Египет няма да мести стрелките през лятото

Премахват лятното часово време, EgyptAir очаква загуби
6 юли 2016 20:44,
9
Египет няма да мести стрелките през лятото
Снимка: bgonair.bg

Практиката за местенето на стрелките напред през топлите месеци е широко разпространена по света, но често предизвиква спорове и неудобства. Особено за биологичния часовник. Властите в Кайро решиха да дадат урок на света и премахнаха лятното часово време.

Историята е дълга и сложна. През 20-и век британските колониални владетели налагат местенето на стрелките. След края на Втората Световна война президентът Хосни Мубарак прекратява тази практика.

След свалянето му през 2014 г. властите я подновяват в опит да пестят енергия заради режим на тока. Местното население обаче недоволства и за да потуши напрежението, управлението решава по време на Рамазана стрелките да не се местят.

От 8 юли това няма да важи само за мюсюлманския празник. Властите в Кайро решиха, че шегата на Бенджамин Франклин да си лягат и да стават по-рано, вече не им се нрави.

Най-притеснена от промяната е Националната авиокомпания на Египет. Тя вече предупреди пътниците си да идват по-рано на летището и да се настроят за закъснения в полетите. Председателят на компанията очаква загуби от 2 милиона долара.

Преди време Русия също забрани лятното часово време и създаде нови пояси, а Северна Корея отиде още по-далеч. Тя създаде собствена часова зона. Или както Шекспир беше казал – "Времето върви различно за различните хора".

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Само не разбрах, защо автора е написал, че "Властите в Кайро решиха да дадат урок на света и премахнаха лятното часово време"?! Египет не е първата държава, която спира да мести стрелките през пролетта и есента. Тук има друг интересен въпрос - като спрат да местят стрелките, кое време ще оставят - лятното или зимното. Аз знам поне по една държава, която реши да остане на лятното и друга на зимното време.
6
0
 
0
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Испанците са още по зле , през втората световна война сменили часовия пояс - вместо с Англия са с Германия и комедията продължава 70 години по-късно и дори има хора ,които смятат че е нормално да се мръква 22,30-23ч...
5
1
 
8
 
! Отговори
пери преди 7 години
Стига, бе! Като пристигнете в Египет, ще си сверите часовниците. И часът ще е толкова, колокот ви кажат. Много важно.
4
2
 
2
 
! Отговори
The facts about it преди 7 години
Starting on April 30, 1916, the German Empire and its World War I ally Austria-Hungary were the first to use DST (German: Sommerzeit) as a way to conserve coal during wartime. Britain, most of its allies, and many European neutrals soon followed suit. Russia and a few other countries waited until the next year and the United States adopted it in 1918.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕГИПТЯНИТЕ ДА НЕ СА ТРИПОЛОВИ ЧЕ ДА СИ МЕСТЯТ СТРЕЛКИТЕ НА ЧАСОВНИЦИТЕ ПРИНУДИТЕЛНО И ПРОТИВ ВОЛЯТА НА БОГА!!!! ЕГИПЕТ Е ЦИВИЛИЗАЦИЯ ОТ ВРЕМЕТО ПРЕДИ ХРИСТА! КОГАТО ТЕ СА ИМАЛИ ДЪРЖАВА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА СЕ КАТЕРИЛИ ПО ДЪРВЕТАТА И СА СЕ ЗАМЕРЯЛИ СЪС БАНАНИ И КОКОСОВИ ОРЕХИ!!!
2
0
 
14
 
! Отговори
7 преди 7 години
То моя е спрял поради липса на батерии
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo na tiah, uvi BG ne e suverenna darjava. ..taka che. ..shte 4akame narejdane