Турция заплаши с прекратяване на споразумението с ЕС

Давутоглу настоя за визова либерализация до юни
Обновена: 19 апр 2016 20:20 | 19 апр 2016 20:06, Елка Василева
229
Турция заплаши с прекратяване на споразумението с ЕС
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Турция лесно може да прекрати споразумението за мигрантите с ЕС, ако визовият режим за турците не бъде облекчен в рамките на следващите два месеца, заяви днес турският премиер Ахмет Давутоглу, предаде Асошиейтед прес.

Анадолската агенция цитира премиера, който уточни, че, ако Брюксел не изпълни докрай своята част от споразумението до юни, "никой не трябва да очаква от Анкара да спази ангажиментите си".

Давутоглу изтъкна още великодушието на Турция, като посочи, че ако има тест за всички страни по света за хуманност, Турция ще бъде единствената страна, която ще мине теста.

Още по темата

Той посочи, че Анкара е изпълнила всичките си ангажименти, но европейците все още не са.

Премиерът каза, че броят на мигрантите, пристигащи в Гърция от Турция, е намалял с 60 на сто, а в някои дни дори има случаи, при които нито един мигрант не е предприел нелегално пътуване за гръцките острови. Това е голямо постижение, подчерта той.

Международната организация по миграцията обяви, че през последните десет дни в Гърция са пристигали по 70 мигранти дневно, докато преди подписването на споразумението за миграцията между Турция и ЕС през март в Гърция пристигаха по 1500 мигранти дневно, пише БТА.

Вчера и турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще отмени споразумението за бежанците, ако ЕС не спази думите си и не изпълни задълженията си.

"Споразумението, което сключихме с ЕС, е ясно. Ние искаме тази човешка трагедия да приключи, а нашите граждани да пътуват в Европа без визи и митническият съюз да бъде обновен. Ако ЕС не спази думите си, включително и договореностите по бежанците, ще отменим цялото споразумение“, заяви Чавушоглу,
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
27
 
! Отговори
началото на края преди 8 години
Защо няма санкции срещу Турция? Заради бруталната окупация на Северен Кипър? Заради грубите нарушения на човешките права в Турция, за липсата на демокрация, за липсата на свобода на словото и за войната, която режима на диктатора Ердоган води и срещу опозицията и срещу кюрдите?
105
0
 
16
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Очакваше се.
104
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ERDOGAN da ne e budala da pazi Evropa ot milionite bejanci ,oshte utre moje da propushta stotici hilqdi na den,ima go i kapaciteta i vazmojnostta
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименvse pak i tova e ne6to
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
daa
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4ak pak tolkova tsenzura ne oshakvah ot bulgariyata
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До azme4tae6 ili sanuva6 ..az po prinsip ti pojelavam da .......
99
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-президент,сега разбрахте ли от къде идва опасността за Европа......не руснаците а турците са тези от който Европа трябва да се пази....бат Бойко нали разбираш че тази *** ако дойде по нашите граници губиш.......отново
98
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 140;DO159 Aysiktir. Proso ne pznah obraza na k*urvata v ogledaloto.
97
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мръшаци погинали технология нямат акъл нямат ама тръгнали да плашат запада,типични мюси
96
4
 
13
 
! Отговори
въй преди 8 години
Русия прощава,ЕС не.Малките монархии от западна европа са научили едно през годините.Бий за да те уважават.Иначе няма как малки държавички с нулеви природни ресурси и лош климат,да оцелеят,а и да водят дейно участие в световните дела.Опасни са западняците и упорити като магарета.И най обичат някой да ги подцени и да ги помисли за меки демократи.Ердо се заиграва с опасни и коварни хора които в последните години разрушиха няколко държави.
95
0
 
3
 
! Отговори
Erdogan преди 8 години
До БорикаA kvo pravqt vsicki evropeiski i amerikanischen leshoqdi v Siriq i izobshto v celiq arabski svqt? Zamisli se, Umniko!
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така де -мюсюлмани.
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВиваБЛАГОДАРЯ . ОБИЧАМ ТЕ ГОЛА...
92
1
 
2
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Не е проблема в религията, човек- има мюсулмани и мюсулмани! Проблема е когато на преден план в тази религия е изкаран т.нар. джихад, а и когато като в Турция, се появи някакъв управник имащ манията за величие и носталгия по Османската Империя! Иначе и българите, живеещи в Татарстан са мюсулмани, татарите живеещи там също! Това, обаче не пречи на Татарстан да е пример за религиозна толерантност и мир!
91
3
 
5
 
! Отговори
**** преди 8 години
Европа трябва да заяви на всички които напират да дойдат тук,че който дойде,трябва да приеме християнството,да птиеме християнско име, да живее и спазва християнските закони и традиции,и тогава ЕС няма да има нужда от турция,защото прищипаните няма да искат да дойдат,ще им мине мерака.
90
2
 
6
 
! Отговори
СЛАВА РУСИ преди 8 години
И? То вярно, че ЕС е разграден двор, но какво им дреме, че диви субекти от анадола искали визи???
89
4
 
3
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Ще видиш ти какво е кои са най-достойния к*рвалък, ама първо трябва да изметеме тези безгръбначни като Плевела от управлението на страната! Хубавото сега е, че поне руснаците най-накрая ви разбраха що за лицемерни к0пелета сте турците!
88
2
 
2
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 138,А кой го създаде този проблем? Не са ли тези които инициираха конфликта в Сирия, сред които и любимата ти Турция?
87
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До турчин;Ти може да си недостатък и *** , но Турчинът е човекът на великата Империя с великите мисли и великите завоевания.Турчинат е олицотворение на Империя, каквато светът не е видял по-вече. Там където трите световни религии се развиват и толерирет, там където всяка нация запазва своета единтичност. Виж примерно английската, Испанската, Холандската, белгийската, френската империя такива права не дават. Там всички говорят езика на императора си. Да го знаете де, идния път няма да повторим грешката и всички ще научите звучния урски език и ще забравите бугарския..