"Шведска следа" в атентатите в Брюксел

"Дагенс нюхетер": Единият от организаторите живял в Швеция
Обновена: 24 мар 2016 08:46 | 24 мар 2016 08:44, Елка Василева
6
"Шведска следа" в атентатите в Брюксел
Снимка: Reuters

След като белгийската полиция публикува информация за терористите, организирали нападенията в Брюксел, се появиха сведения, че един от тях, убитият на 15 март при полицейска операция 35-годишен алжирец Мохамед Белкаид няколко години е живял в Швеция. Това съобщава шведският в. "Дагенс нюхетер", цитиран от ТАСС.

Още по темата

Жилището в брюкселския квартал "Форе", където той беше застрелян по време на шурма, било наето от един от братята Бакрауи. В него полицията открила следи от ДНК на организатора на терористичните нападения в Париж Салах Абдеслам. Всичко това говори, че Мохамед Белкаид бил свързан с терористите, извършили атаките в Париж и Брюксел.

Белкаид пристигнал в Швеция през 2010 г., оженил се за шведска гражданка и година по-късно получил жителство. Той бил известен на полицията за редица дребни закононарушения, главно кражби и носене на хладно оръжие.

През 2014 г. Белкаид заминал за Сирия, за да се присъедини към "Ислямска държава". Името му присъства в списъка с терористи, предаден от дезертьор от ИД на британската телевизия Скай Нюз. Според документа Белкаид се бил съгласил да стане атентатор самоубиец.

В началото на декември м.г. той беше обявен за международно издирване по подозрение за участие в нападенията в Париж, при които загинаха 130 души.

Шведската служба за сигурност СЕПО не пожела да коментира съобщенията за "шведска следа", като заяви само, че се намира в контакт с международните партньори и чака резултатите от разследванията във Франция и Белгия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шведска следа няма, тъй като този ислямист няма шведско гражданство и не е швед. Има ислямска следа на мигрант.Знаете ли условията за получаване шведск гражданство и кое се нарича следа?
1
4
 
8
 
! Отговори
петтимата от РМС преди 8 години
При атентата в черквата Света Неделя загиват 134 души, ранените са 500; повечето от които умират от раните си. # Следователно: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ТЕРОРИСТИ са в БКП (БСП) и са ОБУЧЕНИ и ФИНАНСИРАНИ от МОСКВА . . . а СТАНИЩЕВ СЕ ИЗВИНИ САМО на МЕСТАН и любовно ГО целуна в устата . . .