Разследват германски комик за стих, обиждащ Ердоган

Турският президент е наречен "професионален идиот"
Обновена: 11 апр 2016 11:12 | 11 апр 2016 11:07, Елка Василева
35
Разследват германски комик за стих, обиждащ Ердоган
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турското правителство иска Берлин да разследва германски комик, който издекламирал по германската обществена телевизия Цет Де Еф стихотворение, обиждащо турския президент Реджеп Таип Ердоган, предаде ДПА.

Ян Бьомерман - водещ на вечерно токшоу, осмя в стихотворението Ердоган, наричайки го наред с всичко останало "професионален идиот, страхлив и напрегнат". Това стана в ефира на Цет Де Еф на 31 март, две седмици след като сатирична песен за турския президент, излъчена по друга германска телевизия, предизвика недоволството на Анкара.

Водещият прочете стихотворението, след като направи саркастична забележка по повод германския закон, криминализиращ "оскърбителната критичност". "Това, което ще прочета, не е позволено", заяви Бьомерман, преди да се обърне към Ердоган и публиката.

Още по темата

В неделя турският посланик в Германия е изпратил дипломатическа нота до германското външно министерство, в която настоява да бъдат предприети стъпки за съдебно преследване спрямо водещия, съобщи ДПА, позовавайки се на близки до правителството източници.

Прокурори от Майнц вече са започнали разследване спрямо Бьомерман и Цет Де Еф, за да установят дали стихотворението нарушава закона, който забранява обидите срещу представители на чужди държави.

"Тагесшпигел" писа, че Бьомерман може да получи до пет години затвор, ако бъде осъден. Според германското законодателство обидата на чуждестранен държавен глава може да доведе до три години затвор, а преднамерената клевета може да струва на осъдения до пет години зад решетките.

В стихотворението, прочетено от водещия по Цет Де Еф, се казва също, че "Ердоган определено е президент с малка опашка", като се визира друга част от мъжката анатомия, и че "гледа детско порно, докато рита кюрди", посочва "Индипендънт".

Изданието допълва, че за да избегне дипломатическо напрежение, канцлерът Ангела Меркел се е обадила на премиера Давутоглу, съгласявайки се, че стихотворението представлява "преднамерена обида".

В отворено писмо до комика германският в. "Велт" обаче вчера нарече "безценно" стихотворението му.

През 2015 г. Бьомерман призна, че е манипулирал запис, на който изглежда, че тогавашният финансов министър на Гърция Янис Варуфакис показва среден пръст на Германия. Варуфакис поиска тогава извинение от телевизионното шоу, излъчило фалшивия запис.

По-рано миналия месец в сатирично предаване, излъчено по германската телевизия Ен Де Ер, беше изпълнена двуминутна сатирична песен, осмиваща Ердоган, заради която турското външно министерство повика посланика на Германия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 8 години
Аз на местото на германците щях да нарека тоя комплексар Хер Дроган.
22
0
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Ай сега , а Шарли Ебдо виновни ли са или вадим другия аршин?
21
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Да видим германците дали ще паднат толкова низко,че да разследват хуморист по заръка на чужд главорез в чиято страна /кандидат за EC!/ това е текуща практика.....
20
0
 
9
 
! Отговори
Хей преди 8 години
Какво ще разследват прокурорите - Меркел вече се е произнесла и осъдила комика! Демокрация и правова държава ли? Каквото каже "първият" - това е и редът, и законът!
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекът много меко се е изразил
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган не е с всичкия си! След като прати в затвора турски журналисти , иска същото и за германски!А сега като награда щЕ ги приемат и в ЕС!"Браво" на Меркел!
17
0
 
23
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Турците казват на ЕС какво да прави,а ние сме против Русия. Честито!
16
0
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
За да е обида - Ердоган трябва да докаже, че не е истина - т.е. трябва да се направи тест за интелигентност и да се направят съответните измервания :D
15
0
 
18
 
! Отговори
zg преди 8 години
Не ми се вижда много умно да го подгонят този пич. Той това цели. В Германия и без това има силни настроения против "емигрантската" политика на Меркел изобщо и подлагането на Ердоган в частност. Това само ще консолидира и канализира всичко това. Бьорнеман ше стане герой, макар че си е подстрекател в случая. Кой как ще го оцени е въпрос на гледна точка. Аз споделям възгледите му точно в този конкретен случай. Друг е въпросът дали наистина е необходимо персонално да обижда наистина гнусния Ердоган
14
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
правосъдието в турция да подхване турския гост който се изказа за някакви техниземи на спявката на дост
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом си се добрал до такъв пост значи трябва да можеш да понесеш всякакви и обиди и одобрения. Нека хората да решат какъв си. Ердоган вече прекали с много неща, които са несъвместими с демокрацията. Значи е ужасно да го нарекат гей, но не е ужасно да убива, и да репресира, да пали къщи с живи хора и да подготвя терористи.
12
4
 
21
 
! Отговори
Заиграване. преди 8 години
В миналото Европа е предприемала многократно агресия към Русия и се е заигравала с турците. И след това са идвали войни и страдания. Европа може единствено да съществува мирно, когато е в баланс с Русия и в противовес със Турция.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са демократичните ценности и свободата на словото...Стана си по зле от при бай Тошо...
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДЕМОКРАЦИЯ.Защо нашите медии не отразяват какви глупости се въртят из европа?В германия някакъв министър който е на вътрешната отбрана на немците е издал заповед за премахването на думата "изнасилване"от полицейските докладиразследването на нова година.
9
3
 
14
 
! Отговори
Свободно място преди 8 години
Спокойно, в харема на Ердоган има свободно място за тъмноруса. Ангела Меркел има бъдеще, когато я изхвърлят от Германия.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Турският президент е наречен "професионален ***" ми не е далече от истината
7
3
 
28
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Оо повярвай. Ердоган се самозабрави, а нормалните немци не го харесват. Това е един ислямиски диктатор, и само глу.пак или слепец може да твърди обратното. Политиците на Германия в момента са под всякаква критика и не правят нищо адекватно: нито срещу бежанците, нито за интеграция на предишните поколения от бежанци. Това всичко води до социално напрежение. За това и немските журналисти и комедианти атакуват с оръжиет, с което могат да боравят: словото! Турция нама място в Европа!
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел зароби Германия тотално! Тази жена няма да спечели изборите, но и цялата и партия няма да спечели. Слеващите избори ще бъдат доминирани от зелената им партия и от Алтернатива за Германия (националистична партия). Жалкото подобие на европейски политици обърнаха целия ЕС с главата надолу с мекотелната им политика. Там да няма скандал, тук а няма скандал, на всеки да му е удобно, милване с перце. И какво стана? Диви араби се взривяват, Турция мачка Европа, САЩ гледа сеир, а Европа се гърчи!
5
22
 
5
 
! Отговори
ниско ниво преди 8 години
Не съм предполагал, че немска телевизия може да излъчи неща като"от Анкара до Истамбул, всички знает че Ердоган е швул(гей)"Не харесвам Ердоган, но това не е свобода на словото, а пълна подигравка.
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви акам на демокрацията и свобода на словото.с който се хвалихте толкова много