A Je suis Ankara? Защо реагираме различно?

Повече животи бяха отнети в Турция, а Европа остана безмълвна
23 мар 2016 19:55, Виктория Тошкова
276
A Je suis Ankara? Защо реагираме различно?
снимка: Ройтерс

За пореден път Европа е разтърсена от последиците на терористична атака – и за пореден път отговоря по начин, който се превръща в трагична рутина, коментира журналистът Ясмин Ахмед за Independent.

В социалните медии Facebook активира функцията си за безопасност Safety Check, а Twitter се изпълни с хаштагове и карикатури. В реалния свят белгийското знаме се издига или прожектира по националните паметници на съседните европейски страни. Реакциите придобиват очертанията на мрачен ритуал на погребение. И може би те са важни за нас, защото ни помогат да осмислим невероятния ужас и ни дават инструменти, с които да заявим неотстъпчивостта в лицето на терора.

Кметът на Париж публикува в Twitter, че Айфеловата кула ще бъде осветена в цветовете на белгийското знаме, Даунинг Стрийт издигна белгийския флаг, а ВВС съобщи, че думата "Брюксел" на редица езици доминира в най-популярните световни трендове в Twitter.

Въпреки това има известно негодувание, когато споделяме карикатурата на Планту, показваща солидарността на Франция към Белгия, пише Ахмед. Къде е карикатурата за онези, които загинаха в Турция от ръцете на терористите? Защо Даунинг Стрийт не вдигна турското знаме след терористичните актове в Анкара?

Миналата седмица трима загинаха и 36 бяха ранени, на 28 февруари жертвите бяха 28, а ранените – 60, а през януари две нападения оставиха след себе си 18 убити и 53 ранени. През 2015 г. вълна от атаки доведе до смъртта на 141 души и до 910 ранени.

Силата на терористична атака не трябва да бъде измервана по броя ранени и убити. Всеки живот отнет, за да се докаже дадена политическа гледна точка е престъпление. Но цифрите остават. Толкова повече животи бяха отнети в Турция, а Европа остана безмълвна.

Явно има граници на нашата солидарност и тези граници неудобно съвпадат с картата на Западна Европа. Турция остава извън полето на нашата загриженост, недостатъчно близо, за да получи скръбта ни.

Турция е някакво екзотично място, където ходим на почивка, но не и място, което трябва да разберем или за което да пилеем съчувствието си, пише авторът.

Подбудите, които стоят зад атаките в Турция, са различни от тези зад нападенията в Брюксел. Някои от тях са в името на дългогодишното движение за независимост на кюрдите от турската държава, други се организират от същите ислямски фундаменталисти – ИДИЛ, които осъществиха и нападенията в Брюксел. Тактиката им обаче е една и съща: терора. Колективният ни отговор също трябва да бъде един: съчувствие и солидарност.

Нашето безразличие и ежедневното ни подозрение към Исляма е двигател на терористични организации като ИДИЛ. Като мюсюлманка и оцеляла след терористично нападение Малала Юсафзай наскоро говори срещу проблема за разделянето на жертвите на тероризма на Изток и Запад: „Ако намерението ви е да спрете тероризма, не се опитвайте да обвинявате за това цялото мюсюлманско население, защото това няма да спре тероризма“.

Трябва обаче да се вслушаме в последното ѝ предупреждение: "Това ще радикализира още терористи".

Още за взривовете в Брюксел следете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
19
 
! Отговори
42 преди 8 години
Турците вършат такива безчинства в кюрдските райони.
25
0
 
11
 
! Отговори
до василев преди 8 години
Братле, много ми е интересно защо си подписваш постовете така? Раздвоение на личността, шизофрения??!! Малоумно е малко, вервай ми. Агент Гоши Пиянуту- ГСМ.
24
6
 
8
 
! Отговори
доктора преди 8 години
Защото сме европейци а не азиатци. ....Цената на човешкия живот е различна. За съжаление това се определя от многото различни религии. Ако наистина имаше един бог нещата щяха да са по-прости.
23
6
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 8 години
Всички имат нужда от храна, вода, слънце, жилище и ресурси. Всички останали разделения са тривиални и изкуствени за да може да се контролира овцелюдието!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Избухнах в неутешими сълзи от поредната лицемерна ода.В същият този момент,същите англосаксонски печалбари продължават да доставят оръжия във Сирия на тези,които са извършили атентатите и да са първи приятели с държави като Саудитска Арабия.Какво тук значат няколко полезни *** по-малко. До следващото ЖеСуис.
21
17
 
10
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Турция не е Европа, и там атентатите са ежедневие. Това да се тъжи за ежедневието е безсмислено.
20
1
 
5
 
! Отговори
селянин след 1944 преди 8 години
До 32 Има ценности и там е разликата. Даже и в БГ ги има, има чалгари с ориенталско мислене има и хора с прозападно мислене, има и объркани...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До селянин след 1944Няма такова нещо като ислямски, християнски, атеистки, юдейски свят.Това си измислици с които ви контролиратDivide et impera!
18
3
 
13
 
! Отговори
Виготура преди 8 години
Защото сме лицемери и не ни пука, докато не гръмне бомбата до нашия дебел, потребителски зад.ник. И тогава ставаме жесуита и се правим на състрадателни. Лицемерие и безхаберие. Цяла Европа, САЩ, и останалия развит свят е така. Затова и толкова лесно простите чалмари ги насъскват да се хвърлят с бомбите. Докато не почне да ни пука за останалия свят около нас, ще гърмят бомбите. Добрата новина е, че можем и да отървем планетата от присъствието си с натискате на няколко копчета.
17
7
 
16
 
! Отговори
селянин след 1944 преди 8 години
Нормално е християнския свят да се подкрепя, защо мюсулманския не подкрепи Турция, а чака от християнския свят да я подкрепи. За всичко християнина им е виновен, ами не става така...Надявам се един ден да се подкрепя човека , а не расата , религията и т.н. Но на този етап сме далеч от това..
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС трябва да си избере един силен лидер тип адолф и да тропне по масата и да попилее това близък изток, сащ, русия, турция и т.н.,а неда рисуваме с тибишир
15
18
 
24
 
! Отговори
Адолф преди 8 години
В Европа ислямисти избиват невинни бели хора християни, а в Турция мюслитата се самоизбиват помежду си.От къв зор трябва да им съчувстваме?
14
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците да не се оплакват. Ако беше при нас атентата, можете да сте сигурни че нямаше да има "je sus Bulgaristan". Просто не сме популярни, въпреки че сме членове на ЕС. Към Белгия и Франция има повече симпатии отколкото към Балканите и това е.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такова нещо. Ако някой ви каже, че докато си пие бирата му пука за атентат станал някъде, е долна лъжа и чиста проба лицемерие :)
12
2
 
12
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Защото юдео-масонски медии реват когато се атакуват юдео-масонски държави затова. За тях разбирането и съпричастността започват и свършват с тях. Например тяхната толерантност е насочена само към техните демонски извратени доктрини - сексуални извращения, феминизъм, малцинства и т.н. , но никога към нещо различно от това. Винаги е еднопосочно, те крещят бъдете т0лерантни, но само към нас а ние няма да бъдем толерантни към никого и ще наричаме различния - радикал, шовинист, краен и т.н.
11
3
 
45
 
! Отговори
да преди 8 години
когато имаше атентат у нас (в Сарафово) на запад сложиха ли си българското знаме
10
10
 
32
 
! Отговори
Митко преди 8 години
Все пак никой не е je-suis-Alepo. Преди 2-3 години умерената опозиция изпрови с нервнопаралитичен газ около 1500 цивилни. Този газ са го получили от Турция. Ама на кй му пукаше за някакви си сирийци. И все пак Турция си остава основен спонсор на ИДИЛ и тероризма в Близкият изток.
9
1
 
22
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Ама, че *** въпрос, ами отговорете си сами защо реагираме различно.
8
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА КАК ДА ИМ СЪЧУСТВАМЕ НА ТУРЦИТЕ СЛЕД КАТО НА 25 МИЛОНА КЮРДИ ИМ ОТНЕТО ПРАВОТО НА СЪЩЕСТВУВАНЕ И НА СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА. НЯМАШЕ ЛИ ДА БЪДЕ ПО ДОБРЕ ДА ИМ СЕ ВЪРНЕ ЗЕМЯТА И ТЕ ДА СИ ЗАЖИВЕЯТ НА СОБСТВЕНАТА ТЕРИТОРИЯ? А И ТОВА ЩЕ БЪДЕ ДОБРЕ ЗА ТУРЦИТЕ ЗАЩОТО ЩЕ ЗАЖИВЕЯТ В МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО! ДА ОБАЧЕ НЕ! ТУРСКИТЕ УПРАВНИЦИ НЕ ИСКАТ МИР. ТЕ ИСКАТ ДА СИ КУПУВАТ ОТ ИДАЛЦИТЕ ЕВТИН ПЕТРОЛЕЦ А ЗА ДА СТАНЕ ТОВА ТРЯБВА ДА МИНАВАТ ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА НА КЮРДИТЕ КОИТО НЯМА ДА ИМ РАЗРЕШАТ ТАЗИ ДАЛАВЕРКА.
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Турция кои прави атентат -кюрдите!!!А защо гх правиат!!!Как може такова лицемерие а !!!!Но започвате полека да си плащат цената!!И 100 Мадони ниама да са ви достатъчни