НС ще решава визи или търговия с Канада

България ще може да се произнесе по споразумението на ЕС с Отава
Обновена: 5 юли 2016 19:01 | 5 юли 2016 18:55,
22
НС ще решава визи или търговия с Канада
Снимка: Reuters

Българското Народно събрание ще получи възможност да се произнесе по търговското споразумение, което ЕС договори с Канада. Това реши Европейската комисия днес, след като се оказа, че повечето държави членки настояват депутатите им да ратифицират договора.

Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер търговското споразумение може да влезе в сила, след като бъде одобрено от европейските лидери и от Европейския парламент, но тъй като за първото е нужно единодушие, а такова няма, е по-добре да се чуят и националните парламенти.

Затова Европейската комисия предлага след като договорът бъде одобрен от лидерите и от Европарламента, то да влезе в сила временно, докато се изчака ратификацията и в парламентите на 28-те страни членки.

През май България заплаши да наложи вето, ако не получи ясен график от канадските власти за свалянето на визите за български граждани. Същата позиция се защитава и от Румъния. Двете държави се надяваха Брюксел да склони за ратификация в националните парламенти, за да се чуе, че те настояват за свалянето на визите.

Търговското споразумение не се занимава с визовите отношения, но е първата възможност за София да упражни натиск за премахването им, след като преговорите в последните години не дадоха резултат.

За да влезе договорът между ЕС и Канада в сила, той трябва да бъде ратифициран от всички парламенти в държавите членки и всяка от тях може да му наложи вето.

Търговският комисар Сесилия Малмстрьом заяви днес, че е запозната с проблема на България и Румъния и че се водят активни преговори за решаването му с посредничеството на Европейската комисия. Канадска мисия е посетила София и Букурещ през юни, за да се запознае на място с условията за издаването на документи за самоличност, борбата с тяхното фалшифициране и охраната на границите и се очаква тя да излезе с доклад за установеното от проверката на място.

Според Европейската комисия канадците са се интересували и от интеграцията на ромите и от борбата с корупцията в двете страни.

През май българското и румънското правителство информираха европейските си партньори, че заради визите гражданите и фирмите от техните страни няма да могат да се възползват от предимствата на свободната търговия и затова не биха гласували за него.

ЕС постигна споразумение за свободна търговия с Канада, което предвижда отпадане на 99% от търговските мита, защита на 140 европейски хранителни продукти и достъп на европейски фирми до обществените поръчки на канадското правителство.

"Това е най-доброто търговско споразумение, което Европейският съюз някога е сключвал. То е най-модерното и най-амбициозното в света", заяви Малмстрьом, обявявайки решението на Европейската комисия да го препоръча за ратифициране.

ЕС иска да го подпише по време на визитата на канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври. Малмстрьом не се ангажира със срок, в който търговското споразумение между Европейския съюз и Канада може да влезе в сила, както временно, така и изцяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: канадаспоразумениеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 17Както пише в текста, става дума за търговското споразумение между ЕС и Канада, известно още като СЕТА. ТПТИ е друго споразумение, което още се преговаря и не е известно дали и кога ще бъде довършено
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Невинно да попитам, за какво икономическо споразумение по точно говорим? Да не би за всеизвестното ТТИП, маскирано като канадско, за по лесно преглъщане от масите? Канада, САЩ, Мексико не подписаха ли за единна търговска зона и не обхваща ли тя и новите търговски споразумения?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На канадците, като толкова им е жал за ромите, да махнат визите и ще има да си ги интегрират, та ум да им зайде.
10
1
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
До АнонименПреговорите за споразумението с Канада започнаха преди поне 3, ако не са и 4 години. Така че такива елементарни и неверни съждения като "КОЛОНИАЛНОТО НАСЛЕДСТВО - ЕС ПРОТИВ БРИТАНИЯ", са доста неуместни. За съжаление има хора, които си мислят, че всичко им е ясно, и всичко е просто като на улична седенка. А още по-тъжно е, че има хора, които формират мнението си на такава основа.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западна Европа няма на къде да мърда - отпред Америка, отзад - Русия. Здраво е заклещена горката западна Европа.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОСПОДАРЯТ ЮНКЕР ПАК ВЗЕ3Л РЕШЕНИЕ БЕЗ ДА ПИТА КОЛОНИИТЕ. ОДОБРИЛ ТЪРГОВСКО СПОРАЗУМЕНИЕ С КАНАДА?!.- БОЙКО, БОЙКО, ПАК НИКОЙ НЕ ТЕ Е--ВА.
7
1
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Евала на ЕС, дава ни възможност като български избиратели да кажем на народния депутат какво искаме от него за отношенията с Канада и той трябва да го изпълни, а не после да се оправдаваме, че депутатите си правят каквото щат. А, да видим, дали някой ще изока каква да е позицията вето или ратификация
6
0
 
17
 
! Отговори
men преди 7 години
Канадците с визи да влизат в България.
5
0
 
13
 
! Отговори
Васил преди 7 години
БГ политиците отново ще свалят гащите! То дупедавството е от 1989 г.
4
0
 
15
 
! Отговори
ДЦ§ преди 7 години
Абе, има ли още наивници, които си въобразяват, че Бг е Фактор в международната политика???Ние сами прододохме самоиндичноста си за по-малко от "трийсет сребърника" пък после се чеудим, че "никой не ни бръсне за слива" !псПрост рарод - слаба държава!!!!
3
1
 
16
 
! Отговори
Пунджаб преди 7 години
Визи за тия ***... Пеперудковци.
2
3
 
18
 
! Отговори
българина преди 7 години
Всеки ден искам да си хвана сака и за Канада, по добре с Китай да отпаднат, за какво ми е Канада, и на Канада не и трябва. Тук номера е друг, американска смъртоносна хватка, да подпишем първо с канада, след което да ни покажат, вижте няма нищо страшно, а сега и със сащ щото е същото ама по убаво.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как очаквате да се произнесе като талп***та ще каже квото решат началниците!