Пхенян може би притежава над 21 атомни бомби

Американски експерти: За година и половина са произведени 6 бомби
15 юни 2016 08:58, Елка Василева
17
Пхенян може би притежава над 21 атомни бомби
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея може би разполага с над 21 атомни бомби, твърдят експерти от американския изследователски Институт за наука и международна сигурност, базиран във Вашингтон, предаде Франс прес.

Според специалистите от института Пхенян може да е произвел най-малко 6 атомни бомби през последните 18 месеца. Това може да увеличило ядрения му арсенал на най-малко 21 бомби, казват специалистите. Те основават изводите си на оценка на количеството плутоний за военни цели и на високообогатен уран, които Северна Корея може да е произвела в ядрения комплекс Йонбьон.

Миналата седмица генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано заяви, позовавайки се на анализ на сателитни кадри, че както изглежда, Пхенян е задействал отново завода в Йонбьон, в който преработва плутоний с цел производството на ядрени оръжия.

В края на 2014 г. американският Институт за наука и международна сигурност оценяваше ядрения арсенал на Северна Корея на между 10 и 16 атомни бомби. Оттогава Северна Корея може да е произвела между 4 и 6 бомби, което би могло да увеличи ядрения й арсенал на между 13 и 21 бомби или дори повече, посочва институтът. В тази оценка е включена и бомбата, изпитана от Пхенян на 6 януари тази година.

От тази оценка обаче се изключва вероятността Северна Корея да е построила втори завод за обогатяване чрез центрофуги, в който да се добива уран за военни цели.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Кики преди 7 години
САЩ нападат силните страни със санкции а слабите със оръжие - гадове мръсни.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, Пхенян. Успокоих се. Аз прочетох "Пиян притежава 21 атомни бомби". Щото това водката не прощава.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пхенян имал 21 атомни бомби! И що да не?! Сащ имат 21000, що *** тогава?
8
2
 
5
 
! Отговори
Петър Петров преди 7 години
Отново се убеждавам, че сте пишман медия. Не може ли поне да прочетете какво сте написали преди да го публикувате или ви липсва математиката от първи клас.10 до 16 плюс 4 до 6 прави 14 до 22. 1 бомба нещо е изчезнала или май е за вашата редакция.Вие съвсем се насирате с извинение напоследък - статиите са ви с елементарни грешки пълни или откровено платени анти руски. Почвате да си губите читателите.
7
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Така всичко опира до това какви технологии разполага СК. Първите бомби им бяха допотопни. В момента магистър по ядрена физика пре спокойно може да сглоби бомба от типа на тези от Хирошима и Нагасаки стига да има достатъчно ядрен материал.Важното е направили ли са МИНИАТЮРИЗАЦИЯ на бомбите или не? Ако са успели с материала който имат може да имат не 20 а 60 и то от по-опасните тактически ЯБ. За доставка на сегашните бомби им трябва ГОЛЯМ самолет Бомбата тежи поне ЕДИН ТОН.
6
4
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 7 години
ЕХ ТАЯ *** БЕ ПОСТОЯННО ПОДКЛАЖДА ВЪОБРАЖЕНЕТО НА ДРАСКАЧИТЕ. ЩО НЕ СЕ ЗАХВАНЕ С ДРУГИ НАБОЛЕЛИ ТЕМИ В БЪЛГАРИЯ ЩОТО ТАМ ИМА МНОГО АТОМНИ БОМБИ КОИТО ОТ НАЗРЯЛОТО ВСЕОБЩО НЕДОВОЛСТВО МОЖЕ СКОРО ДА ИЗБУХНАТ. ЗАЩО СЕ ХВАЩА С ТЕМИ КОИТО И СА НЕПОНЯТНИ.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази песен сме я слушали Iraqi edition. Видите ли Саддам разполагал с ядрени, химични и биологични оръжия, кое от кое по-страховити. След проверката от ООН, се оказа че просто се случват грешки.
4
6
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
Нека да притежават , като толкова години Америка и Русия си ги мерат , вместо да изпепелят този жълта ***.Ета една възможност за Путин да покаже извънземните възможности на ония големите огнехвъргочки.Не го ли направят , тези ще запалят войната и ще отнемат инициативата на Путин.Така де!
3
5
 
21
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Защо САЩ не нападнат северна Корея както нападнаха без причина Ирак,Либия,Югославия.. ?!
2
4
 
13
 
! Отговори
Е преди 7 години
не може да бъде!Нали там умират от глад по улиците,а в същото време произвеждат атомно оръжие...
1
5
 
4
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
И България може би притежава,а може би не.