Брайвик осъди Норвегия за нехуманно третиране

Съдът постанови: Държан е в изолация в затвора
Обновена: 21 апр 2016 06:54 | 20 апр 2016 22:20, Красимир Ангелов
188
Брайвик осъди Норвегия за нехуманно третиране
Снимка: Reuters

Норвежки съд уважи частично иска на десния екстремист и масов убиец Андерш Брайвик за нехуманно третиране в затвора, предаде Ройтерс.

Още по темата

Както е известно, на 22 юли Брайвик 2011 година той уби 77 души при две нападения в Норвегия. Брайвик излежава максималната предвидена в националното законодателство присъда от 21 години затвор, която може да се удължи.

Килията на Брайвик в затвора има три стаи с телевизор и компютър, но без достъп до интернет. Той се среща единствено с надзиратели и медицински персонал. Дори адвокатът му трябва да разговаря с него през стъклена преграда.

През март тази година Брайвик заведе дело срещу норвежката държава за нехуманно третиране в затвора, с аргумента, че е държан в изолация. В решение, произнесено днес, норвежки съд уважи частично иска на 37-годишния Брайвик.

"Забраната на нехуманното и унизително третиране е фундаментална ценност в едно демократично общество. Това важи и при третирането на терористи и убийци", се аргументира съдия Анденес Секулич.

Тя уважи претенциите на Брайвик, че е държан в изолация от близо пет години в нарушение на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. Съдията постанови норвежката държава да плати съдебните разноски на масовия убиец по делото в размер на 331 000 норвежки крони (над 35 200 евро).

В същото време обаче тя не уважи претенциите на Брайвик, че е било нарушено правото му на личен и семеен живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
17
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Има нещо много сбъркано в днешния свят.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юсеин и Рамадан не били достатъчно хуманни с него,те не са очаквали че е толкова ранима душа и ще уважат правото му на семеен живот в килията през близките 20 години, знаейки че ще бъде отлична ханъма
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Забраната на нехуманното и унизително третиране е фундаментална ценност в едно демократично общество. Това важи и при третирането на терористи и убийци" - *** и, този ще убие майка ви,ще изнасили детето ви и после ще живурка в тристаен очаквайки пълно обслужване
58
1
 
9
 
! Отговори
ined преди 8 години
Даа, ама никакви забавления не му осигуряват тея хорвежци в затвора.Аз предлагам да му пратим стотина шведи да пострели малко Брайвик.
57
10
 
10
 
! Отговори
БХК преди 8 години
Норвежкият ни клон добре работи
56
12
 
26
 
! Отговори
Моника преди 8 години
Изключителен мъж и благороден рицар! Той е просто голям!
55
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във всички времена и епохи ТОЯ отдавна да беше с набучена глава пред градските порти (дефектни нрави и мироглед) !
54
1
 
4
 
! Отговори
ASO преди 8 години
ABE TOZI NIAMA LI DA GO PRATIAT V NASH ZATVOR DA GO BIAT I EBAT,TOGAVA DA VIDI KAKVO SA PRAVA,TAPYNGER
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека на всички и специално на оният там дето е певец, художник, артист, линейка, шахматист, физик, атомен реактор и какво ли още не...
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До *** 129Бла,бла, бла... Не знам какво си виждал, но ние видяхме достатачно... :))) няма смисл човек да ти обръща внимание на напъните, така или иначе само клатиш въздуха. Та като цяло това и отличава мъжът от путkaт@, че мъжът си държи на думата, но не и в твоят случай... Не си губи времето с отговори... Безинтересен си .... Колко голяма работа си и колко си бла, бла и т.н. разбрахме и видяхме....
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 114Имаш интернет... Виж сам кое кога и защо е станало... День Красной Армии и Флота, День Советской Армии и Военно-Морского флота и след разпада День защитника Отечества...
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 87''преди 39 минутиА брейвик ако беше начело на държавата дали щеше да уважи исканията на затворниците и терористите?''Ти май не познаваш норвежците. Разбира се че щеше да ги уважи.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименденя на защитника на отечеството кога стана празник на съветската армия? и що руснаците го отбелязват като празник на всички наборници в русия с подходящите подаръци , а наще решиха да поднасят венци? има некой та е ***. и тва е руския посланик, такива процепи като вашите не са издънка, а подигравка.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 108"празника на всички служили в наборната армия на руската федерация" кога е този празник?23 е ден на съветската армия... *** повечето от вас верно мноооого глупави... Чули недочули обаче с експертни оценки и мнения...
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТами изглежда не си съзнавал през съзнателния си живот. айде прочети за съединението, за предложения пиян комарджия за български цар, за края на офанзивата през първата балканска ..или ако искаш съвременна история, драсни едно есе "защо в български заводи не продължиха да се произвеждат български самолети, автомобили, мотоциклети и пушки".
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТмне, болен лидеров. лидер на националистическа партия да поднесе венци на паметника на съветската армия на празника на всички служили в наборната армия на руската федерация. смех. представи си в германия да празнуват деня на благодарността..ама не, юрушлар са винаги по католици от папата. и венците требваше да са на незнайния воин , не на историческия монумент. мауци.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 104нов световен ред под каквато и да е форма ще отдели човека от технологиите на 30те години на миналия век. и ще го поведе или напред, или към каменната ера отново. колкото повече черясла, толкова по късно ше се случи. и шанса "да фейлнеме" е толко по голям.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТабе прав си, само не вденах как юрушларите съчетавате интернационализма и национализма в една партийна платформа.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shoppнекво общежитие , 1 етаж стая 123. явно е ведомствен и тоя "хайдутин"
42
1
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Да пожелаем на норвежците повече подобни креатури като тяхната!У нашенско не сме съвсем читави но имало и по зле от нас!