След провалилия се пуч – роди се истинският султан

Италиански експерти и медии с песимистична прогноза за бъдещето на Турция
17 юли 2016 20:28,
282
След провалилия се пуч – роди се истинският султан
Снимка: БТА

Италиански експерти и медии с различна политическа ориентация излязоха днес с песимистични анализи и прогнози за бъдещето на Турция след опита за военен преврат.

Още по темата

Франко Фратини, който бе два пъти министър на външните работи и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), а сега е председател на Италианското дружество за международна организация (СИОИ), оцени обстановката от гледна точка на Европейския съюз (ЕС) и на личното си познанство с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"За сетен път Европа показа, че не съществува. Но и цялата международна общност действаше с прекомерна предпазливост. САЩ реагираха след повече от два часа, а ЕС коментира такава сериозна ситуация само с кратичко съобщение на Могерини в Туитър. Това са повърхностни реакции на толкова деликатни събития. Западните страни и най-вече Европа трябваше веднага да застанат на страната на Ердоган, който е демократично избран президент. Турция е твърде важна за стабилизирането на Сирия, за приема на бежанци и за борбата срещу "Ислямска държава" (ИД). Както Русия, така и САЩ имат интерес да отстояват стабилността в района. Вярно е, че отношенията са деликатни, но през последните години Турция предприе стъпки за укрепване на доверието към нея като стратегически партньор на западните страни. За пример мога да отбележа разведряването в отношенията с Израел, предприето от Ердоган. Би било лудост да се съсипе всичко това. През последните години винаги работех в подкрепа на присъединяването на Турция към ЕС, но сега е много трудно това да се осъществи," изтъкна Фратини.

Според Дженаро Малджиери - бивш депутат с три мандата в десния парламентарен сектор и автор на повече от 15 книги на политически теми - последиците от опита за преврат ще бъдат тежки и непредсказуеми.

"Неоотоманските изблици на Ердоган не спомогнаха за сплотяването на Турция с нейните традиционни съюзници и имаха последствия извън Атлантическия алианс - враждебното отношение спрямо Сирия и особено спрямо Русия и Путин - като фактически положиха основите за изолация, каквато страната не може да си позволи. Сега, в очакване на репресии и реакции, така нареченото турско гражданско общество не знае какво реално да си пожелае освен най-общата надежда за възстановяване на демократичния ред. То не се доверява на военните и се страхува от Ердоган.

За мнозина е неизбежна гражданска война между фракциите с утежняващото обстоятелство от включване на търсещите независимост кюрди, които искат да играят роля, докато радикалните ислямисти няма да пропуснат възможността да раздухат огъня, за да тласнат още повече ислямската партия на Ердоган към заемане на по-решителни позиции. Отслабването на Турция няма обективно да позволи тя да противостои на целите на ИД, която напира по южните граници, за да разшири зоната си на влияние. Прекалено много фронтове се отварят.

Нерешителността спрямо ислямистката офанзива в региона постави в ъгъла Ердоган и той не се поколеба да си създаде нови врагове, най-могъщ сред които е Владимир Путин, който никога няма да прости за свалянето на неговия самолет, което в Москва бе оценено като истински акт на война. Изолацията на Ердоган е толкова опасна, колкото и завземането на властта от военните.

Независимо как се оценява обстановката, Турция е на ръба на пропастта. Неспокойно броди призракът на Ататюрк, но никой не иска да се сеща повече за него. Поколението от (антиправителствените демонстрации в парка) Гези и това на неоотоманския фанатизъм ще изиграят помежду си решителния мач, който не се знае колко ще продължи, нито пък какъв изход ще има", смята Малджиери.

Лявоцентристкият всекидневник "Република" под огромно заглавие "Султанът" пише: "Сега Реджеп Тайип Ердоган може да изиграе картата на президентската република, която е негова отколешна мечта. Достатъчно е да направи референдум. Страната, която първоначално не бе склонна, ще задоволи неговата амбиция. Военните превратаджии искаха да го свалят, а укрепиха позициите му. Провалът на техния опит за преврат, дължащ се на неопитност, но и на народно противопоставяне или по-скоро на липса на подкрепа от народа, възстанови престижа на Ердоган. От лидер, който слабо зачита демократичните свободи - за какъвто го смятаха не само мнозина негови сънародници, но и най-съюзническите, макар и не приятелски настроени столици - за няколко часа Ердоган се превърна в шампион на демокрацията, застрашена от войниците. В нощта на провалилия се пуч се роди истинският султан".

Вестник "Джорнале", който е собственост на фамилията Берлускони, подчертава в заглавие, че ИД има двоен празник след провала на преврата в Турция и поетата от нея отговорност за атентата в Ница.

"Пътят към диктатурата е отворен. Сега рискът е (налагането на) неограничен ислям", се изтъква в коментара.

Консервативният всекидневник "Либеро" използва футболен език в заглавието "Сформираха агитка от фенове на диктатора и не се срамуват", под което продължава в същия дух: "Светът коленичи пред диктатора. Даже Обама клекна. От Германия до Италия всички страни от ЕС веднага аплодираха възстановяването на Султана, който сега има открита възможност да продължава да ни изнудва и да засилва ислямизирането на обществото. А някои още искат да го вкарат в ЕС."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
5
 
32
 
! Отговори
Дуранди преди 7 години
Турски първосигнални пещерняци, запомнете едно нещо от бай ви Дуранди: На този свят само Господ е над Владимир Путин, никой друг!
104
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Жалко че България останахаме само тъпаварите - видно е от коментарите
103
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се разпада.
102
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е ленинист!
101
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е руснак!
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 199aз твойта *** я е-бах в лaйняния задниk a тя квичкаше като прасенце.
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И империите се глобализират...Рускотурската империя вече е в напреднал стадии !
98
0
 
0
 
! Отговори
До 184 преди 7 години
Има, има и ти си и представител.
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 60р:Т ъ п а к, слагаш ли на масата $50,000 USD да се обзаложим, че ГУРБЕТЧИЯ и Яcтpeбa Ocмaнсkи са реални хора, единия живее в Германия, а другия в Турция,като Гурбета има ясно нео-османска дейност по други медии. Мога да ти дам градовете, в които живеят, а също така фейсбуците на поне още 10 турски граждани, които пишат тук.Готов ли се да се обзаложжиш, бе д у х л ь о?
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България щяла да изчезне... Колкото и да ни е зле демографията в БГ , при такива зле скалъпени театри от най известния терорист в света -ердоГаньо май точно Турция няма да я бъде още много
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"След провалилия се пуч роди се истинският султан"Ще ви поправя: След успешната театрална поставновка- роди се истинският султан.
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казват , че Българския народ бил ***... Какво да кажем за комшиите, които припадат по диктатор, който за да си вдигне акциите спретна такъв грозен цирк убивайки 300 човека.. И естествено го преписа на враговете си.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ислямска държава си има клон - казва се Ердоган. Дано Путин крои нещо, защото е някак си неестествено да се сприятелява с този терорист.
92
1
 
11
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
Силтанът,ще се разправи с достойни Турци.Тази дъжава се връща векове назад!!!
91
1
 
6
 
! Отговори
франко фере преди 7 години
Все повече ми заприлича на Северна Корея
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези овце на снимката не разбират как ги изигра мустака.
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До msimov1И като си нашлякаш 9 "+" ще станеш по-убедителен ли??? Тук *** няма........
88
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на великия турски народ!!! Такъв народ не се задоволява с лидери мижитурки!!!
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Госсекретарь США Дж.Керри в 00:15 заявил о своих надеждах, что в Турции "будет стабильность, мир и преемственность", что может быть намком на готовность эту "преемственность" обеспечить на международной арене в случае успеха гос.переворота. Только около 02:00 Керри и Обама поддерживаю законную власть. Тогда же появились сообщения, что ЕС (в лице генсека Совета Европы), как правительства некоторых стран ЕС, поддерживают законную власть. Вероятно, в США и ЕС ждали, получится ли у заговорщиков...
86
0
 
3
 
! Отговори
Ди преди 7 години
Голям довод да...аз до колкото знам в Европа и света няма голяма война откакто Сащ управляват. Това че си *** и не си измислил нищо за да бъдеш успял или да помагаш на държавата си...си е твои проблем. Мрази. Това не е довод. Русия също доминира в региона. Турция и тя. Франция в Африка. Англия на всякъде. Защо евреите? Нямаш доводи. Няма и да имаш.