40 години затвор за Радован Караджич

Признаха го за виновен за геноцид в Сребреница
24 мар 2016 18:38, Александър Попов
90
40 години затвор за Радован Караджич
Снимка: Reuters

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич получи присъда от 40 години затвор от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Той беше признат за виновен за геноцид при клането в Сребреница през 1995 г., както и по девет други обвинения за военни престъпления, съобщи Ройтерс.

При клането в Сребреница през 1995 г. загинаха 8000 мюсюлмани, най-кървавото престъпление в Европа след Втората световна война.

Караджич носи индивидуална наказателна отговорност за 3-годишната обсада на Сараево, в която бяха убити хиляди хора, обяви още международният трибунал.

Караджич бе признат за виновен по 10 от общо 11 обвинения.

70-годишният Радован Караджич беше заловен през 2008 г., след като 13 години бе издирван безуспешно.

Изчитането на присъдата, на което присъстват над 100 дипломати, се провежда при засилени мерки за сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Хо преди 8 години
А истинските виновници за този конфликт кои са? Кои са чакалите, които разкъсаха тази страна?
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 68, Ласточки изобщо не му трябват, Володя на 29.09 съобщи че има нов световен ред, а на 30 бомбеше вече, при изключително трудна логистика,...така че предполагам ще се яви в съда в Хага до 24 часа...(за СССР беше 48))))
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако той има вина за участието си във война с мюсулмани, защо и другата страна на военния конфликт не е осъдена със същите наказания? И защо съдът не приложи тези мерки и закони към ислямските терористи,които ежедневно вършат престъпления срещу човечеството и геноцид без да са обявили война- когто всики терористични лидери, членове на терористични ислямски организации бъдат осъдени за всяка една жертва,вкл. тези които ги финансират и снабдяват с оръжия от ООН, тогава може да се съди някой друг.
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко му е на този, смъртна присъда трябва. Гледах Bbc и даваха кадри от лагерите където затворил цивилно население след което ги изтребил и заровил в общ гроб това ако е човешко незнам. Този не е по различен от хитлер
38
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 8 години
До Лъжи и постановкиПълни глупости! Войната в Босна беше най-безсмислената и безцелна война водена някога....и за съжаление с реални жертви.
37
5
 
4
 
! Отговори
Е? преди 8 години
Искам да задам съвсееееем простичък въпрос.Наистина ли искате да приличаме и живеем в общество и държава като Русия?Ама със всичкото произтичащо от това?
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога обратните психопати от третия пол от Хага ще осъдят международните военнопрестъпници Обама, Меркел, Саркози, Оланд, Камерън и други за геноцид и за смъртта на милиони хора в Ирак, Сирия, Авганистан, Либия и т.н. Долни лицемери.
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯКОЙ ТУК СПОМЕНАВА ВОЛОДЯ И ХАГА,ЯВНО НЕ ЗНАЕ ЧЕ МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНИТЕ ЛАСТОЧКИ ЩЕ ЛИТНАТ ЗА СЕКУНДИ САМО БРЮКСЕЛИТЕ ДА ОТВОРЯТ УСТИЧКИ.А КАРАДЖИЧ Е ГЕРОЙ В ОЧИТЕ НА ПРАВОСЛАВНИЯ СВЯТ И ТАКЪВ И ЩЕ ОСТАНЕ.
34
4
 
19
 
! Отговори
гост преди 8 години
Днес, точно 17 год. след началото на бомбандировките над Белград жалко, че няма повече хора, като Радован Карадич, Аркан и т.н
33
3
 
3
 
! Отговори
Кл преди 8 години
До ОдисейТи като не си българин към кой етнос принадлежиш?
32
3
 
20
 
! Отговори
ижо05 преди 8 години
Хора никога не забравяйте ,че Радован - на въпрос на журналисти защо се води война между тях - той отговори следното ,ако искат да спрат войната то САЩ и партньорите им веднага могат да е спрат защото те дават примерно 5 пушки на едните и 5 на другите. Само след няколко часа американците го обявиха за военно престъпник против човечеството.
31
5
 
20
 
! Отговори
EUSSR преди 8 години
Ако има справедливост следващите осъдени от трибунала трябва да са Ердоган и Обама.
30
1
 
12
 
! Отговори
42 преди 8 години
И тая присъда на фона на днешния свят и тероризма.Смешно и трагично.
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе точно днес ли са му произнесли присъдата?Ега си кощунството. този човек трябва на Брюксел в момента .Той е необходим на Европа ,На хората.Хора ..... изтребват ви. усещате ли се?
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
oste edin srbin moje da stane dalboko po4itan, pametnici da mu izdignem, ulici i plostadi na nego da krstim, u4ilista i destki gradini negovoto ime da nosiat..4ovekat se kava Sreten Josi4, ta bai Sreten trea da gepi edna iaka kremakliika , da na tup4i s bertoletova sol i gabar4eta i da tresne Tikvata po prodaljenieto na garba, posle ona, Tikvata, same 4e si oide na onio svet, sha kato po4ne da drapa, da 4esa i da rie, takiva cepki ste zaloji na dirnika 4e muhite odma sha da se izcrkat vrz rani
27
3
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Браво Радане! Един славянин да има! Те като ни клаха 5 века някой нещо да е казал????Всички знаят, че на западна европа и трябва шерпи, а сърбите бяха доста развита нация.Те искаха да я поставят на колене! Разделяй и владей!
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисейчо-грейчоА САЩ с какво са помогнали на Асен и Петър в справедливата борба с византийците? Караджич, Младич, Милошевич и т.н. Са герои, съпротивляващи се против разпада на държавите им под натиска на финансираните от САЩ терористи. Саадам, Кадафи и Асад. С какво саудитската гнусна диктатура се различава от либийската? С това, че е по-жестока и е подкрепена от САЩ!
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радован Караджич , Радко Младич и Аркан са войни на кръста , защитници на християнските земи
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Косово е света земя Сръбска, Радован Караджич , Радко Младич и Аркан национални герои на Сърбия
23
2
 
21
 
! Отговори
Лъжи и постановки преди 8 години
Никаква Сребреница няма. Всичко е постановка, като при румънската "революция" 1989 г., когато са вадили по улиците трупове от моргите, уж "убити" от Секуритате. После в Косово, албанските "бежанци" са били режисирани какво да казват, какво да правят, за да се създаде обществено мнение за нападение на Сърбия, както и снимките на бягащи са фалшифицирани. Това беше показано от западни журналисти, но се появи в малко медии. Повечето медии са под контрол и лъжат, за да обслужат "правилната линия".