#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин

Изтекоха над 11 млн. секретни документа на политици със съмнителни доходи
Обновена: 4 апр 2016 07:02 | 3 апр 2016 21:30,
620
#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин
Снимка: архив, Ройтерс

Над 11.5 млн. секретни документа бяха разкрити в най-голямото разгласяване на документи в историята на журналистиката.

Разкритията на Panama Papers, или Документите на Панама, както се нарича докладът, са свързани с едни от най-влиятелните фигури в световната политика - руският президент Владимир Путин, Павло Лазаренко (бивш премиер на Украйна), Дмитрий Песков (говорителят на Путин), Петро Порошенко (президент на Украйна), премиерите на Исландия, Пакистан, кралят на Саудитска Арабия.  В тях фигурират още официални лица от FIFA, световни знаменитости и спортисти като Лионел Меси.

Докладът е категоричен - близки на Путин са се облагодетелствали за милиони и милиарди от сделки, които е нямало как да спечелят, ако не е била протекцията на руския държавен глава.  Намерени са данни за поне 100 финансови сделки, сред които и такива за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един – парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Според сметките на авторите на доклада близо 2 млрд. долара в офшорки са свързани с руския президент.

От документите става ясно, че семейството на Путин са се облагодетелствали от парите.

Други документи посочват, че в Bank of Russia са се прали милиарди долари, свързани с президентското семейство. Путин притежава 3.6% от банката. "Документите на Панама" за първи път разкриват как е действала банката. Парите са били предоставени на две офшорни компании, собственост на близки на Путин.

Заеми пък за стотици милиони долари са били продавани от една офшорна компания на друга. За 1 долар.

Един от тях е известният майстор на виолончелото Сергей Ролдугин. С руския президент се познават от юноши и е кръстник на Мария, дъщеря на Путин. Според документите Ролдугин е спечелил стотици милиони долари от съмнителни сделки.

В "Документите на Панама" фигурират и над 150 български граждани.

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света. Близо година те дълбаят във внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г.

"Масивното изтичане на данни e най-голямото, известно досега", казва германският журналист Бастиан Обермайер от "Зюддойче цайтунг".

"Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години", допълва за гигантския обем информация един от редакторите на проекта Мар Кабра.

"Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако се съобразяват със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, за да бъдат сигурни, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция", казват журналисти от екипа на ICIJ. В данните има информация за банки, които са били движещи сили за създаването на трудни за проследяване компании на Британските виржински острови, Панама или други финансови райски кътчета. Журналистите открили почти 15 600 фирми, създадени от банки за техни клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още по темата: месиПутинPanamaPapers
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Някой знае ли какво стана с оная евразийска банка с уставен капитал 100 милиарда долара/забележете долара, а не йоана или рубли/, която щеше да бори ЕС и Щатите...
336
11
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
А докато упорито защищавате вашият идол Путин мигрантът *** Елън Мъск и неговата компания продадоха на зелено със срок на доставка КРАЯТ НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА вече 300 000 коли от Тесла модел 3 .И американците вече чакат за кола с години като братушките на времето спете спокойно деца .
335
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusЕй, ще излезе че *** наистина си личите. Статистика. Чия статистика? На удобните статистици ли? Стъкмистика! По-долу казваш, че са изгонили всички неудобни. И кой проброи парите, кой? О,не. Сетих се кой...
334
5
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
472 Съжалявам но не е така , за това беше въведено съответното законодателство. Разберете веднъж за винаги не всичко на този свят е Сорос , разбирам че вие трън в очите , но той е един от многото филантропи и то не най-големият или най-известният.
333
1
 
9
 
! Отговори
ала бала преди 8 години
2 милиарда са джобни пари за Сорос У нас се носеше слух за един с 3 милиарда.Пропагандата е голяма работа,ако има кой да и се върже.
332
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusЛъжеш! Не, не всички! Само Сорос!
331
5
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
468 Валутните им резерви са намалели с 60% за последните три години ,а много регионални области са изкуствено дишане . Статистика
330
4
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Тази журналистическа организация също е НПО , както и Уикилийкс между другото . Както и десетките руски организации у нас .
329
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАИ откъде намери после да продължи военните действия? Ти ли му даде назаем? А ти откъде знаеш колко пари има Путин и Русия? И ти ли си на пряка телефонна връзка, като оня умник Odysseus?
328
6
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
462 За всеки диктаторски режим най-големият трън в очите му са Неправителствените организации защищаващи човешките права и разпространяващи наука и култура защото те рушат устоите на диктатурата муи не са му подвластни . По време на Социализма въобще нямаше как и да стъпят било то у нас било в СССР .Сега Путин гони всички за да управлява безконтролно, това е .
327
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusТи нали си на пряка телефонна линия! Като ти звъннат и ти докладват напиши, сподели с нас.
326
11
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Сваленият руски самолет в Сирия /Турция/ спаси таварисшч Путин от унижението да признае пред света, че няма пари за Южен поток...
325
8
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Премиерът на Исландия според мен ще си подаде оставката , ако не е бивш вече . Малко по сложно ще е с Порошенко , но за Путин съм сигурен че цялата Кремълска пропаганда ще бъде впрегната да го защищава и оставка е мисията невъзможна , за него оставка значи най-малкото затвор .
324
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За нашите крадливи гадове няма ли да драснете нещичко? Ни имена, ни цифрички!
323
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusА филантропът Сорос е изгонен от Русия и организациите му са забранени. Като ИДИЛ! Скоро може да има и оплаквания от неправомерните действия на Путин срещу активисти-борци за свобода (т.е. ***). А ти какво се палиш? Да не съм научил съм името на работодателя ти?
322
7
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До 666Евразийска помия в действие - сезон 1, епизод 32 /и последен/... - Режисьор - Вова Путин, изпълнителни продуценти Вова Путин и КГБ...
321
2
 
0
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До св.св.Маркс и Енгелс. Я по-спокойно че ще получиш сърдечен удар от злоба.
320
7
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Ако бяхте християни щяхте да сте Тома неверници но понеже сте безбожници сте само едни червени неверници.Разследването е независимо и глобално и информацията за Путин е само щрих от него но той най-много боли нали .
319
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рубладжийските *** добре заработват май а?
318
7
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Единственият в света държавен чиновник... - мултимелиардер... - да са живи и здрави *** и вдигнат рейтингът му до 99 процента... - и да го изберат за личност на хилядолетието...