След Brexit май се задава и NATO-exit

САЩ не питат другите за линията на поведение на Алианса
253
След Brexit май се задава и NATO-exit
Снимка: Reuters, архив

След европейския Брекзит може да настъпи атлантически Некзит (NATO-exit), прогнозира в разпространен днес анализ италианският генерал от резерва Леонардо Трикарико, който е президент на Фондацията за разузнавателна култура и стратегически анализ (ИКСА). В своята кариера той е заемал високи военни и военнополитически длъжности, в това число началник на Главния щаб на ВВС на Италия, военен съветник на министър-председателя (1999-2004 г.), командващ Пето обединено тактическо авиационно командване на НАТО с щаб във Виченца и заместник-командващ Многонационалните сили на Балканите по време на конфликта през 1999 г.

Следва пълният текст на анализа:

"Ако продължава така, НАТО ще завърши като Европа - кораб, който трябва да бъде напуснат, защото е поел курс към пристанища, несъвместими и противоположни на интересите на мнозина от страните членки. В Европа германската канцлерка е кормчията, който не се интересува от проблемите на другите, а в НАТО това са Съединените щати, които не дотам прикрито подсказват линията на поведение без никакво намерение да вземат предвид онова, за което вече тридесет години гръмко и безуспешно настояват страните от южния фланг (на НАТО).

Нека се опитаме да обобщим. Когато през 2010 година в Лисабон бе формулирана необходимостта от нова стратегия, внимателно съобразена с новите предизвикателства - на първо място тероризма и сигурността - бе очертан нов колективен курс, който за съжаление по-нататък не бе следван с нужното усърдие. Последиците от това са, че днес НАТО не поставя в центъра на своите разсъждения истинските и конкретни рискове, които застрашават общността и синтезирано се свеждат до тероризъм, регионални размирици, масови миграции и заплахи за кибернетичната сигурност.

По отношение на тези теми трябва да се изработи всеобхватен подход и да се дефинират ефикасни ответни действия. Вместо това се вадят прашасали сценарии от (епохата на) Студената война и се правят опити да се сочи с пръст Русия за враг номер едно. Възползвайки се от неразсеялите се страхове на северните страни, се лансират непрестанни провокации с цел да се укрепва теоремата, която поставя Путин в центъра отбранителните приоритети. На никого не му се вярва, че САЩ може и да не съжаляват, ако Европа е разединена по въпросите на колективната отбрана. Не изглежда обаче толкова неправдоподобно да се смята, че някогашният враг Русия, който претърпя поражение чрез "присъждане на служебна загуба" през 1989 година, сега притеснява с растящите си размери на глобална сила, най-вече след като доказа, че може да разплита сложни плетеници и да си съхранява потенциала за по-нататъшни успехи на действащите театри на кризисни ситуации.

По този начин постепенно се обезсилва истинският коз в ръцете на съюза - способността за бърза и непоколебима колективна военна реакция на всички спорове, в които сме призовани да се намесим, включително и на отдалечени театри. С една дума - докато се прехващат руски бомбардировачи над Балтийско море или се прахосват ресурси за безполезни широко мащабни учения, като например Trident Juncture (Обединен тризъбец), симулиращи симетрични конфликти, или пък се прехвърлят бойни батальони в Полша за защита от руско нападение - няма да се заемем с истинския неотложен проблем, който е гравитационен център на сегашната обстановка, и да преработим изцяло доктрината за използване на военните сили и средства, да разработим нови ефикасни методи за борба с тероризма в неговите съвременни форми и в по-широк аспект за ликвидиране на асиметрични конфликти. Ако в този момент НАТО бъде призована да се намеси в която и да е кризисна зона, ще направи само беля или в най-добрия случай ще задейства бойни механизми, които ще забуксуват още при първите стъпки.

Междувременно някои страни, като Франция и Белгия, са вече поставени на колене, а отвъд европейските граници се бомбардира безогледно, както направи Русия в Сирия. Десетки хиляди са убитите и още толкова са отчаяните, които след като са оцелели от бомбите, рискуват да попаднат под огъня на турските граничари или на унгарската бодлива тел. Още по-многобройни са онези изгладнели, които продължават да пристигат и да задръстват нашите покрайнини, заразявайки ги с вируса на тероризма и престъпността, а на хоризонта се задават все по-гъстите редици на ветераните джихадисти, захапали ножове.

Дотук не сме включили лавровите венци за американските бази в Европа, чието първоначално предназначение бе на укрепени точки в колективната отбрана, а сега са сведени до чиста проба демонстрация на собствена мощ и в този смисъл е достатъчен един поглед към драстичното намаляване на присъствието на НАТО в Неапол и растящото военно присъствие в Полша и съседните страни.

Какъв е отговорът на Алианса? Никакъв. Той упорито продължава, за съжаление, истеричното и неправдоподобно воайорство на Изток и реториката, инкриминираща Путин, вместо да излезе на терена отборно. По този начин Алиансът се отказва да даде изключително ефикасен принос за възстановяване на излезлия от контрол баланс (на интересите). С една дума НАТО отсъства от сцената, сякаш не я засяга пренасочването на военните сили и средства към нова геометрия, а именно с това трябва да се занимава сега, вместо да си пилее времето с безполезни и доста опасни изяви на словесна и мускулна показност.

Смятам, че на предстоящата среща на върха във Варшава през юли вниманието трябва да се съсредоточи върху тези теми по един, както се казва, откровен и открит начин, тъй като многобройните сигнали в тази посока от наша страна (на Италия), макар и ясно отправени, се оказват плахи и нечути. Дошъл е моментът да се удари с юмрук по масата, както направихме в Европа, в противен случай закономерно може да се очаква след време и някой Некзит, точно какъвто се случи в Европейския съюз (ЕС), ставащ с всеки изминал ден все по-неспособен да отговори на актуалните драматични промени". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: НАТОСАЩЕСЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
16
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Хибриите не спят от вчера Кремълските медии яко плюят по ЕС като умиращ загниващ разпадащ и т.н. а днес подхванаха и НАТО. Споко другари НАТО е по жизнен от всякога , та нали трябва заедно да се опазим от общата заплаха от Изток
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1989Ще храните ли прасета с демократи?
73
13
 
3
 
! Отговори
Aтон преди 7 години
НAТО ЩЕ ПОРОБИ РУСИЯ 2017 г. кaзвaт го aтонски монaси било предскaзaно отдaвнa. сегa незнaм колко е верно
72
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След Brexit май се задава и NATO-exitNATO-exit се задава единствено в болните от путинизъм русофилски мозъци. Крайно агресивното поведение на руссия и нейния маломерен и *** вожд направиха необходимостта от НАТО жизнено необходима за всяка държава която няма намерение да става жертва или васал на Москва.
71
7
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
101 Китайската икономика няма нищо общо със СИВ , Да там управлява компартията но собствеността е преобладаващо частна . Разбира се има неща които все още са на централно планиране като курсът на валутата .
70
4
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Между другото най-смешното е че Петицията която в момента е набрала над 3 млн подписа за РЕРеферендум е създадена от поддръжник на Брексита , така той е искал да се застрахова в случай , че британците изберат да останат.
69
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сегa незнaм кaкъв иексперт е жaбaрa, но в тезите му дори зa лaик във военното дело е пълно с aнaхронизми- твърди че бригaдните учения сa ненужни и " скъпи", a риве че НAТО не смогвaло дa огрее във всички конфликтни зони по светa. aлооооо джaбaро гусин генерaл, aз съм зaпaсен офицер от ШЗО то нaвремето, немaм кой знaе кaкъв комaнден опит обaче товa глупост неземнa. Учениятa по цел свет сa зa оперaтивнa съвместимост и стиковaне нa чaстите, a яз тaкa знaм пa джaбaро може друг вид aрмии дa е юркaл
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 1989Че Китайската икономика фалшива ли бе Чоджум? Щото не е пазарна.
67
1
 
4
 
! Отговори
1989 преди 7 години
До АнонименДобре, но първо ще гледам да ям жабета като теб, с голяма немита уста и безразсъдно подскачащи в двора ми България с американски хонорарчета в джоба.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 1989нищо съществено не си доживял дедкa пий си хaпчетaтa и пaпкaй жaбетa че след летото пaк иде зимa нaнaнaнaродния съд ше се събере ли в зaдния тидвор?? притеснително е все пaк
65
3
 
17
 
! Отговори
Путин е пич преди 7 години
До АнонименЧе Путин на мен ми харесва много повече от Юнкер, Меркел и Обама. Пич е и е готин. А Юнкер е само пиян, Обама на нищо не прилича, а за баба Мъркелана какво да говорим.Нещо да кайш като се събудиш от американофилството или като не ти платят от американското посолство?
64
2
 
3
 
! Отговори
до 1989 преди 7 години
Тук става въпрос за истинска пазарна икономика, а не за фалшива както беше при Соца и СИВ. А и тогава си стояхме на д..то, без да можем да мръдне никъде...
63
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НAТО се рaзпaднa, a СAЩ ...фълирaли, бaси му и кефaaa великaтa рaшкa нa три моретaaa обaче после се събудих мaaaму стaрa
62
2
 
20
 
! Отговори
1989 преди 7 години
Ей, не вярвах, че ще видя още една 1989 година през 2016. Но дойде този път за тези, които я организираха през 1989-та. Сега Бог им го връща. Всичко се връща на този свят и се плаща.Треперете демократизатори лъжливи и престъпни. Сега ще има народен съд за вас и закон за забраната ви, вкарване в затвора и забрана на политическите ви партии, с които ни поробихте.
61
5
 
3
 
! Отговори
1492 преди 7 години
Щом във Велокобритания започна да има проблеми, а това е държава която уж сама може да се оправи, значи ще е доста по зле за другите. И става въпрос за цености, къде искаме да сме ние. Те казаха , че не искат чалгари и тем подобни арабуги, които да им променят манталитета, да плащат за мързеливите..Но пък ще загубят свободното пътуване, работа според възможностите.. Трима виновни за това. 1. Обама 2.Меркел. 3. Камерън..(най-слабите западни лидери) Един радващ се - Путин (и путинофили).
60
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руските мотики яко цъкaт по клaвиaтурите идиотизмитеси
59
1
 
19
 
! Отговори
Дядо Ванго преди 7 години
Лоши времена идват!!!!!Плевнелиев се е скрил и оглушително мълчи!!!!Сигурно вече рисува по тапетите....... ,"СЪД за ВИНОВНИТЕ" и .."НАТО ВЪН".
58
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
89 Е такива като теб няма как да си го представят затова вярват на Путин и Ко.
57
1
 
6
 
! Отговори
Костов реформира ЕС преди 7 години
Остап Костов има нова идея как да затрие окончателно България. Предлага в реформирания ЕС вече да няма фондове, а инвестиции. (той е открил инвестициите вече, освен приватизацията за 1 лев). Та като инвестира някой от ЕС в България, за тази инвестиция да придобива собственост върху части от България. Така ще се постигне необратима интеграция и никой няма да напуска съюза, защото вече няма да си има държава, а държавата му ще принадлежи на съюзените инвеститори СИ. Т.е. вместо ЕС ще има СИ.
56
19
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Русофилчета, след като се разпаднат ЕС и НАТО и избиете русофилите кого ще мразите, не джанъм? Защото вие без да мразите някой не можете да живеете.