Г-7 определи миграцията като глобален проблем

Седемте държави решиха да работят за устойчив растеж
27 май 2016 09:52, Елка Василева
14
Г-7 определи миграцията като глобален проблем
Снимка: Reuters

Групата на седемте най-развити индустриално държави (Г-7) окачестви продължаващото масово придвижване на мигранти и бежанци като "глобален проблем", който трябва да бъде решен от цялата международна общност. Това се казва в заключителната декларация от двудневната среща в Япония на седемте най-развити икономики в света.

В документа се посочва, че държавите от седморката са обезпокоени от ситуацията в Южнокитайско море и настояват споровете за контрола върху акваторията да бъде решен по мирен път съгласно международното право. Необходимо е да се търси път към постигане на мир по света и създаване на условия за свят без ядрени оръжия, пише още в комюникето.

В него се отправя препоръка за "по-нататъшни колективни и координирани действия" срещу тероризма и финансирането му, осъждат се ядрените и ракетните опити в Северна Корея и се отбелязва, че санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, когато тя изпълни ангажиментите си от Минските споразумения, предадоха световните агенции.

Седемте държави изразиха загриженост относно рисковете пред световната икономика и решиха да работят за постигането на силен и устойчив растеж, предаде Ройтерс.

В заключителния документ след двудневната среща на върха на Г-7 в Япония се посочва също, че лидерите се ангажират да не допускат "конкурентна девалвация" на своите валути и се отправя предупреждение срещу въвеждането на резки промени в обменните курсове. Това е израз на компромис между Япония, която е заплашила да се намеси, за да спре внезапното покачване на йената, и САЩ, които по принцип са против интервенцията в пазарите.

"Глобалният растеж остава умерен и под потенциалния, а рискът от слаб растеж се запазва", се казва в комюникето от форума. В документа се подчертава, че глобалният растеж е "спешен приоритет" на държавите от седморката.

Високопоставен служител от японското правителство каза, че лидерите са се съгласили да положат усилия Парижкото споразумение за климата да влезе в сила до края на годината и да започне да се прилага. През декември във френската столица представители на близо 200 държави договориха план за прекратяване на глобалната зависимост от изкопаеми горива с цел да се ограничи затоплянето на планетата, припомни агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията цитира думи на германския канцлер Ангела Меркел, че на форума не е било обсъждано евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, но всички са заявили, че искат тя да остане член на съюза.

Групата на седемте най-развити индустриални страни включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Тя се събира на най-високо равнище веднъж годишно, за да установи глобалните приоритети и да търси общ подход към ключови проблеми. На форумите е представен и Европейският съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: ЯпонияГ-7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6 държави от тази група са безгласни букви и чакат командата от Обама. Точно тази група държави са отговорни за ислямизацията на Европа и никой друг. Точно Обама иска повече ислямисти в Европа за да я владее до последно. Защо не си ги превози до Белия дом , а Сорос ги финансира, дава им карти на Европа по кои маршути да минават. Зрителите на АЛФА чрез сигнала на шефа на Антимафия Григор Стоичков видяха как наще гранични полицаи посрещат ислямисти на границата и им прибират рушветите.
11
0
 
3
 
! Отговори
З.М.Енчев преди 7 години
От статията не става ясно никъде за какъв устойчив растеж ще работят от Г-7 ?!Вероятно за растеж на миграцията , като се има предвид мераците на господаря им ( *** вляво от средата).
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в българия има стотици паметници на руската армия бомбардирала Каварна, Варна и Балчик, опустошила и Добруджа.
9
1
 
10
 
! Отговори
въпроси има ли? преди 7 години
През Втората световна война американците бомбардираха София и убиха 4200 цивилни. Благодарните софиянци издигнаха паметник на американските летци, бомбардирали София! Има ли и в Хирошима и в Нагасаки паметници на американските летци, бомбардирали Хирошима и Нагасаки с атомни бомби? Има ли в Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Бивша Югославия, Виетнам и така нататък, благодарствени паметници на американските летци, бомбардирали тези държави и избили милиони невинни жертви?
8
0
 
6
 
! Отговори
прокто лог преди 7 години
Г-7 определи Г-7 като глобален проблем
7
1
 
0
 
! Отговори
saa преди 7 години
земята е плоска!еЧо
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай вече е навсякъде. По официални данни само в САЩ живеят легално около 12 милиона, колко са нелегалните един Бог знае. И всичко това се плоди и множи без ограничения.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези на снимката са най-големите вредители А приятелството между Америка и Япония е само дипломатическо. Не може с един замах да унищожиш 200000 мирни жители и още 100000 да умират двайсет години след това от рак и да си приятел. И този приятел категорично заявил, че няма намерение да се извинява. Пък и на Окинава все още има американска военна база.
4
0
 
6
 
! Отговори
много интересно ... преди 7 години
ако някой хвърли 2 атомни бомби на нечия глава после двамата стават ли приятели ... или то с времето всичко се забравя ..... става някак си като присъствие ... спомен .. абе направи дружба ... не ги рабирам тези неща ...
3
3
 
1
 
! Отговори
мин с уи преди 7 години
Китай си е в Китай
2
0
 
4
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
А Китай къде е?
1
0
 
14
 
! Отговори
позор преди 7 години
Каква е ползата от Г-7?никаква само позират и говорят глупости ,господаря събира слугите си да им даде нови заповеди.