Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна

Слаб и разединен ЕС е точно това, което руският президент иска
10 апр 2016 21:00,
498
Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна
Снимка: Reuters

В първия по рода си референдум, холандските гласоподаватели отхвърлиха асоциирането на Украйна с Европейския съюз. Близо 2/3 от холандците се обявиха против подготвяното споразумение.

Резултатите поставиха правителството в изключително неловка ситуация, тъй като приемането на Украйна беше единодушно договорено на политическо ниво между лидерите на страните от ЕС.

Освен всичко друго противно на очакванията референдумът се оказа валиден, тъй като активността беше над 30%, отбелязва авторитетното издание "Нюзуик".

Макар и резултатът от допитването да няма законово обвързващ характер, реалността е, че нито премиерът Марк Рюте, нито останалите евролидери могат да пренебрегнат мнението на холандските граждани.

Защото тенденцията е видна – евроскептичните настроения в общността се засилват все повече и повече. Това беше вот срещу европейската интеграция.

Вот, който ще даде голям тласък на поддръжниците на предложението за излизане на Великобритания от ЕС. А този критичен за бъдещето на съюза референдум е едва след 2 месеца.

Случващото се може и трябва да разтревожи сериозно ключовите фигури в Обединена Европа. Но определено е музика за ушите на Владимир Путин. За руския президент разединението в ЕС е една от възможно най-добрите новини.

Съюзът не може да се справи с бежанската криза, както и с финансовия колапс в еврозоната. Сега идва и холандското "Не!". Трябва да се отбележи, че Холандия е една от страните, които основават ЕС. Страната е стълб и в структурите на НАТО и има ореола на бастион на либералните ценности.

В последните години обаче изглежда всичко се променя – засилват се анти-имигрантските и анти-ЕС движенията.

На референдум през 2005-та година холандците отхвърлиха проекта за общоевропейска конституция, която имаше единствената цел да направи институциите по-ефективни. Още тогава беше даден сигнал за промяна в обществената нагласа спрямо ЕС.

Герт Вилдерс, лидер на евроскептичната Партия на свободата, побърза да извлече политически дивиденти от резултата на последния референдум: "Това е началото на края на ЕС. Надявам се, че примерът ни ще бъде последван и в другите европейски страни".

Сега холандското правителство е в патова ситуация. На практика премиерът не е задължен да се съобрази с вота, но шансовете ратифициране на спогодбата с Украйна да мине в парламента са доста малки. А Холандия остава единствената страна-членка, която не е одобрила договора с Киев официално.

ЕС се нуждае от пълно единодушие, за да се стигне до асоцииране на Украйна. Сега позицията на останалите 27 страни-членки остава да виси във въздуха. Позиция, която е от изключителна важност за раздираната от вътрешни конфликти Украйна.

Правителството в Киев се нуждае отчаяно от ратифициране на споразумението, за да може да прокара належащите демократични реформи.

На изток руският президент може само да потрива доволно ръце. Разединен ЕС е най-добрият подарък за Владимир Путин, като така ще има възможност да привлече на своя страна евроскептичните движения, които споделят неговите ценности като консерватизъм, национализъм и патриотизъм.

Путин ще получи чудесна възможност и да настройва страните-членки една срещу друга. В крайна сметка отслабен Европейски съюз определено ще повлияе негативно на трансатлантическите отношения.

Какво повече може да иска Русия след холандския референдум?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
Левски е казал: Пропадне ли България в НАТО-ОТАН, много сатанински джамии ще изникнат по родната земя.
213
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не твърди, че Царска Русия е била против българска република.А имало ли е шанс след Освобождението да бъдем република?-ами не, не е имало шанс.Това показва колко е велик Левски, не го отрича, но показва и колко извън времето са неговите идеали.Човекът просто е идеален и за местна почва е МНОГО ГОЛЯМ.
212
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дреме му на някой в Европа дали се радва или не Путин. Само тука ги пускат тука на абонамент да се храни трола, няма сутрин, няма вечер. Отдавна съм казал, че трябва ограда, бункери, НАТО танкове и ПВО по цялата граница на Европа с ушанките. Украйна такъв им го забърса, че още се изпускат и въпросът не е дали а кога ще влезе в НАТО и ЕС.
211
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
маршал Петен оглавява режима Виши след войната е осъден на смърт след което присъдата е заменена на доживотен затвор
210
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
там е работата бе ***...България нищо не изнася защото ако за една краставица получава субсидия от 1лв в Германия за същото получава 5евро така няма как да си конкурентноспособен изискванията се спазват но произвеждаме все по малко тъй като цялата система е гнила и няма смисъл да се занимаваш защото си обречен на фалит
209
3
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хааааа.345 преди 8 години
...България , кои евро-стандарти е поклира във ....ПРОИЗВОДСТВОТО ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААКАКВО ИЗНАСЯ БЪЛГАРИЯ --- ЗА ГЕРМАНИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ .......НАПРИМЕР.....??!!!!!Въшки и ...краставици ли...??!
208
0
 
5
 
! Отговори
**** преди 8 години
Сън не ги лови кавалите,все Путин им е пред очите,все той им е виновен за тяхната некъдърност,и сигурно свещи палят и се кръстят,само и само да не се кандидатира отново за президент,че тогавахептен ще я закършат.
207
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и днес.бгднес местан събра някакви си там за някаква си партия вие журналистите не бяхте допуснати сред присъстващите бяха турския посланик и членове от партията на ердоганили това не ви е интересно за да е водеща новина? нима това не е намеса на турция във вътрешните работи на България?
206
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
асоциирането на Уркайна с ЕС означаваше че стоките от ЕС свободно щяха да влизат в Украйна обратния вариант от Украйна към ЕС щеше да е възможно само ако Украйна покрие евро стандартите което няма как да стане... С навлизането на европейските стой в Украйна това означаваше и край на местното производство. Ако някой се заблуждава че асоцииране е близо дори до членство значи е пълен ***. ЕС е слаб и разединен от идиотската си политика да следва интересите на САЩ а не на самия ЕС
205
6
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ФРЕНСКИЯ ФЛОТ ....ПРЕЗ ВСВ, НЕ БЕШЕ ЛИ СЪЮЗНИК НА ГЕРМАНИЯ , В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ ....??!!!!ШАРЛ ДеГОЛ ---НЕ БЕШЕ ЛИ ЧАСТ ОТ ФРЕНСКИЯ КОНТИНГЕНТ НА АФРИКАНСКА ЗЕМА --КОЙТО ПОСЛЕ ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА И .....СТАНА СЪЮЗНИК НА САЩ И АНГЛИЯ....??!!ФРАНЦИЯ ---ВИНАГИ Е БИЛА ......"МЕКИЯ ВРАГ" ---ВЪВ Т.Н. "СТУДЕНА ВОЙНА" със СССР!!!!А , ТОГАВА .....НА КОГО МУ СЕ ХОДЕШЕ НА ЛАГЕР--"ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ"...??!!!ЩЕ ПЕЕШ---КАКТО ТИ СВИРЯТ .....ХА,ХА,ХАААААААААААА...ТИЯ , КОИТО НЕ ПЕЕХА---ОТДАВНА ГИ ОПЯВАТ
204
4
 
2
 
! Отговори
Глупости! преди 8 години
НЯМА ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ----ИМА АБСОЛЮТНИ ДОКУМЕНТИ И ИМЕНА В ХРОНИКИТЕ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ!ЛЕВСКИ Е СЪДЕН ЗА "УБИЙСТВО"---а , не за политическа дейност!СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ СА БЪЛГАРИ---ТЕ ГЛАСУВАТ "СМЪРТ" НА ДЯКОНА ..НАЧЕЛО С ИВАНЧО ХАДЖИПЕНЧОВИЧ , КОЙТО ЛИЧНО СЕ ПОЗНАВА СЪС З.СТОЯНОВ ..../.В НОВА БЪЛГАРИЯ../ГРАФ ИГНАТИЕВ ---РАДОСТЕН ДОЛАГА НА МОСКВА , ЧЕ ДЯКОНА ВЕЧЕ Е ОБЕСЕН!/..има го в турските дипломатически документи../
203
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не си прав, през 1866г Мидхад паша построява жп линията Русе-Варна с камъните от Плиска, коите бг работници предсрочно разбили на чакъл за релсите.
202
1
 
5
 
! Отговори
мда преди 8 години
абе не знам за какво се говори тука ...ама в Европа за 500 години с апостроени замъци църкви ....крепости които и до сега стоят и привличат туристи ...в България за 500 години Османско робство ..един нормален път не е построен ...има 10-15 джамии ...които са направени от тухли и керпич.........единственото останало в българия за 500 години турско робство е Царевец! ....
201
0
 
2
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 8 години
ЛЕВСКИ Е ОСЪДЕН ЗА ОБИРА НА ТУРСКАТА ХАЗНА/ и избиването на охраната й / В АРАБАКОНАШКИЯ ПРОХОД , ЗАЕДНО С ДИМИТЪР ОБЩИ!Д.ОБЩИ --Е ГЛАВНИЯ СВИДЕТЕЛ ПО ДЕЛОТО И ПРЯК ПРЕДАТЕЛ НА ДЯКОНА!ЗАХАРИ СТОЯНОВ---СЕ ИЗПЛЪЗВА ПРИ УБИЙСТВОТО НА БЕНКОВСКИ ....НО Е ХВАНАТ ПО -КЪСНО , И ДЪЛГО ВРЕМЕ НЕ МОГАТ ДА УСТАНОВЯТ ЛИЧНОСТТА МУ ПРИ РАЗСЛЕДВАНИЯТА И РАЗПИТИТЕ ...ЗАТОЧЕНИК Е...И ЛЕЖИ ПО ЗАНДАНИТЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ ...ДО.... руско-турската война!
200
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаете също, че Османската империя има удивително добре съхранени архиви.Освен това Захарий Стоянов и Левски не са се срещали никога.Пичове, историята се пише по документи, а не по градски легенди.Между другото Левски е бил наистина уникален, жалко, че всички управляващи използват паметта му за партийни цели.
199
1
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Не може да се изпие толкова. Да ти пикаем на кафето и на тикквата на христофор колумб
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сбърках Халача с Хафъза та се сещам за две неща:1.Не си познавате историята-лошо, но на въпросния съдебен процес Левскине отричал за деянието, но съдиите са били спомогнати от свидетели,нали;1.Хафъз е звание за млад мюсюлманин наизустил Корана, последният съдържа 6666 думи, нали!
197
10
 
1
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 8 години
КОЙ ЩЕ ЗНАЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ:--ЕДИН ПРЯК УЧАСТНИК В АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ И ХРОНИКЬОР ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ И ЧЕТИ .--ИЛИ ЕДИН "РУСКИ КОМУНИСТ"---учил история и ПОЕЛ ЗАДАЧАТА ДА ВТЪЛПЯВА НА БЪЛГАРИТЕ ЧЕ СА ........."НЕЩАСТНИ РОБИ--ОСВОБОДЕНИ ОТ РУСИЯ"----НА КОЯТО ТРЯБВА ДА ЦЕЛУВАТ *** ЦЯЛ ЖИВОТ!!!??????НИТО СМЕ БИЛИ "РОБИ"----НИТО СМЕ "ОСВОБОДЕНИ ОТ РУСИЯ"!!!!!!!ВСИЧКО Е ЕДНА ГРООООЗНА ЛЪЖА!ВСИЧКО Е РУСКА ПРОПАГАНДА И ...НАЧИН ЗА УНИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ!ЛЕВСКИ Е ПРОРОК!
196
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Холандците просто са разумни. Не може ЕС да се асоциира с Украйна, само и единствено в името на интеграцията. На ЕС не му трябват полуразпаднали се страни, в границите на които се водят сражения, когато си има и редица други проблеми.
195
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Еми ...нека потрива ръце Путин ..... разказа им играта и им обърка плановете на САЩ и ЕС....както в Урайна така и в Сирия ...е плаща си за това ама показа че Русия е Велика държава скоято всеки рябва да се съобразява ..Въпросът е какво потриват Американците ...г.ъ.з.ъ.т. си ..ли ?какво потриват от ЕС ... Устата си ли ...?ние какво потриваме ...май на всички ни е ясно ...