисциплина
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нейния племенник Боков-младши беше автокрадец. Няколко пъти го арестуваха и пускаха...Накрая беше убит.Голяма история има тая фамилия...
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната руска тролска статия.Никой не дава шансове на Бокова, няма смисъл да се хабите с лъжливи новини.Стратфор навярно не са и чували за Бокова ;)
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOMUNISTICESKATA CUMA.
31
5
 
11
 
! Отговори
Благо преди 8 години
Срам , срам , срам .
30
7
 
9
 
! Отговори
дъщеря на убиец преди 8 години
това *** е срам за България
29
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Силно се надявам гнусната комунистическа мас-тия да не бъде избрана. Ако бъде, това ще е голям срам не само за България, но и за ЕС. Да допуснат един болшевишки *** на такъв пост.
28
10
 
17
 
! Отговори
Алекс Алексиев преди 8 години
Дъщерята на убиеца на Райко Алексиев няма никакъв шанс .Баща й убива Райко Алексиев в подземията на милицията (комунистическата милиция)след което му взима палтото и много хора го срещат по улиците и така разбират че Райко е убит.Това се знае от международната общественост и няма да позволят дъщерята на един сатрап да е начело на ООН ,защото и тя и брат й ,и племеника й са престъпници.Племеничката й се самоуби от срам от престъпното йм семейство.
27
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като стана на въпрос за фамилии каква е тази на плевела, само дето бокова е принципна за радлика от него..
26
5
 
2
 
! Отговори
сталинка преди 8 години
Ами сега???
25
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драскачите от фондациите плюят Бокова, значи тя е правилният човек, успех, Българко.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да,през ООН.Защото съветското посолство е било подслушвано от ФБР на всемогъщия Хувър.И са ползвали канала през ООН.
23
4
 
15
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Майната му на ООН, тази организация е с нечист произход и действия.
22
4
 
3
 
! Отговори
пиянио преди 8 години
Руса жена ке оправи светоназдравеПиянияо пророк
21
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде българко моме успех..
20
6
 
6
 
! Отговори
3 преди 8 години
През 2003 ООН буквално се хвърли в защита на масов убиец и тиранин като Садам Хюсеин .Нима беше нужно ООН освен за атака пак над САЩ.Буш имаше далеч по -сериозни задачи ,а Обама верен марксист не му се пипаше ООН.Но сега времето му дойде. ООН не бива да съществува - хиляди търтеи подобно на еврочиновници се занимават с престъпна дейност пазени от дипломатически паспорти.
19
13
 
4
 
! Отговори
д преди 8 години
През ООН през 1948 е откраднато ядреното тайно оръжие на САЩ и предадено на СССР.Комунистите са имали дипломатически паспорти.Защо САЩ е търпял това ?Труден въпрос към объркания Рузвелт и последвалите политици .Всички шионски атаки над САЩ се осъществяват оттам .
18
4
 
9
 
! Отговори
д преди 8 години
По - тъжно за ООН е че вече я все с такава биография за шеф на най-важната им оранизация Юнеско . И какво направи нашата комунистка.Идил унищожи стари манастири заедно с милиони християни ,а момата отиде да се целува с някакъв имам в Мали .Изобщо не й пукаше.Това е ООН.Казвам ви ,организацията има за цел основно да унищожи всякакво християнство .Хора,събудете се,Комунтерна е закрит 1943 ,а през 1945 е открито ООН.Това е новия неокомунистически Коминтерн .