Папа Франциск: Да не позволяваме на мрака да ни завладее!

Поклонниците в Рим са по-малко заради страха от атентатите
Обновена: 27 мар 2016 20:35 | 27 мар 2016 17:53, Веселина Йорданова
58
Папа Франциск: Да не позволяваме на мрака да ни завладее!
Снимка: БТА

Във великденската си проповед папа Франциск призова християните да не се поддават на страха и песимизма след атентатите в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Нека не позволяваме на страха и мрака да завладеят сърцата ни, призова главата на Римокатолическата църква по време на празничното богослужение в базиликата "Свети Петър".

Много поклонници отмениха планираните си пътувания до Рим след атентатите в Брюксел, но въпреки това снощи в базиликата дойдоха много вярващи, отбелязват агенциите.

Десетки хиляди пристигнаха, за да чуят посланието "Урби ет орби" - "Към града и света", посочва Франс прес. По време на Светата година на милосърдието, според някои оценки, Рим посреща по Великден 20 000 поклонници по-малко, отколкото през 2015 г., колкото и да е популярен Франциск - безспорно отчасти заради страха от атентати, допълва агенцията.

Папа Франциск влезе в смълчания и потънал в тъмнина храм с една единствена запалена свещ, а когато стигна до олтара, осветлението беше запалено, символизирайки възкресението на Исус.

Във великденското си послание Франциск спомена жертвите на тероризма - "тази сляпа и брутална форма на насилие, която продължава да пролива кръв в различни части на света, както при неотдавнашните атаки в Белгия, Турция, Нигерия, Чад, Камерун, Кот Д'Ивоар и Ирак, предаде ДПА.

Посланието на Христовото възкресение ни приканва да не забравяме онези мъже и жени, търсещи по-добро бъдеще, както и още по-многобройното множество от мигранти и бежанци - сред които много деца, бягащи от война, глад, бедност и социална несправедливост, добави папата. Тези братя и сестри срещат твърде често по пътя си смъртта или отказ от онези, които биха могли да им предложат подслон и помощ, каза той в нов призив към лидерите на развитите страни, особено европейските, да не затварят границите си.

Ватикана изпрати днес от името на Светия отец телеграма до иракчаните, два дни след като самоубийствен атентат, отговорност за който пое групировката "Ислямска държава", отне живота на 32-ма души след футболен мач в иракската провинция Бабел.

Франциск изрази подкрепа за мирните преговори за Сирия, една "разпокъсана" страна. Той призова за световен мир, споменавайки зони на военен конфликт или нестабилност като Сирия, Ирак, Украйна, Йемен, Израел и Палестинските територии, Южен Судан, Демократична република Конго, Бурунди, Мозамбик и Венецуела.
Римският първосвещеник спомена в словото си и "възрастните, смазани от самотата", и "младите, които не виждат бъдеще пред себе си".

"Господ ни изпраща съчувствения си поглед към гладните и жадните, към чужденците и затворниците, към маргиналите и отритнатите, към малтретираните и подлаганите на насилие", изтъкна Франциск.

"Пред духовните и нравствените бездни, пред празните пространства, които се отварят в сърцата и предизвикват омраза и смърт, единствено Бог може да запълни с любовта Си тези празноти, тези пропасти, предпазвайки ни, за да не се сгромолясаме в тях. Божието милосърдие е вечно!" - каза Франциск.

Не бе съобщено за никакви инциденти днес, а и по време на продължителните тържества през цялата Страстна седмица. Около площад "Св. Петър" обаче бяха разположени внушителни сили за сигурност. Полицията проверяваше поклонниците с метал детектори и ги насочваше към площада по предварително установени маршрути, обозначени със заграждения.

79-годишният аржентински папа изглеждаше в доста добра форма въпреки траялите дълги часове церемонии през последните дни. Той продължително дефилира всред ентусиазираното множество с малка кола в бял цвят, отбелязва АФП.

Днес е празник на нашата надежда. Тя е толкова нужна сега, каза в посланието си Светият отец. По време на богослужението 12 възрастни от Китай, Южна Корея и други страни получиха папско кръщение. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
доналд дък преди 8 години
Като четеш за някви фанатици от близкия изток,и после видиш коментарите на някои фанатици от европа и се чудиш каква е разликата между нас и онези хора които живеят в някви пустини и яздат камили по цял ден и не знаят че човек е ходил по луната която те глрдат вечер от някоя пустиня легнали до камилата си и мислейки си че алах е там.Разликата е там че в Европа повече хора знаят че не алах и христос,или батман е там а ние,хореата и ще пием по една бира и ще пратим всички фанатици по дяволите
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Роден в НРБТова че някой не вярва в невидими чичковци с бели пелерини и че мрази религията, не означава че няма ценности. И даже най-вероятно аз лично имам много повече ценни качества за обществото и човечеството, от конете с капаци водещи се от приказки за деца.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен Тор и Один ще фчупат от бой Аллах и Христос. Обаче от друга страна Зевс ще ги попилее всичките, щот Тор е ученик по мълнии на Зевс...и направо незнам на кой да заложа, объркан съм. Както примерно според мен Дяволът няма шанс срещу Хадес, но пък Анубис е изключително могъщ....Аве да ви *** и боговете вече, нямаше ли достатъчно разруха и деградация в името на герои от приказките. Ако не си построим ние светът, няма кой друг.
31
2
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Не споделям призивите на папата и го смятам за агент на новия световен ред и за радетел на създаването на световна религия на антихриста. В католицизма има много сатанински неща.
30
2
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До доналд дъкНевежи човече защо отхвърляш неща което не знаеш и не разбираш? Светлината на Божията истина сияе в Светите Писания, защото "Твоето Слово Боже е истина". Словото Божие, дошлия на земята Господ Иисус Христос е пътят на човеците обратно към Бога Вседържателя. "Аз съм пътят и истината и животът, никой не идва при Отца, освен чрез Мене". "Всичко Ми е предадено от Моя Отец, и никой не познава Сина, освен Отец; и нито Отца познава някой, освен Сина, и комуто Синът иска да открие."
29
2
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До рубладжияВ дявола няма никаква светлина, но той *** тези които не са приели любовта към истината представяйки се за "ангел на светлината". "Сам сатаната се преобразява в ангел на светлината, та затова не е голяма работа, ако и служителите му се преобразяват като служители на правдата" (2 ***. 11:14).
28
5
 
2
 
! Отговори
доналд дък преди 8 години
Всички религии трябва да изчезнат за да не може разни празноглави да търсят смисал в живота в тази измислица за невидими богове.Човече,стъпихме на луната а някои хора все още живеят в средновековието.Важните неща в този живот са семейството,приятелите и всички добри хора,а не някви секти и техните мазни шефове.
27
0
 
3
 
! Отговори
Рубладжия преди 8 години
Тоя мръсен йезуит ви говори за светлината, която Луцифер носи, който чете знае, че всичките му колеги масони вярват в светлината, да ама не, това не е светлината на Господ. Този е долен сатанист и вероятно масон, като онази карикатура Йоан Павел 2, дето слугуваше на ционистите от Фашингтон.
26
1
 
2
 
! Отговори
PD преди 8 години
Във времето на Борис I се появява ново разбиране за държава. Писаното слово, създава условия за преформатиране, на иначе родствени племена в нови формирования, противопоставящи се едни на други. Вярата се превръща в Църква, с сложни ритуали, и най вече в политически фактор. Всичко което днес наричаме история за записки на същите тези политически ориентирани църковни служители. Не е случаен в тези времена и проекта "глаголица", нито и огромното количество преведена църковна книжнина.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Българин 666Всички тия глупости за тангрианство и прочие щуротии идват от ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПОВРЕДЕН КАМЕНЕН НАДПИС, В КОЙТО Е УПОТРЕБЕНА ЕДНА ДУМА - ТАНГРАН, КАТО КОНТЕКСТА Е ДОСТА ДВУСМИСЛЕН.Така, че моля не ни занимавайте с тези глупости. Сведенията за българите, които имаме, говорят за друга религия. Само пълни неграмотници, желаещи на всяка цена да изкарат българите тюрки, могат да сътворят религия от една дума.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
The dark side cloud everything. Impossible to see the future is.
23
4
 
4
 
! Отговори
PD преди 8 години
И Кубрат, и Тревел са били християни. Това е вече е известно вече и на "официалната" историческа гилдия. Борис I се разправя с християнски боляри, защото по политически причини, приема Византийски трактат на религията (справка в християнските разколи и църковни събори). Към този момент, това е било предателство с което е можел да загуби правото рода му да води род и родина. Може би, един ден ще разберем мотивите му, Тангра, няма общо с събитията
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
типичен рептил.
21
2
 
5
 
! Отговори
PD преди 8 години
"ОКОТО" доста взе да се фокусира върху папата. Подготвят почва за нови събития. Последния опит на папа, да представлява всички "народи" приелите словото божие, завършва с пълно фиаско. В онези времена, мъдростта на древните българи се вля в новосъздадените народи и донесе подем на съзнанието им. И пак така ще бъде! Днес божия народ Белите Ари/Българи няма държава, ала там където има светлина, мрак няма. И страх няма там където има вяра, знание и родово осъзнание. Останалото са празни приказки.
20
1
 
12
 
! Отговори
Спонги до да преди 8 години
Ние естествено поздравяваме католиците, но ще изречем ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ тогава, согато му дойде времето. Тогава ще слезне и БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН над гроба ва Спасителят.
19
5
 
5
 
! Отговори
да преди 8 години
Христос възкръсна,радвайте се хора,за нас го направи ,за да ни има всички .Днес е ден на щастие ,а не на омраза.Днес не бива да говорим лоши неща. И без това всеки ден говорим само това.Мисля си ,че липса много на днешния човек мълчанието .Колко мъдрост има в това.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от високо и заобиколен от охрана е лесно!
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Христос възкръсна,радвайте се хора,за нас го направи ,за да ни има всички .Днес на щастие ,а не на омраза.Днес не бива да говорим лоши неща.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България трябва да се капсулира от юг и от запад.
15
2
 
29
 
! Отговори
Трезвен мизантроп преди 8 години
Тоя продажен йезуит няма ли да млъкне най-после?