Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна

Слаб и разединен ЕС е точно това, което руският президент иска
10 апр 2016 21:00,
498
Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна
Снимка: Reuters

В първия по рода си референдум, холандските гласоподаватели отхвърлиха асоциирането на Украйна с Европейския съюз. Близо 2/3 от холандците се обявиха против подготвяното споразумение.

Резултатите поставиха правителството в изключително неловка ситуация, тъй като приемането на Украйна беше единодушно договорено на политическо ниво между лидерите на страните от ЕС.

Освен всичко друго противно на очакванията референдумът се оказа валиден, тъй като активността беше над 30%, отбелязва авторитетното издание "Нюзуик".

Макар и резултатът от допитването да няма законово обвързващ характер, реалността е, че нито премиерът Марк Рюте, нито останалите евролидери могат да пренебрегнат мнението на холандските граждани.

Защото тенденцията е видна – евроскептичните настроения в общността се засилват все повече и повече. Това беше вот срещу европейската интеграция.

Вот, който ще даде голям тласък на поддръжниците на предложението за излизане на Великобритания от ЕС. А този критичен за бъдещето на съюза референдум е едва след 2 месеца.

Случващото се може и трябва да разтревожи сериозно ключовите фигури в Обединена Европа. Но определено е музика за ушите на Владимир Путин. За руския президент разединението в ЕС е една от възможно най-добрите новини.

Съюзът не може да се справи с бежанската криза, както и с финансовия колапс в еврозоната. Сега идва и холандското "Не!". Трябва да се отбележи, че Холандия е една от страните, които основават ЕС. Страната е стълб и в структурите на НАТО и има ореола на бастион на либералните ценности.

В последните години обаче изглежда всичко се променя – засилват се анти-имигрантските и анти-ЕС движенията.

На референдум през 2005-та година холандците отхвърлиха проекта за общоевропейска конституция, която имаше единствената цел да направи институциите по-ефективни. Още тогава беше даден сигнал за промяна в обществената нагласа спрямо ЕС.

Герт Вилдерс, лидер на евроскептичната Партия на свободата, побърза да извлече политически дивиденти от резултата на последния референдум: "Това е началото на края на ЕС. Надявам се, че примерът ни ще бъде последван и в другите европейски страни".

Сега холандското правителство е в патова ситуация. На практика премиерът не е задължен да се съобрази с вота, но шансовете ратифициране на спогодбата с Украйна да мине в парламента са доста малки. А Холандия остава единствената страна-членка, която не е одобрила договора с Киев официално.

ЕС се нуждае от пълно единодушие, за да се стигне до асоцииране на Украйна. Сега позицията на останалите 27 страни-членки остава да виси във въздуха. Позиция, която е от изключителна важност за раздираната от вътрешни конфликти Украйна.

Правителството в Киев се нуждае отчаяно от ратифициране на споразумението, за да може да прокара належащите демократични реформи.

На изток руският президент може само да потрива доволно ръце. Разединен ЕС е най-добрият подарък за Владимир Путин, като така ще има възможност да привлече на своя страна евроскептичните движения, които споделят неговите ценности като консерватизъм, национализъм и патриотизъм.

Путин ще получи чудесна възможност и да настройва страните-членки една срещу друга. В крайна сметка отслабен Европейски съюз определено ще повлияе негативно на трансатлантическите отношения.

Какво повече може да иска Русия след холандския референдум?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде хората които страдат от фобии да ходят на психиатър, а не да ни занимават с фобиите си, става ли?
233
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много знаят те какво мисли Путин. Единствените, които искат слаба европа това са СШП.
232
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 971 г. руските орди на княз Светослав разрушават Плиска и скоро отслабена България пада под Византийско иго. През 1552 Иван Грозни унищожава Волжка България. Във войните си с Турция, руснаците отвличат десетки хиляди българи за крепостни. Русия е против създаването на Екзархията в 1870. Плащаме войната 1877/78 с 32 тона злато. Русия е против Съединението и изтегля офицерите си преди войната със Сърбия. Детронира княз Батенберг, искащ независима България.Убиват Стефан Стамболов водил...
231
4
 
3
 
! Отговори
Не е само Левски фоб преди 8 години
Не свободата на България, а Цариград и Проливите са била целта на царска Русия. За това по късно от името на нацията Иван Вазов пита:О, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука?Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?Ген. Тошев свидетелства: Разпалените офицери и войници бяха готови да се бият даже с ангелските легиони, дошли да нагазят отечествените предели - нещо, което те потвърдиха още в първите дни на войната в боевете при Добрич, когато видяха руснаците
230
3
 
1
 
! Отговори
До 377 преди 8 години
Заместник-председателят на руската държавна Дума Владимир Жириновский обобщи радостта на руските власти от терористичните нападения в Брюксел с пожелание европейците да пукнат. Вкупом."Тероризмът е изгоден за Русия, европейците да пукнат!""Терористичните атаки в Европа са крайно изгодни за Русия"Каквото путин мисли Жириновски има смелостта да го каже, но и да не го беше казал не се иска на си Айнщайн да откриеш целите на русия, а именно разпад на НАТО и ЕС страните като единен съюз в НАТО
229
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се карайте русофобите срещу предателите, скоро китай ще граничи с украйна, сещате ли се, крим ваш сибир наш казват китайците
228
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украинската промяна беше като българската демокрация. Започната от утописти и алчни комплексари, които си нямаха и накъде отива всичко. Та от цялата работа успяха да сринат и малкото свестни неща, които имахме.
227
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес.бг - тупани сте отсекъде.... последното нещо, което Путин може да иска е слаб и разединен ЕС, защото знае, че след ЕС иде неговия ред...
226
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tрагичен Путин - трагична Русия.Ще ви го кажа по бакалски, за да бъде разбираемо за всички:Русия е само една бензиностанция, главният бензинджия на която я изпокара с клиентите.... въпрос на време е да фалира и сама да се закрие.
225
4
 
6
 
! Отговори
Не е само Левски преди 8 години
До Дб"ВСЯКОЕ ТОРЖЕСТВО БОЛГАР ЕСТЬ СМЕРТЬ РОССИИ.."Публикувано в 24-ти брой на газета Русь от Иван Сергеевич Аксаков-Руски публицист, Обществен Деец, СЛАВЯНОФИЛ !!!Захари Стоянов:Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, Г. Бенковски и проч., са били против Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото нейний камшик повече боли от турския". Раковски:Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и днес
224
4
 
7
 
! Отговори
500 коментар копейка преди 8 години
Съвременна Русия се превръща в своеобразен световен феномен: най-богата на природни ресурси територия е с бедно, маргинализиращо се население, което се разкапва от алкохолизъм и тежки патологични заболявания, със средна продължителност на живота наравно с тази на африканските народи, но доста по ниска от европейските нации и от България и поне с 10тина години по ниска от тази в САЩ и западните държави като цяло. Първо място в света по аборти на жена от населението а китайците нарастват в Русия ?
223
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До потрива си...Украинците вече направиха грешката да се продадат за единия газопровод, украйна вече никога няма да е с русия, абе вие не разбирате ли че всички мразят руснаците, всичките им съседни страни на руснаците, до там е докара бореца от снимката, украинците са горд народ, от студ ще мръзнат но никога повече няма да се продадат на руснака за една прадлива газ
222
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте, товарищ, въпросът е какво е Русия?-Путин,народ Росии,земля русская,история,будущее?Въпросът също е какво е Европа?Друг въпрос:какво е да си християнин, защото има едни хора, за които Аллах е велик и те определено имат претенции да са бъдещето, грядущее всего мира.Та това бъдеще на вас и нас харесва ли ви и вие виждате ли се в него?
221
2
 
5
 
! Отговори
потрива си... преди 8 години
Референдумите в Холандия нямат задължителен характер. Пъров. И второ, само 30% гласуваха. Украйна ще поеме по пътя за членство, независимо от всичко. Най-вече незавиисмо от Путин. Украйна отдавна е изтъргувана. Русия е хариза на запада. Само фундаменталните русофили още не са го разбрали.
220
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Штайнмайер: Вернется ли Россия в Большую восьмерку, решат в конце года.Это не и д о т? или он думает что кто-то в России собрался в этот клуб'голубая устрица' Они там решат когда Россия вернтся....да ну нах! Вы ещ Россию умолять будете чтоб ЕС сохранился.
219
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
Въпросът е кога Мексико ще поиска военна помощ от Русия и Китай.
218
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте сега, не става само с Батюшка, то си трябва и акъл-ето,турцизъм с арабски произход, половината ни работа е такава.
217
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 8 години
А кой може да свали от власт кралица Елизабет цвай?
216
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствените, които могат да свалят от власт Путин, са руснаците.Обичам ги тези хора, но славянската душа е прекалено загадъчна.
215
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никой не иска Украйна в ЕС и това го казаха неведнъж... танковете на НАТО както и тяхното ПВО да си до държат в САЩ никой не ги иска тези окупатори