ЕК пак подхваща визите на българи и румънци зад Океана

София и Букурещ плашат двете страни със споразумението за ТПТИ
7 юли 2016 21:11, Анисия Иванова
32
ЕК пак подхваща визите на българи и румънци зад Океана
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия ще обсъди отново следващата седмица въпроса с т. нар. визова реципрочност със САЩ и Канада, съобщи на пресконференция говорител на институцията.

САЩ и Канада все още искат гражданите на България и Румъния да имат визи, за да влязат на тяхна територия. САЩ изключват от схемата си за освобождаване от визи също гражданите на Полша, Кипър и Хърватия.

През април обсъдихме веднъж този въпрос, но сега е време да потърсим решение, поясни говорителят на комисията. Той потвърди, че идния понеделник в Брюксел пристига канадският министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм.

Говорителят коментира, че ЕК очаква търговското споразумение между ЕС и Канада да бъде одобрено и приложено, защото е добро. По-рано тази седмица ЕК предложи споразумението да бъде одобрено от всички парламенти в ЕС, преди да влезе в действие.

През май България и Румъния официално предупредиха, че биха се въздържали да подкрепят споразумението с Канада, докато въпросът с визите за техните граждани не намери решение. Предвижда се процесът по ратификация на споразумението да продължи две години.

Също през май ЕК съобщи, че ЕС и Канада са се ангажирали да предприемат "значителни" стъпки, за да "подобрят положението" по въпроса с визовата реципрочност. Това съобщение бе разпространено след посещението в Торонто на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

През април ЕК заяви, че ако установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави. За да влезе в сила, това предложение на ЕК трябва да бъде подкрепено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

Ако ЕП и Съветът не възразят в срок от четири месеца на предложението на ЕК, тогава то ще бъде поместено в Официалния вестник на ЕС. Премахването на безвизовото пътуване за гражданите на САЩ и Канада ще влезе в сила 24 месеца след публикацията във вестника и първоначално ще бъде за срок от 12 месеца. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: канадаСАЩеквизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз на ходя на частни пътувания в държави които ми искат визи. Да го ду.ха.т, няма да им давам парите си за да се гаврят с мен.
7
2
 
8
 
! Отговори
112121 преди 7 години
"" Премахването на безвизовото пътуване за гражданите на САЩ и Канада ще влезе в сила 24 месеца след публикацията във вестника и първоначално ще бъде за срок от 12 месеца. (БТА)"" - след 24 месеца!???Без коментар!
6
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС без САЩ и канада МОЖЕ но обратното НЕ СТАВА.Европа е люлката на днешната цивилизация.Кой каквото и да ви говори в друга посока не го слушайте.Аз се чувствам ПРЕКРАСНО в Европа и няма да ми тропне крачето в УСА и т.н.А пък за Азия, Южна Америка, Северна Африка и подобни не искам и да чувам дори.
5
0
 
39
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Само да отбележа, че САЩ и Канада приемат по-лесно тарамбуки от Близкия изток, отколкото източноевропейци. Да не се чудят после защо вместо водопроводчици от Полша имат камикадзета в задния двор.
4
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпо е да се продадеш в икономическо робство за някакви си визи... Няма как да скриеш замяната кон за кокошка. Да подпишеш ТТИП за някакви си визи е направо смешно. Защото както и да го усуквате, става дума за подписване на прословутите търговски договори, които лишават Европа от икономическо бъдеще и я правят пазар на САЩ. Тук влиза и ГМО, и арбитражните съдилища по подобие на длъжниците на топлофикация тук и пълна разруха на селското стопанство, дето се мъчим да го съживим...
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са актуални вече !И те са в батака !
2
11
 
37
 
! Отговори
Афанаси преди 7 години
Искаме безвизово пътуване до РОССИЯ, искаме да работим Москва, а не да робуваме на Запад!
1
1
 
38
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Май "всички за един, един за всички" важи само когато ни изнася, а ЕК?