Тревожно: Наркоепидемия властва в света

Над 29 млн. души са пристрастени към хероина
23 юни 2016 14:24,
19
Тревожно: Наркоепидемия властва в света
Снимка: архив Reuters

Броят на наркозависимите се е повишил за пръв път за последните шест години, отчасти заради завръщането на хероина в някои западни страни, заяви в ежегодния си доклад днес базираната във Виена служба на ООН за наркотиците и престъпността, цитирана от ДПА.

Сега има над 29 милиона души с проблем с дрогата спрямо 27 милиона преди една година според доклада, цитиран от БТА..

Епидемия от хероин е обхванала САЩ, където лесното сдобиване с наркотици е помогнало за увеличаване броя на употребяващите наркотици до най-високото ниво от 20 години насам, както и увеличаване на броя на смъртните случай от употреба на наркотици.

Според доклада на ООН за наркотиците по света за 2016 г., броят на употребяващите хероин в САЩ е достигнал близо един милион през 2014 г., почти четири пъти повече спрямо 2003 г.

В резултат броя на смъртните случай от употреба на хероин са се увеличили пет пъти спрямо 2000 г.

Глобалното производство на опиум е спаднало с 38 процента до 4770 тона миналата година, тъй като реколтата от опиумен мак е била слаба в някои части на Афганистан - главният източник в света на опиати.

"Изглежда малко вероятно рязкото спадане на производството на опиум през 2015 г. да доведе до големи дефицити на глобалния хероинов пазар поради големите нива на прозиводство на опиум предишните години", твърди докладът.

Той предупреждава също, че нарколабораториите са ускорили разработката на нови синтетични субстанции, които често се продават на пазара като "легални опиати".

Властите по света са засекли 75 нови субстанции миналата година, спрямо 66 за 2014 г. Освен това има индикации, че глобалното производство на кока се е увеличило през последните две години. Макар употребата на кокаин в световен мащаб да остава стабилна през последните няколко години, трафикът на кокаин нараства в Източна и Югоизточна Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: хероинСАЩупотреба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в Слънчака се бият за паркоместа. Изоставаме, излагаме се!
15
0
 
1
 
! Отговори
solarisvn преди 7 години
До 3,виж сега може донякъде и така да е,но затова най-голямата единица на ЩД е 100$ с тази цел е направено,за да не се изнасят огромни суми пари,точно при такива черни сделки,бях гледал по някой научнопопулярен канал.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В световен мащаб, 30 милиона от 7 милиарда души в процентно съотношение е 0.00004%. Страшна епидемия, няма що. Само от катастрофи загиват много повече хора.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами имате си един у болницата,докато е там го питайте за тия ми ти работи хм..за наркотиците де,че после като излезе-нема да му видите ОЧИТЕ!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално. Опиоидните рецептори се изучават от десетки години и вече има множество препарати които имат по-силно действие от морфина, хероина... Въпросът е, че където има пари, винаги има и злоупотреби. Насила налаганите норми за нормалните хора, които богатите или тези с власт не спазват, винаги води до проблеми. И като дадат някой известен да хленчи по телевизията, че някое от децата му взема. Еми такаъв е модела - свободата да правиш пари.
11
0
 
0
 
! Отговори
априлска линия преди 7 години
Поема се с банкнота от сто долара.
10
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
Това е аптеките печелят затова аптекарите ходят на море балкан екскурзии за чия сметка за народа се едно съм в магазин под 20 лева сметка не оставям що трябва да ги раним по 200 оки има вътре се зашила като някои глиган дебелее
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажете си го направо, тези наркотици стоят в основата на направа на всички лекарствени средства.Кой печели? Вериги фармацевтични отровни компании и надолу по веригата.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно си прав, само първата година след завладяването на Афганистан производството на опиум нарастава със 120%. Само наивник няма да види връзката. През 80-те ЦРУ публично е разкрита в трафик на кокаин, това е факт, всеки може да го провери.
7
0
 
9
 
! Отговори
Плевнев преди 7 години
отчасти заради завръщането на хероина в някои западни страниНали затова НАТО и САЩ отидоха да освободят Афганистан!За да потръгне бизнеса с хероин.Че талибаните го унищожаваха.Само НАТО
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ от години върви полемика "За и против свободната продажба на оръжия" по повод на това, че 30000 души годишно биват застреляни. Само, че тяхните, както и всички политици по света, не казват истината. А тя е, че не оръжията убиват, а надрусаните хора с оръжия. Проблема е в свободното разпространение на наркотици.
5
0
 
12
 
! Отговори
Аре бе? преди 7 години
Да се питат ония демократите отвъд океана,докога ще произвеждат хероин в Афганистан и докога ще продължават да тровят милиони по света.То не бяха войни,наркотици,сриване на държави,не се наядоха прасетата!Кой и кога ще им потърси сметка за това че бъркат целия свят и избиват милиони за да си нахранят алчната икономика?Ако имаше господ Сащ първи щяха да изгорят...
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали талибаните бяха проблема. Свалиха ги от власт и производството се увеличи. Не може на страни със средновековен манталитет да им налагаш как да живеят и най-вече ти да си този който прибира и контролира парите от начина им на живот. Асад го изкарахте толкова гаден, защото не ви играе по свирката. Като свалихте Кадафи какво точно се подобри в Либия, освен че някои хора близки около търговията с нефт се нагушиха.
3
1
 
12
 
! Отговори
Доместос преди 7 години
Без да съм специалист съм убеден, че сериозен процент от световната икономика се пада на търговията с наркотици. При положение, че разплащанията в този "бизнес" се извършват основно в ЩД, близко е до ума, кой има интерес от това. Ако хипотетично в един момент наркотиците по света изчезнат, перефразирайки една реклама ...милиарди долари ще умрат.
2
0
 
6
 
! Отговори
Иаан преди 7 години
Война не ни трябва,сами ще се унищожим..
1
0
 
5
 
! Отговори
анти мутра преди 7 години
А бе КРИМИНАЛНА ПОЛИЦИЯ, ГРАД ВАРНА КЪДЕ СТЕ???? БЕЗАЛКОХОЛНИЯ(ФАНТАТА) ИМА ФИРМА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА КОКАИН във целият, град ЗА ТОВА ЗНАЯТ В НЯКОЙ РПУ-ТА В ГРАДА, МО УВИ ЧОВЕКА Е ПРОДАЛ ВЕЧЕ НАД 500 ХИЛ КОКА.. ДОСТАВЯНА МУ ОТ ПОЛИЦАЙ СЪЩО.. НЕЩАТА В ГРАДА СА СЕРИОЗНИ, МАФИЯТА Я НЯМАЛО ВЪВ ВАРНА.. НАЛИ .. АХАХАААХ ПРОДАВА СЕ И КОКАИНА КОИТО СЕ КОНФИСКУВА ОТ БОПА!!???