Япония строи подземна ледена стена около АЕЦ "Фукушима-1"

Това ще предотврати изтичане на радиоактивна вода в почвата
31 мар 2016 10:37, Елка Василева
19
Япония строи подземна ледена стена около АЕЦ "Фукушима-1"
Снимка: Reuters

Компанията оператор на авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1" - "Токио електрик пауър" /ТЕПКО/, е започнала замразяване на почвата с цел създаване на "подземна защитна стена" по периметъра на станцията, предаде ТАСС.

По замисъла на инженерите това ще предотврати изтичането на радиоактивна вода в почвата. Днес ТЕПКО съобщи, че изпълнението на всички предвидени по плана работи ще отнеме около осем месеца.

Местните експерти отбелязват, че проектът за създаване на вечно замръзнал слой около атомната електроцентрала няма аналог в световната практика. Общата дължина на стената, която ще се спуска на 30 м под земята, ще бъде около 1,5 км. Благодарение на тази стена в съчетание с други мерки ТЕПКО смята да намали обема на проникващата под станцията вода осем пъти - от 400 до 50 тона в денонощие.

Аварията на АЕЦ "Фукушима-1" стана през март 2011 г., когато поради удар от цунами в станцията излязоха от строя системите за енергоснабдяване и охлаждане. В резултат на това в три от енергоблоковете се стигна до разтопяване на горивото, което поради високата си температура проби защитните корпуси на реакторите.

За охлаждането им сега в тях непрекъснато се налива вода, която изтича през пробойните, изпълва подземните етажи на енергоблоковете и дренажната система, и трябва също така непрекъснато да се източва. Част от нея се смесва и с подпочвените води.

След аварията жителите от околните райони бяха евакуирани, а около станцията е обявена забранена зона, която в последно време се свива в резултат на провежданата дезактивация на заразената местност. Предполага се, че АЕЦ "Фукушима-1" ще бъде напълно демонтирана след 40 години.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ЯпонияАЕЦ Фукушима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
mi6osp преди 8 години
До АнонименТам ще има опасна радиация над 10 000г.Проблемът е, че ще я има не само там. Разтопените реакторни зони прогориха бетоновия щит под реактора и сега потъват в земята отдолу, като заразяват с радиоактивни частици подпочвените води. А тези води са не само до 30м .Разчита се, че водите до 30 м дават извори в околността , а по-дълбоките ще се самопочистят през дебелите земните пластове.А какво става, ако разтопените ядра потънат до слой лава? Радиоактивен вулкан.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз мислех че ги затварят бе ха!
8
2
 
3
 
! Отговори
до Мани, голям експе преди 8 години
"Някой си" от 8-ми пост е абсолютно прав - резервните дизел-генератори не се включиха. Всички експерти изтъкнаха неправилното им разположение, а освен това в последствие се оказа, че и дори да бяха на безопасно място, не са били тествани от много време, и най-фрапантното - не са били заредени с гориво.
7
3
 
1
 
! Отговори
до Някой си преди 8 години
Мани, голем експерт си.
6
1
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Малко разяснение - Фукушима гръмна заради крайно некадърното решение относно разположение на аварийните резервни източници на захранване т.е. дизелгенераторите, както и поради самия дизайн на централата, които е на принципа на чайника и няма разделяне между първи и втори контур!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фукушима е голяма катастрофа. Следващите 100 години без да преувеличавам ще има радиация там.
4
4
 
9
 
! Отговори
az преди 8 години
Японците какви неща строят, а ние една улуца не можеме да сфалтираме и да изкара 1 година ....
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ще има заяждане, съветски *** няма. Има руски или украински.Тия какви са?? Ами сега? Чернобил е в Украйна, ама соросо идите казват че украинците са стока па руснаците са лоши. Така че украинците не може да са виновни.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коя и как е гръмнала в момента няма значение. Има значение, че Чернобил беше консервиран, а Фукушима ежедневно продължава да причинява радиоактивно замърсяване. Ако се поинтересувате от факти, може да видите, че обема радиация от Фукушима отдавна е задминал Чернобил, и не е ясно още колко ще се увеличи...
1
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само дето Фукушима гръмна, защото имаше непреодолимо бедствие, а Чернобил гръмна заради това, че е строена и експлоатирана от пияни съветски подчoвеци.