И най-доволни от метежа в Турция са..."Ислямска държава"

Европа е по-дестабилизирана отвсякога
16 юли 2016 10:10, Анисия Иванова
39
И най-доволни от метежа в Турция са..."Ислямска държава"
Снимка: Ройтерс

Опитът за преврат в Турция може да дестабилизира опасно съюзника на Запада в един регион, който вече е дестабилизиран от тероризма, пише в. "Гардиън"

Опитът за преврат в Турция може да дестабилизира опасно съюзника на Запада в един регион, който вече е разклатен заради война, тероризъм и масова миграция, предупреждават анализатори и експерти, пише в. "Гардиън".

Този невероятен обрат в събитията смая и обърка много от външнополитическите коментатори. Голяма част от тях възприемаха турското правителство, сформирано след избори, като относително стабилно.

Според професор Омар Ташпънар от института Брукингс сега критично важният въпрос е да се установи до каква степен турското военно командване е замесено в опита за преврат. Между впрочем Ташпънар беше един от малкото външнополитически експерти, предупреждаващи за риска от преврат в Турция.

Според анализатора всичко това не само ще опетни имиджа на страната, но ще постави Реджеп Тайип Ердоган в неудобно положение. Защото всеки път, когато в миналото е имало опит за преврат в Турция, всеки път, когато военните са се намесвали, това се е случвало, когато е правителството е било много непопулярно.

Според Кемал Къръшъ, който също отговаря за турските проблеми в института Брукингс, опитът за преврат в Турция заедно с атаките на Ислямска държава, британския вот за Брекзит и още някои неща, случили се в последно време, оставят у хората чувството за събития, развиващи се без контрол.

Според Стивън Фланаган, който е работил в Съвета за национална сигурност на Барак Обама, а сега е анализатор в корпорация Ранд, случващото се в Турция е добра новина за Ислямска държава, защото то ще отвлече вниманието на Анкара от това да оказва повече помощ на многонационалната коалиция, бореща се срещу ислямистите.

Опитът за преврат връща Турция към една ера, за която всички предполагаха, че отдавна е отминала и тази, в която армейските шефове отстраняваха политици, с които не бяха съгласни.

През 1960 г. военните отстраниха премиера и после го обесиха. Три преврата последваха в идните четири десетилетия - през 1971 г., през 1980 г. и през 1997 г. Най-бруталният преврат в модерната турска история беше този от 1980 г. Тогава военните екзекутираха 50 души и арестуваха около 60 000 души. Стотици изчезнаха безследно, припомня "Гардиън". (БТА)
 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
do 32 преди 5 години
ako beshe zamesen putin togava prevrata shteshe da uspee
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я не ме разсмивайте! Ердоган бил противник на "Ислямската държава"!!! Противник, ама друг път! Нещо за цистерните с гориво да кажете? За бизнеса с "бежанци"? За изнудването на Европа? За опита му да противопостави НАТО и ЕС в открит военен конфликт срещу Русия, че те да му решат проблемите на източните граници? За супер егото му и желанието да бъде султан на целия ислямски "свят"? За желанието му да бъде признат в ООН с право на глас като такъв?
14
11
 
5
 
! Отговори
fvhk преди 5 години
Нищо чудно накрая да се окаже- във целия буламач около преврата в Турция, че са замесени руските интереси и службите на лилиПутя!?!?
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е вреден както за турците, така и за целия свят. Нека този зъл ислямистки диктатор, не бъде определян като пазител на Европа, защото такъв не може да бъде някой който в момента извършва блудствени действиея с нея. Ако погднем отстрани на събитията от последната година и дни, това не трябва да ни учудва. Всичко в света днес е един голям гнусен фарс. И не виждам светлина в тунела, единствено пълна морална и духовна деградация на човешкия род! Писна ми, искам да избягам от тук, но къде?!?!?
12
2
 
5
 
! Отговори
Толерантен европеец преди 5 години
Аз съм против насилието. За нас е важно правата на гейовете да бъдат гарантирани. Да живее г-жа Меркел!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Опитът за преврат в Турция може да дестабилизира опасно съюзника на Запада в един регион, който вече е дестабилизиран от тероризма, пише в. "Гардиън"Опитът за преврат в Турция може да дестабилизира опасно съюзника на Запада в един регион, който вече е разклатен заради война, тероризъм и масова миграция, предупреждават анализатори и експерти, пише в. "Гардиън"."Не мисля, че стана ясно, я го напишете още един път.
10
1
 
0
 
! Отговори
поне знам преди 5 години
До Анонимен22, че 52 е доста далеч от сто !!! и 52 е почти 48 !!! поне в математиката съм добър !! а ти явно с в лизачеството...пратили поздравителна картична на идола ти ??
9
0
 
1
 
! Отговори
Top energy преди 5 години
Offshornite firmi i pari iskat da komandvat i rediat nov red v europa.... zapazvaneto na offshornite zoni e osnovata na brexita i svobodata na monarhiite...
8
1
 
13
 
! Отговори
gtf преди 5 години
събитията - наистина се развиват без контрол. Аз си мислех, че България няма управление, оказа се, че и евросъюза също. Но да се говори за турция, като борец срещу ид е просто смешно. Да се затвори нашата граница, като едно време - това е решението.
7
0
 
5
 
! Отговори
777 преди 5 години
чудя се какво ги търпи европа тия от ид защо не ги унищожи? по-силни ли са от европа?
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-точно би било и най-доволни от НЕУСПЕХА на метежа са от ИД. Всеизвестно на всички е кой купува най-много петрол от тях и кой ги подкрепя логистично.
5
0
 
20
 
! Отговори
меркилизъм преди 5 години
Ако единствената надежда на Европа е благоволението на Ердоган, спукана й е работата. Напротив, Европа трябва да покаже, че дори другите да бъдат дестабилизирани, Стария континент е достатъчно силен, богат, разумен, за да бъде световен стабилизиращ фактор. Ако не е такъв сега, трябва да стане. Ще ни пращат терористи, милиони навлеци и пр, а ние само ще палим свещи, ще мънкаме за толерантност и ще треперим някоя медия да не пусне инфо за престъпната вълна?
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм гласоподавател на Атака. Очаквам Волен да направи преврат в България.
3
6
 
6
 
! Отговори
WS преди 5 години
Степните азиатци са прокобата над света ...
2
0
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
До 2Дежурния пост.
1
29
 
4
 
! Отговори
ATAKA преди 5 години
Кремълските фашисти отново се провалиха .... хайде сега едно мейданче в Минск и Грозни