Расмусен: Украйна да продължи санкциите срещу Русия

Особено, ако напредне с реформите, смята той
29 май 2016 09:09, Петя Славова
307
Расмусен: Украйна да продължи санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

За Украйна ще се окаже по-лесно да убеди страните от Европейския съюз да продължат санкциите срещу Русия, ако покаже напредък в реформите и борбата с корупцията, каза бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс.

Според Расмусен, който тази седмица беше назначен за съветник на украинския президент Петро Порошенко, продължаването на санкциите е единственият начин да се окаже натиск върху Русия да спре да подкрепя сепаратистите, които се бият с украинската армия в Донбас, и да съдейства за спазване на примирието.

"От разговори с политици в западни столици знам, че тяхната готовност за продължаване на санкциите е също свързана с украинската готовност за действително осъществяване на всеобхватни реформи", заяви той, цитиран от БТА.

"Затова моята цел като съветник на президента всъщност ще бъде да поставя началото на двупосочна улица. Първо, разбира се, в западните столици ще настоявам, че украинците вече извършват задълбочени реформи.

Но от друга страна, ще донеса също така послания на президента от моите събеседници, така че украинските власти ясно да разберат какъв е приоритетът на западните столици", каза Расмусен. По думите му положението в Източна Украйна е "тревожно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не разбирам защо трябва да си разваляме отношенията с Русия, да губим милиарди приходи?!? Защо трябва да пращаме помощи на Украйна и да губим отново милиарди?!?Защо се бъркаме там, където нямаме интерес? Или имаме много финансови излишъци, та сме решили да хвърляме пари на вятъра? Който иска - ей му я на Русия, да хвърля пари срещу нея. Ама при 100 евро пенсия, 200 евро минимална заплата и полу-фалирала здравна помощ - въобще не ни е мястото да се бутаме в тая игра.