Крайната десница триумфира на изборите в Австрия

Избирателите заложиха на антиимигрантска партия
Обновена: 24 апр 2016 22:10 | 24 апр 2016 22:05,
61
Крайната десница триумфира на изборите в Австрия
Снимка: Reuters

Крайнодесният кандидат Норберт Хофер спечели изненадващо явна победа на първия тур от президентските изобри в Австрия - резултат, който изразява нарасналата популярност на неговата Партия на свободата през изминалата година.

Хофер, при преброени над 50 процента от бюлетините, печели над 35 процента от гласовете, оставяйки далеч зад себе си другите петима кандидати, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Победата на Хофер е най-доброто представяне на Партията на свободата от създаването й след Втората световна война (1945 г.). Предишното й най-добро постижение бе спечелването на над 27 процента от гласовете на изборите, които решиха членството на Австрия в ЕС, отбелязва АП.

Хофер има голяма преднина пред незавимите Александер ван дер Белен и Ирмгард Грис, които си оспорват ворото място, за се изправят срещу Хофер на втория тур на 22 май. Разликата им е под един процентен пункт, и двамата имат около 20 процента.

"Това е началото на нова политическа ера", каза лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, цитиран от ДПА.

По думите му резултатът отразява "крйното недоволство" от коалиционното правителство на социалдемократите и консерваторите.

Техните кандидати - Рудолф Хундсторфер от Социалдемократическата партия и Андреас Кол от Народната партия имат едва по около 11 процента всеки. Само политическият аутсайдер Рихард Лугнер се представи по-зле - под 3 процента, отбелязва АП.

Избирателите обаче не само предпочетоха антиимигрантската и антиевропейска позиция на Партията на свободата, но също така гласуваха против политическия естаблишмънт, доминиран от години от двете партии от коалицията, които са управлявали, или самостоятелно, или заедно, през по-голямата част от следвоенната епоха, отбелязва ДПА.

"Това бе вот против системата. Хората не са доволни от начина, по който функционира демокрацията", каза наблюдателят Томас Хофер.

С оглед на възможна победа на Партията на свободата на парламентарните избори през 2018 година, президентският вот може да промени хода на австрийската политика, посочва ДПА.

Партията се радва на обществена подкрепа от над 30 на сто от почти година - период, който съвпадна с мигрантската криза, но избирателите бяха недоволни от левоцентристите социалдемократи и десноцентристите консерватори още преди това - споровете им по ключови въпроси напоследък, като данъците, пенсиите и образователната реформа, създадоха впечатление за политическа стагнация, отбелязва АП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Nazionalizma преди 7 години
e zlo,koeto mnogo puti e vodilo do kraino loshi rezultati! Horata sa super primitivni i nacionalisma e reflex. Sushto taka, toi e dobre izpolzvan ot Kremul i tehnia opit da razbiat EU. Mnogo tuzno. Shte ima da patim pak.... az shte hodia kum Nova Zelandia i Avstralia... tam e istinata! Novia sviat! Tuk e skapana rabota :(
38
0
 
0
 
! Отговори
ник преди 7 години
Търся работа. Колко се плаща за постове по форуми?
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почна се. Хората започнаха да се надигат срещу дупещите се ***.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да идва следващия с мустаче и да почва да интегрира *** и ***-дерастии. Света има нужда от него!
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Картататой путин такова здраво семейство създаде...не е истина!
34
2
 
19
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 36Не е нужно да слугува на Путин. Достатъчно е да обяви семейството за основна клетка но обществото. Да се лекуват психичните отклонения както преди 1990 в цяла Европа и хората ще са доволни... Е такива като вас ще преживеят културен шок, но ще ви лекуваме....
33
2
 
19
 
! Отговори
Баба Гана преди 7 години
Гласували са против политическия естаблишмънт? Ко речи, баби?
32
18
 
4
 
! Отговори
Брей преди 7 години
по-долу вместо звздичките пишеше ***-кин.
31
21
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Важно е да се посочват протежетата на *** - стават неизбираеми. А ако по случайност ги изберат, нищо чудно скоро да видим висящи путкинови кукли по дърветата. А ако се случи чудо и изтрезнее бедния руски народ и линчува главатаря *** крадящ милиарди от мизерната им трапеза, ще е най-добре.
30
1
 
45
 
! Отговори
Ханс-Кристиян Щрахе преди 7 години
Норберт Хофер е от Австрийската партия на свободата с лидер Ханс-Кристиян Щрахе. Интересни са разбиранията на г-н Щрахе за бежанската криза:"САЩ и НАТО носят основната вина за бежанската криза, която избухна в Европа.Със своите бомби, ракети и военни намеси САЩ и НАТО унищожиха Ирак и Либия. Те подкрепяха финансово, логистично и военно опозицията на сирийския президент Башар Асад и по този начин позволиха в региона да се създаде унищожителен хаос, страдания и поява на радикален ислям"."Ние не желаем ислямизацията на Европа. Ние сме против изчезването на християнско-западната култура". Ето защо
29
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали този, който разбута арабите си е давал сметка какво може да се събуди в Европа ... в Обединена Европа?
28
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпите тролчета не разбират, че след мюсулманите ще дойде и техният ред да ги натирят от европа.
27
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз лично не знам колко е акъла на арабите, африканците и афганистанците. да искаш да ходиш в немско-говорящите страни и земите на викингите (северно германците), от които е треперила цяла Европа. рано или късно на тези хора ще им прелее чашата, а те, за разлика от разните му там ингилизчета и франсета, като захапят и не пускат. а въпросната Партия на Свободата е за обединение с Германия, сещайте се колко ги вълнуват правата на камилите в Занзибар.
26
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по точно с явно превъзходство тъй ще е трябва либерастите да свикват че има и друго мнение различно от тяхното
25
1
 
61
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Май Хитлер също беше австриец!
24
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Третата обсада на Виена ще се провали!
23
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво днес е ден все с добри новини!
22
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаил, Хофер!Или казано по нашенски Поздравления!Не знам кой я спретна тази сирийска криза, ама тя направо разказа играта на ЕС
21
0
 
3
 
! Отговори
аз съм преди 7 години
До 11на каграна и се ядва но като цяло положението е плачевно
20
1
 
6
 
! Отговори
Жан преди 7 години
До МАЙОРАПо-малко пий ,не излагай пагона!