Русия се стяга за избори, но никой не очаква честен вот

Изборните нарушения са част от играта в страната, смятат руснаците
4 юли 2016 22:15,
230
Русия се стяга за избори, но никой не очаква честен вот
Снимка: Reuters, архив

Редакционен коментар във "Ведомости" описва представите на хората в Русия за честни избори, предаде BBC. По данни от анкета на центъра "Левада" почти половината население на страната - 47 процента, очаква изборите за Държавна дума през септември да са честни и законни. Нечистоплътна кампания прогнозират само 26 на сто от запитаните.

Запитани колко вероятни са според тях едни или други злоупотреби, 20 на сто заявяват, че не очакват изобщо да има нарушения, а 26 на сто не дават отговор. Над половината - 54 процента, очакват законът по един или друг начин да бъде нарушен. В очите на мнозина участници злоупотребите са част от формираните в Русия правила на играта.

Представите на хората в Русия за мащаба на нарушенията като цяло не отговарят напълно на реалността. Всеки десети например смята, че ЦИК може да натъкми резултатите от вота, но това изобщо не е възможно, коментира Григорий Мелконянц от ръководството на правозащитното движение "Голос", което следи изборите в Русия.

Конгрес на руската опозиционна партия ПАРНАС одобри през уикенда листите й за участие в парламентарните избори, информира "Независимая газета".

На форума бе потушен бунт на вътрешнопартийната опозиция срещу лидера на Партията Михаил Касянов. Той в крайна сметка настоя един от победителите в първичните избори - блогърът Вячеслав Малцев, да получи място в първата тройка. Конгресът реши, че всеки претендент, посмял да критикува това, може да бъде зачеркнат от листите. Несъгласни с Касянов активисти започнаха да се отказват от участие в надпреварата, пише всекидневникът.

В края на седмицата се очаква да огласи своите листи и друга опозиционна партия - "Яблоко", добавя "Независимая газета".

И двете партии заявиха след последните си конгреси, че смятат да формират собствени групи в Държавната дума, за кото трябва всяка да събере поне 5 процента от гласовете, отбелязва "Комерсант".

Водещите социологически агенции обаче твърдят, че за всяка от тях смятат да гласуват най-много по 1 процент от избирателите, въпреки че в подкрепа на либералните ценности се обявяват най-малко 12 на сто от хората в Русия, се казва в статията.

Предизборните програми на двете партии си приличат. ПАРНАС предлага на Русия "рестартиране на системата" въз основа на либерални, проевропейски ценности. На база на същите ценности "Яблоко" пък предлага на страната "смяна на системата и нов президент", допълва "Комерсант".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престанете да си измисляте и да лъжете !
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най честните избори са в България. Които посочат новите ни големи братчета те са .ПРЕДАТЕЛИТЕ. Иначе много обичаме да гледаме в чуждото канче.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УНИКАЛНА медия. "Съвестни журналисти, тъсещи истината."(огромни кавички, за да не си помисли някой, че това е сериозно)Важното е да си вземат някой лев и да напишат пропагандата на този, който спонсорира.
95
2
 
4
 
! Отговори
Мухамед преди 7 години
Може,може,челеби.И малките деца знаят,че най-силната войска е башибузука.Ако тъпите руски джуджета не го бяха оставили да изпоизколя де що види ***,сега тук щеше да е процъфтяващ анадол-обрязан,смрадлив,надупен.Анадъмо?
94
12
 
3
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
Ама не може така другари...даже малките деца знаят, че най-най-честните избори на свете са в Россия. Най-здравите болни са в Русия и най-високите джуджета са в Русия
93
1
 
3
 
! Отговори
popa преди 7 години
Статията не е вярна, АЗ ВЯРВАМ , как никой ?!?
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Препоръката ми към медията е да спре да насажда внушения, че в Русия нещата не вървят и демокрацията куца. Това е гола пропаганда, разпространявана от платени рупори с фалшиви ценности. достатъчно много са проблемите в Европейската общност, властта с поведението си продължава да се делегитимира, а недоволството от липсата на прозрачни демократични процедури в управлението, расте. Пишете за това, защото е реален за нас проблем. Русия е единствената европейска страна, която просперира.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САУДИТСКА АРАБИЯ И ТАКИВА ИЗБОРИ НЯМА.
90
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе незнам какви ще са изборите в Русия--ама дали е много демократично например в САЩ президенти да се дядо-син-внук.........нещо маногоооо е демократично-не мислите ли???--Има и още фамилии в които президенството минава по наследство-------------та затова тази статия е просто пропаганда-нищо друго-показваща ИСТИНСКАТА демокрация.......
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сякаш вотът в България е честен от 26 години насам? Като чак от Европа казаха че вота на Плевнелиев е манипулиран какво стана? Точно нищо. Тези ще ми говорят за Русия. Абе виж си първо собствената чинийка!
88
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Да си припомним,че депутата от герб който помагаше с носенето на чували го правеше от "морални"подбуди -дожаляло му,че жената която носела чувала била бременна -това е "почтен"човек.А костинброд беше истина,но сега някои искат да го изопачат.Вечерта в предизборен клуб на Герб до 24 часа чакаха нещо,но явно не стигна до тях.И после видяхме как името на града беше написано на онези бюлетини -много съвпадения,някак си!!!!!!
87
0
 
3
 
! Отговори
Вейдър,Дарт Вейдър преди 7 години
Ба те ако изборите променяха нещо щяха да ги забранят. ..Цицерон президент....
86
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Като не са още дорасли до българската "демокрация" и евроатлантическите ценности.Да дойдат да ги понаучиме малко на "демократичните " избори в България -урока ще го преподава лично най честния,най демократичния ,най образования специалист Цв.Цветанов, а относно преброяването най добрия преброител на Рупубликата проф.Константинов.И да видите след това колко "спокойно" ще си живеят в "стабилната" си държава.
85
1
 
6
 
! Отговори
морски преди 7 години
То и в България никой не очаква честни избори,ГЕРБ всеки път ги фалшифицират.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се стяга за избори, но никой не очаква честен вотИзборните нарушения са част от играта в страната, смятат руснацитеХа, ха ... то при нас само честни вотове се заредиха, след изборната нощ, когато избраха Прецедента. То не бяха мъкнене на чували с бюлетини в нощта, то не бяха депутати от ГЕРБ, актовно "помагащи" в ЦИК.Вярно, сега набутват електронен вот, та да си манипулират изборите направо от Американското посолство, вместо да мъкнат чували с бюлетини.То и в САЩ е същото псевдочестни
83
0
 
8
 
! Отговори
БГ пословица преди 7 години
.Присмяла се кука на криво дърво!
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МечкатаОсвидетелставането ти ще даде 99.99% положителен резултат - помнете ми думата!
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия се стяга за избори, но никой не очаква честен вот":):):) написано от нашите журналисти даже звучи като комплимент!като гледам "честните" избори на някои западни демокрации ....
80
6
 
4
 
! Отговори
Мечката преди 7 години
Путkaтa ще победи на изборите с 99,97%. Помнете ми думата!
79
2
 
8
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 7 години
До АнонименИ какво да питама Мая за герберската печатница на бюлетини??????????Вие герберастите сте като краварските ОФФФЦИ от ФАЩ които имат хиляди военни бази по света и обвиняват Русия че ги заплашва!!!!!!!МУНДАРИ И И И !!!!!!!!!!