A Je suis Ankara? Защо реагираме различно?

Повече животи бяха отнети в Турция, а Европа остана безмълвна
23 мар 2016 19:55, Виктория Тошкова
276
A Je suis Ankara? Защо реагираме различно?
снимка: Ройтерс

За пореден път Европа е разтърсена от последиците на терористична атака – и за пореден път отговоря по начин, който се превръща в трагична рутина, коментира журналистът Ясмин Ахмед за Independent.

В социалните медии Facebook активира функцията си за безопасност Safety Check, а Twitter се изпълни с хаштагове и карикатури. В реалния свят белгийското знаме се издига или прожектира по националните паметници на съседните европейски страни. Реакциите придобиват очертанията на мрачен ритуал на погребение. И може би те са важни за нас, защото ни помогат да осмислим невероятния ужас и ни дават инструменти, с които да заявим неотстъпчивостта в лицето на терора.

Кметът на Париж публикува в Twitter, че Айфеловата кула ще бъде осветена в цветовете на белгийското знаме, Даунинг Стрийт издигна белгийския флаг, а ВВС съобщи, че думата "Брюксел" на редица езици доминира в най-популярните световни трендове в Twitter.

Въпреки това има известно негодувание, когато споделяме карикатурата на Планту, показваща солидарността на Франция към Белгия, пише Ахмед. Къде е карикатурата за онези, които загинаха в Турция от ръцете на терористите? Защо Даунинг Стрийт не вдигна турското знаме след терористичните актове в Анкара?

Миналата седмица трима загинаха и 36 бяха ранени, на 28 февруари жертвите бяха 28, а ранените – 60, а през януари две нападения оставиха след себе си 18 убити и 53 ранени. През 2015 г. вълна от атаки доведе до смъртта на 141 души и до 910 ранени.

Силата на терористична атака не трябва да бъде измервана по броя ранени и убити. Всеки живот отнет, за да се докаже дадена политическа гледна точка е престъпление. Но цифрите остават. Толкова повече животи бяха отнети в Турция, а Европа остана безмълвна.

Явно има граници на нашата солидарност и тези граници неудобно съвпадат с картата на Западна Европа. Турция остава извън полето на нашата загриженост, недостатъчно близо, за да получи скръбта ни.

Турция е някакво екзотично място, където ходим на почивка, но не и място, което трябва да разберем или за което да пилеем съчувствието си, пише авторът.

Подбудите, които стоят зад атаките в Турция, са различни от тези зад нападенията в Брюксел. Някои от тях са в името на дългогодишното движение за независимост на кюрдите от турската държава, други се организират от същите ислямски фундаменталисти – ИДИЛ, които осъществиха и нападенията в Брюксел. Тактиката им обаче е една и съща: терора. Колективният ни отговор също трябва да бъде един: съчувствие и солидарност.

Нашето безразличие и ежедневното ни подозрение към Исляма е двигател на терористични организации като ИДИЛ. Като мюсюлманка и оцеляла след терористично нападение Малала Юсафзай наскоро говори срещу проблема за разделянето на жертвите на тероризма на Изток и Запад: „Ако намерението ви е да спрете тероризма, не се опитвайте да обвинявате за това цялото мюсюлманско население, защото това няма да спре тероризма“.

Трябва обаче да се вслушаме в последното ѝ предупреждение: "Това ще радикализира още терористи".

Още за взривовете в Брюксел следете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Realy преди 8 години
Abe, naistina....i za ruskite samoleti i vzriveni turisti ne sa tolko mnogo natajeni europeicite i amerikancite...?! Zasto li?!
85
6
 
5
 
! Отговори
, преди 8 години
Понеже турците са изнасилвали , клали , грабили , мъчили , убивали , тормозили 500 години беззащитни българи ? 0_o ? Днес се опитват да му викат присъствие , съжителство и т.н. за да нямало омраза , докато те са най-добре въоръжени в района и с явни неоосмански мераци. И защо трябва да тъжа за турците (точно те освиркаха минутата тишина в чест на загиналите в Париж на стадион в Турция),впрочем защо да рева и за белгийците (не като човек ,но като българин) някой да е ревнал за нас,когато ни унищо
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що да ми пука за турция, като те са съюзник на ИД и ги финансират.
83
2
 
8
 
! Отговори
golemia преди 8 години
А защо трябва скърбим еднакво за всички? Както не скърбим еднакво за близък роднина и напълно непознат човек, така и за места и хора, които са ни по-близки и по-далечни. На едното място сме живели или пребивавали многократно, имаме приятели, говорим езика, прекарвали сме хубави моменти, а другото просто не сме били и не го познаваме - това естествено не означава едва ли не да се радваме, че там е станало нещо подобно, но просто не сме Je suis ...... нещо си
82
0
 
2
 
! Отговори
hasan преди 8 години
terorat trabva da bıde zakleymen na vsakade tova ne sa hora .nikoy normalen chovek ne moje da go napravi tova
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На никой не му пука за Анкара, затова. Няма какво да го увъртаме. Все едно на някой му дреме какво е станало в Кения, пък и там са хора уж. ВСеки се интересува от "неговите" хора, факт.
80
0
 
8
 
! Отговори
Дани преди 8 години
Въпроса не опира само до турците, имаше атентат и в Бургас, имаше атентат и в Демодедово, в Кения мисля избиха маса студенти.Ситуацияна наистина е лоша но си е чисто и просто лицемерие. Дори поняко си мисля, че не е и лицемерие, а че "европейците" просто не знаят къде на картата са Сарафово, Демодедово или Кения.
79
3
 
8
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Реакцията на атентатите на запад и на изток е повече от диаметрално противоположна.Ако на атаките в Русия и Турция целия "цивилизован" свят хвърля вина върху политиките на Путин и Ердоган то това в САЩ,Франция и Белгия а преди 10г. в Лондон и Мадрит е удър върху човечеството и всички ние трябва да скърбим кой от кой по силно по примера на Северна Корея при смъртта на Ким Че Ир. Доокато едни се карат кой кого бомби в Сирия,сключват се примирия с откровенни джихадисти тя ИДИЛ вече 4г. си я има.
78
2
 
5
 
! Отговори
Anonymous преди 8 години
До The OttomanНе знам дали наистина си Ottoman, но определено си от северозападна България - "нещо СЕ НЕ сещам". Доказателство, че диалекта се пренася и в правописа :)
77
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
белгиците са *** това са те.Това ,че ги удариха им е малко.Те се правили масови убиства в африка преди 100 години.Време е за Pay Back.
76
8
 
16
 
! Отговори
Хенде Хох преди 8 години
Je suits РЯЗАНА БУРГИЯ!...не върви някак си,не мислите ли?
75
19
 
28
 
! Отговори
100 % Т U R K преди 8 години
Който си мисли и твърди ,че " моя терорист е добър а твоя лош " , все някога ще го намерят залепен на тавана , след някоя експлозия. И за вас се отнася българи . Мислете с горните си глави.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
blagodarenie na Osmanskata Imperiq sme zapazili dneshna Balgariq
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото когато ислямисти да убиват ислямисти в името на исляма в техните си кочини на никой не му пука,а като добавим и взривените от сивите вълци майки с деца на гара Буново..няма кой да им е съпричастен тука..
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото турците си позволиха да ни изнудват с терористите. Защото турците се възползват от ситуацията в Сирия и с това създават предпоставки за тероризъм в Европа
71
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Този въпрос никой не го зададе, когато свалиха руския пътнически самолет и загинаха 240 души. Турците избиват кюрди и те им го връщат. Не сме турска провинция за да ревем.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърп и петолъчка.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Верно бе. Защо не осветиха небостъргача в Ню Йорк в червено със сърп, за да е по-точно?
68
4
 
8
 
! Отговори
Марко преди 8 години
До The Ottoman 108________________________________Тази ловна дружинка от Едирне дали ще включва потомци на онези защитници на Одринската крепост, които са сложили оръжие след превземането й от българската армия през 1913? Апропо, след три дни, на 26.03, ще честваме за пореден път годишнината от събитието!
67
5
 
4
 
! Отговори
turchin преди 8 години
Turciq e reketiral EC axaxaxax vie turcite za glupaci li gi mislehte ve iskate bejanskata kriza da udari samo Turciq ili vdavash *** ili otvarqm vratite i se opravete :D