Ще има ли сензация – възражда ли Путин "Южен поток"?

Руският президент ще трябва да превъзмогне своята гордост
Обновена: 27 май 2016 10:09 | 27 май 2016 10:07, Елка Василева
147
Ще има ли сензация – възражда ли Путин "Южен поток"?
Снимка: архив, Reuters

Предстоящата днес визита на Путин в Гърция може да произведе наистина сензационна новина: по всичко изглежда, че руският президент е на път да съживи проекта "Южен поток", пише в коментара си за Дойче веле Андрей Гурков.

Какво можем да очакваме от това посещение на Путин в края на тази седмица? Емоционалната и медийна кулминация на двудневната му визита в Гърция е участието в тържествата в събота по случай 1000 години руско присъствие на Атон (Света гора).

Путин ще използва случая за разговори с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и с премиера на страната Алексис Ципрас. Според суховатото официално съобщение двамата ще обсъждат "ключови въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, включително реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката и транспорта". Звучи доста скучно, но в действителност е сензационно.

Природен газ за "Посейдон"

Ето за какво всъщност става въпрос: под "съвместни проекти в енергетиката" трябва да разбираме основно газопровода ITGI "Посейдон" с капацитет до 16 милиарда кубически метра. Руският Газпром се договори през февруари с гръцките и италианските си партньори за проучване на възможностите за неговото изграждане.

Още по темата

Този газопровод, който ще тръгва от Североизточна Гърция, ще преминава на югозапад, пресичайки Йонийско море, за да стигне накрая до Южна Италия, си има един голям проблем: засега изобщо не е ясно как Газпром ще пълни тръбата от руския град Анапа.

Владимир Путин може да се възползва от първото си посещение за последните шест месеца на територията на ЕС, за да даде отговор на този въпрос, от който зависи жизнеспособността на този нов маршрут за доставки на руски газ на европейския пазар. А отговорът, всъщност, се свежда до едно: възраждането на проекта "Южен поток". Как иначе, ако не по дъното на Черно море, а после през България или през Румъния и България, да стигне природният газ до Гърция?

Чисто теоретично това би могло да стане и през Турция, но това би означавало възраждането на "Турски поток". Този вариант е твърде нереалистичен с оглед на рязкото изостряне на отношенията между Москва и Анкара след свалянето на руския бомбардировач и цялостната ситуация в Сирия. Кремъл е в обтегнати отношения и с ЕС, но сътрудничеството в енергийната сфера продължава.

В полза на възраждането на "Южен поток" говори и фактът, че основната част от проектантската дейност вече е завършена, създадена е значителна инфраструктура, даже са положени някои от тръбите. И накрая: трябва да бъде изпълнен и със смисъл вече готовият тръбопровод от Западен Сибир до Анапа.

Само Путин може да реши

Вярно, че Владимир Путин ще трябва да превъзмогне своята гордост. По време на визитата си в Анкара на 1 декември 2014 година, обиден на ЕС, вдъхновен от анексирането на Крим и очарован от неосъществимите обещания на Ердоган, именно Путин взе волунтаристичното решение да погребе "Южен поток" в името на "Турски поток".

Сега е ясно, че това беше сериозна стратегическа грешка, в резултат на която Газпром не получи нищо и загуби много време и още повече пари. ЕС имаше сериозни резерви относно "Южен поток", тъй като Москва се договаряше зад гърба му със София в нарушение на законите на съюза.

Но в днешно време спорните въпроси могат да се решават на масата за преговори. Подписвайки меморандума за "Посейдон", Газпром недвусмислено даде да се разбере, че в бъдеще ще се придържа стриктно към изискванията на ЕС.

Ако в Кремъл прагматизмът надделее над гордостта, Путин ще направи това, което не може да стори никой друг освен него: в Атина да обяви някакъв газопровод, който в голяма степен ще следва маршрута на "Южен поток". При това не само от българското крайбрежие на юг, но и на северозапад към Унгария и Австрия. А за запазване на репутацията, проектът ще бъде кръстен другояче: "Балкански поток", "Посейдон" или нещо друго.

Четири причини да очакваме сензация

Има няколко фактора, които могат да подтикнат руския президент към такава стъпка. На първо място е продължаващата неяснота около изпълнението на газопровода "Посейдон". Ако Москва действително иска да изгради газопровода, то няма по-добро място от Атина за обявяването на старта на проект с доминиращо руско участие. Проект, който ще осигури нови работни места и транзитни доходи за Гърция.

Второ: На 17 май гръцкият премиер Ципрас присъства на тържествената церемония за началото на строежа на Трансадриатическия газопровод (TAP). До 2020 година по него ще потече азербайджански природен газ през Турция, заобикаляйки Русия, и който през Гърция ще стига до Италия. Ако Русия не иска да отстъпва на конкурентите си газопреносната инициатива в Югоизточна Европа и държи да запази дял в големия италиански пазар, тя трябва бързо да наваксва.

На трето място не е ясна и съдбата на проекта "Северен поток-2", който Москва форсира след отмяната на "Южен поток" и провала на "Турски поток". В Брюксел се противопоставят на нов руски тръбопровод в Балтика /по който теоретично би могла да бъде снабдявана и Италия/, но са склонни да подкрепят руски тръбопровод под Черно море за осигуряване на доставките за югоизточните страни-членки.

И не на последно място става дума за решаване на въпроса за транзита на природен газ през Украйна. Ако Кремъл непременно иска да прекрати доставките по този маршрут, трябва да побърза с алтернативен вариант, тъй като договорът с Украйна изтича през 2019 година.

Всички тези съображения навеждат на мисълта, че от визитата на Владимир Путин в Гърция днес и утре можем да очакваме сензационни новини. Остава да видим дали това ще се оправдае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
11
 
! Отговори
Сър Пичук преди 8 години
Като чета за Путин се сещам за Разпутин. Нищо не е направил. Само е създавал проблеми и накрая са го почерпили със сладкиши. Те така свършват всички в Империята на Злото.
75
7
 
5
 
! Отговори
Курнелия преди 8 години
На путин дали са му отрязали сливиците?
74
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без украинския фронт няма да минат както и да цепят през морето пък и по отсрещния бряг на юг,там на тоз фронт най яко се е работило през всичките сто години като период.
73
12
 
10
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Бъръ-бъръ двъ чъдъръ! Каквото и да пишете по поръчка от мин.съвет нито Ю.Поток нито газов хъб ще има.Наща независимост се състои в това че от нас нищо не зависи,а политиците ни просто са едни ***.Истината е че заради Орешарско-Бойковата балтия през 2014та.- по поръчка от САЩ разбира се на нас се гледа като рискова дтрана и никой няма да прекарва нищо от тук.За туй си направиха северен поток 2.Сега мама Меркел и бедните германчета ще опъват едни милиарди вместо богатите българчета. Честито!
72
1
 
5
 
! Отговори
лусифер преди 8 години
ценносните интереси и вложенията ще си кажат думата
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""был подписан Меморандум о взаимопонимании в отношении поставок российского газа по дну Чрного моря через третьи страны в Грецию и Италию."".................и кой са въпросните "через третьи страны" ... вариантите са - Турция, България или по въздуха.
70
9
 
13
 
! Отговори
Офцевъд преди 8 години
На лъжливото офчарче Володя вече никой не вярва. Щял да докара маса офци ама трябвало вълк да ги пази. За да му повярва българското правителство трябва да изиска изпълнението на политически изисквания. Да кажем абсолютна автономия на българското малцинство в Молдова и Приднестровието. Само тогава южен поток ще тръгне - нека видим сега на кого е повече нужен тръбопровода - на България ли или на закъсала Русия.
69
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""Хората ще си имат "Южен поток" и евтина газ,а ние си имаме Боцо""......................и как точно ще стигне газта до Гърция ако не през България бе, другарю комунист ?Но съвета ми е - по - далеч от Русия докато путин е на власт.
68
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събрали се двамата просяци проекти да правят. ***, много го е закъсал, щом е опрял до Ципрас
67
8
 
11
 
! Отговори
отговор преди 8 години
До НЗАвторката е на паничка към американското посолство, нищо лично, бизнес.
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
HELLAS RUSSIA ORTODOXIA !
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги има лаещи кучета след отминаващия керван.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛОШ КИТАЙ , МОЖЕ ЛИ ТАКА ДА ПЛЮЕ И ТО С БЛАГОСЛОВИЯТА НА САЩ. ТРЯБВА ДА СЕ ПЛЮЕ БЕЗ БЛАГОСЛОВИЯ.А САЩ КЪДЕ ПЛЮЯТ?
63
10
 
13
 
! Отговори
ДС преди 8 години
България има само и единствено полза от Южен поток. По-хубаво от това да си транзит за ЕС няма. Хъба в момента е измама. За кой ще разпределяме на Балканите ? Румъния взима от Русия. Турция и Гърция стават транзитни. Ние освен за малкия БГ пазар за друго няма какво да разпределяме.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умен, ти си бил голям анализатор.Жалко за Русия, ако знаеха руснаците каква съдба им предсказваш , вече щяха да си скубят косите.
61
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Южен поток ще има само че без да минава през България. Ще плащаме транзит на гърците, защото имаме много умни политици.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До "пак аз"пак ли ти бе. И принципен на всичкото отгоре. такива ни трябват .
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало Днес Бг от кога името на авторката на статията се цензурира?
58
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мила ***, колко ти платиха от Америка за България за този буламач , който написа или може и да са ти го написали ?Каква гордост на Путин ***? Не Путин спря Южен поток а ЕС по нареждане на САЩ. САЩ искаха турски поток, но Ердоган усра пейзажа. Путин има газ за продаване и ако не в Европа в Китай я чакат с удоволствие. Тази мощна китайска икономика няма да я върне . А на теб *** този, който ти е дал диплома за журналист да се гръмне. Вземи сади картофи и остави перото.
57
13
 
15
 
! Отговори
пак аз преди 8 години
По принцип не коментирам изказвания на атакисти и комунисти като номер 57 "НЗ", ама не мога да подмина този *** и нагла манипулация ... Не знам колко увреден мозък трябва да има човек за да твърди че не Путин а някой друг е спрял Южен поток!?!Напротив, той го спря и то от трибуната пред журналисти но цяла година след това нямаше доблестта да подпише съответните документи за да го направи Де Юре.Абе *** феодал ... ама лошото е че има много крепостни в България - е те тука е проблема.