#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин

Изтекоха над 11 млн. секретни документа на политици със съмнителни доходи
Обновена: 4 апр 2016 07:02 | 3 апр 2016 21:30,
620
#PanamaPapers: Офшорки за $2 млрд. водят до Путин
Снимка: архив, Ройтерс

Над 11.5 млн. секретни документа бяха разкрити в най-голямото разгласяване на документи в историята на журналистиката.

Разкритията на Panama Papers, или Документите на Панама, както се нарича докладът, са свързани с едни от най-влиятелните фигури в световната политика - руският президент Владимир Путин, Павло Лазаренко (бивш премиер на Украйна), Дмитрий Песков (говорителят на Путин), Петро Порошенко (президент на Украйна), премиерите на Исландия, Пакистан, кралят на Саудитска Арабия.  В тях фигурират още официални лица от FIFA, световни знаменитости и спортисти като Лионел Меси.

Докладът е категоричен - близки на Путин са се облагодетелствали за милиони и милиарди от сделки, които е нямало как да спечелят, ако не е била протекцията на руския държавен глава.  Намерени са данни за поне 100 финансови сделки, сред които и такива за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един – парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Според сметките на авторите на доклада близо 2 млрд. долара в офшорки са свързани с руския президент.

От документите става ясно, че семейството на Путин са се облагодетелствали от парите.

Други документи посочват, че в Bank of Russia са се прали милиарди долари, свързани с президентското семейство. Путин притежава 3.6% от банката. "Документите на Панама" за първи път разкриват как е действала банката. Парите са били предоставени на две офшорни компании, собственост на близки на Путин.

Заеми пък за стотици милиони долари са били продавани от една офшорна компания на друга. За 1 долар.

Един от тях е известният майстор на виолончелото Сергей Ролдугин. С руския президент се познават от юноши и е кръстник на Мария, дъщеря на Путин. Според документите Ролдугин е спечелил стотици милиони долари от съмнителни сделки.

В "Документите на Панама" фигурират и над 150 български граждани.

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света. Близо година те дълбаят във внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г.

"Масивното изтичане на данни e най-голямото, известно досега", казва германският журналист Бастиан Обермайер от "Зюддойче цайтунг".

"Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години", допълва за гигантския обем информация един от редакторите на проекта Мар Кабра.

"Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако се съобразяват със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, за да бъдат сигурни, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция", казват журналисти от екипа на ICIJ. В данните има информация за банки, които са били движещи сили за създаването на трудни за проследяване компании на Британските виржински острови, Панама или други финансови райски кътчета. Журналистите открили почти 15 600 фирми, създадени от банки за техни клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още по темата: МесипутинPanamaPapers
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
5
 
7
 
! Отговори
666 преди 8 години
Еврейска помия в действие - сезон 1, епизод 32. Режисьор - Дьорд Шорош, изпълнителни продуценти - ЦРУ, АНС, CNN, BBC. DW.
316
7
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Shark-Като ти е писнало,събирай багажа и в любимата Масква... Тъкмо кремълските агенти у нас ще станат с един по-малко.
315
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V original napisano :mozhe bi da vodi k "priyateli" na Putin.Stiga s zrelishta: ima ili nyama Putim miliardi na men.....Iskam normalni pensii,napravleniya pri lekar specialist,realna socialna grizha za deca,bolni i vazrastni xora.Iskam edna brava na vrata ,a ne 10,iskam da xodya po ulici spokoyino.Iskam normalen zhivot,a ne beskrayini klyiki po TV i vestnici.Chetete 1-vi stranici na vestnici-v moralen ad zhiveem!
314
5
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
450 Браво бе научил си едно име и само то ти е в устата
313
4
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
451 Ми няма акуло защото просто няма . Американските президенти си изкарват мандата после се пенсионират и четат лекции за милиони Руският президент няма да се пенсионира , пред него такава алтернатива не съществува.
312
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 8 години
А на Обама МюмЮнов какви имоти и пари се водят ще кажете ли. Или той се няма нищичко горкия, нито пари има, нито имоти, нито се е облагодетелствал от поста си. Той е една такаааава невинна чиста душица, не като този звяр Путин. Нали?? писна ми от двойните ви стандарти. И не ви вярвам на писаниците. Вие видяхте ли ги тези документи или си пишете защото някой е рекъл че друг е казал.
311
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сорос беше позорно изгонен от Русия. Да, същия, който ви плаща да лаете във форумите и коментарите. Затова ще пишат още какво ли не.
310
4
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Путин, най-големият злодей, е разбира се на първо място. Негов съученик имал милиони в офшорни фирми, които естествено са на Путин. После идва китайския президент Си Цзинпин. Та как няма да е там, след като твърди, че Южнокитайското море е китайско, след като е АМЕРИКАНСКО! Тук е и исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон , който изгони от страната всички западни банки, в резултат на което страната му започна впечатляващо развитие.Е, има и нещо за украинския президент Петро Порошенко, който по официални данни направи за една година 100 милиона долари. Това няма как да се премълчи.Ах, да, и б
309
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Путин е малко невинно миролюбиво гълъбче, което изкат да го изкарат алчен егоистичен военнолюбив крадлив руски шовинист!!!Агент Люк Гивънс!ЦРУ!!!
308
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито на всички поклонници на джуджето!
307
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Британските Виржински острови
306
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ситен, а много алчен!Далаверите,кражбите и ламтежа за пари е т.ПЪРВА в устава на комуниста!Нашият кратунко също къта десетцифрени сумички по офшорките.
305
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Два милиарда са страшно много пари--но КТБ са повече...Извод--наш Боко по-голям *** от другите...
304
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай ся някой да ни открехне, аджеба, защо тези офшорни зони съществуват, и не са ли под юрисдикцията на най- големите борци за правда ;) Няма такъв цирк!
303
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА- МЕН МЕ ВЪЛНУВАТ НАГЛЕЦИТЕ БАНЕВИ- ТЕ СА НАШИЯ ПРОБЛЕМ.
302
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега, ако имаме наистина читави и смели журналисти, да вземат да разнищят кои са тези повече от 150 българи, споменати в документите, а не да забаламосват читателите с малката булка или да тиражират самохвалствата на Баце.
301
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремълското недоносче, панамаджия ще се извъди *** :)
300
2
 
19
 
! Отговори
Можело това и онова преди 8 години
Авторите на разследването твърдят, че тези операции могат да се отнасят към лица от близкото обкръжение на президента на Русия Владимир Путин. Междувременно самите автори на публикацията признават, че името на самия президент на Русия не е споменавано и веднъж във въпросните документи.
299
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Публикуват се само тези данни за Путин, които са безспорни. Ако са лъжливи , защо посочват и Порошенко?Дори и най-заблуденият *** знае, че Путин краде. Много повече от изнесеното.
298
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Името на Сорос няма как да е в документите, защото той финансира това "разследване".