Абдеслам не ще във Франция, иска да го съди Белгия

Държат го в единична килия за особено опасни
20 мар 2016 14:50,
34
Абдеслам не ще във Франция, иска да го съди Белгия
Адвокатът на Абдеслам влиза в съда. Снимка: Reuters

Салах Абдеслам не желае да бъде съден във Франция, а настоява да бъде изправен пред белгийското правосъдие. Това съобщи неговият адвокат Свен Мари като се позова на факта, че клиентът му има досие и в Белгия и то трябва да бъде приключено.

"Белгийските следователи и съдя-следователят свършиха добра работа и трябва да им се даде възможност да отидат по-далеч“, заяви защитникът на Абдеслам.

Франция е издала веднага след залавянето на Салах Абдеслам европейска заповед за арест с искане той да бъде екстрадиран от Белгия, за да се изправи пред френското правосъдие за участието си в атентатите в Париж на 13 ноември.

Още по темата

Адвокатът е поискал действието на френската заповед да бъде спряно временно до приключване на белгийското разследване. Абдеслам е обещал да сътрудничи на властите и дава показания. Французите имат две седмици, за да обжалват отказа от екстрадиция.

Френският следовател по делото за терористичните нападения в Париж Франсоа Молин съобщи, че Абдеслам е признал, че е бил част от групата, която е трябвало да атакува зрителите на футболната среща на „Стад дьо франс“, но се е отказал в последния момент да се самовзриви. Трима камикадзета активираха шахидските си колани, но извън стадиона.

Днес адвокатът на Абдеслам подаде жалба срещу Молин за нарушаване на следствената тайна. Според медиите защитата ще се позове на инцидента, за да отстоява тезата, че справедлив процес срещу клиента му е невъзможен. Абдеслам ще се изправи пред съдия отново във вторник, за да се гледа мярката му за задържане. В момента обвиненията, които са му отправени са за причиняване на смърт и участие в терористична група.

Дотогава Абдеслам остава в затвора в Брюж, на 100 км западно от Брюксел, който е най-сигурният в страната. Поставен е в единична килия с двойна врата, в която мебелите са фиксирани към пода, за да не може да се самонарани. Поставен е в отделение за особено опасни престъпници, за които има повишен риск да избягат и затова са под постоянно наблюдение от специално обучени надзиратели. Абдеслам бе откаран в Брюж в събота следобед с линейка, придружена от два полицейски автомобила и хеликоптер, охраняващ кортежа от въздуха.

Вторият мъж, задържан заедно със Салах Абдеслам също остава в ареста. Негови отпечатъци са открити в квартира, използвана от терористите преди атаките в Париж. Смята се, че той е джихадист, завърнал се от Сирия, но самоличността му още не е установена, тъй като всичките му документи – сирийски и белгийски, са фалшиви. 72-часова мярка за неотклонение е издадена и срещу семейството, което е дало подслон на двамата в "Моленбек".

Синът на фамилията е близък приятел на Салах Абдеслам, който е бил наблюдаван от властите, които са засекли разговора им, в който терористът го моли да го скрие след разкриването на тайната му квартира във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 8 години
"....иска да го съди Белгия"А най-добре енича рите от бхк! Тия направо медал ще му закачат и компенсации ще му изплатят.
15
2
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 8 години
До бастаСмъртното наказание е забранено в ЕС
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изтръгнете каквато информация може да се изтръгне от тоя ***, след което го оставете да умре от глад и жажда, че не си струва да хабите куршум за него.
13
0
 
10
 
! Отговори
баста преди 8 години
Съдебно производство по бързата процедура и гилотина.Стига "желания" стига зрелища.Стига панаирждийски ненужни истории.
12
0
 
20
 
! Отговори
Болди преди 8 години
Toва е то, вееечни претенции от тая гaд ислямска, все нещо са недоволни, все нещо искат и все някой ги обижда! И сега, в реда на нещата тази мръcна oбрязана cвиня, отговорна за жестоката смъpт на стотици нормални, бели хора - християни, пак с претенции - не иска Франция, иска Белгия! А най-страшното е, че ще се намеря извратени глобалисти с марксистко-левичарски настроения и готови да се извиняват до грoб на ислямо-фашистите, които ще застанат на хегова страна и ще го защитават! Позор за Европа!
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, тоя сега пък и с претенции! То и тия, дето избихте искаха да живеят, съобразихте ли се с техните желания?
10
1
 
32
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Сега ще го разкарват с коли и хеликоптери нагоре и надолу.Отворете му вратата да тръгне да бяга и му изпръзнете един пълнител в кухата манерка,и да се приключи случия.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анализ преди 8 години
Абдеслам е обещал да сътрудничи на властите и дава показания.---"Братята" изгорЕха ... нЕма да му позволят - очаквам човека да се "разболее внезапно"...
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължавайте да пишете на диалект.Не ще във ФранцияНе желае да бъде съденсайтът може да го кръстите ММ.ангалДнес
7
0
 
32
 
! Отговори
Буш преди 8 години
Ама и желания ще има тоя, те и хората имаха желание да си изгледат концерта , но не успяха..
6
0
 
15
 
! Отговори
Лили Иванова преди 8 години
Панаири, панаири....
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да го съдят по законите на Ислямска държава ! РАЗСТРЕЛ !
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдията: последно желание,1 минута в затвора или до живот в затвора?Адеслам:Разбира се 1 минута.Съдията:Водете го в килията на Брайвик.
3
0
 
30
 
! Отговори
Строг нашийник преди 8 години
Тоя да го пратят в Русия(ако наистина го мразят,хи-хи)!Там толкова студ ще събере,че ще му се иска да се беше самовзривил!
2
0
 
40
 
! Отговори
Alek преди 8 години
Какво значи не искал - уби на френска територия сума ти хора и не искал - нека го предадат на франсетата, да му покажат и те малко "гостоприемство". Заслужил си го е.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя ако се разприказва... Бяха отишли с телевизия, спецчасти, бробирани коли да го залавят и трябваше да окаже съпротива и да го гръмнат, но какво стана, оказа се че дори не бил въоражен когато го хванаха.