Арести, уволнения, сблъсъци в Турция

Убитите са над 290 души, повече от 1400 са ранените
18 юли 2016 12:22, Елка Василева
61
Арести, уволнения, сблъсъци в Турция
Снимка: Reuters

Продължават арестите на военнослужещи за участие в неуспешния метеж срещу президента Реджеп Тайип Ердоган. Числото на задържаните генерали и адмирали надхвърли 70 души, а общият брой на задържаните военни достигна близо 3 хиляди, съобщиха информационните източници.

Сред задържаните са главният военен съветник на турския президент Ердоган - Али Язъджъ, както и главният военен съветник на бившия президент Абдуллах Гюл.

Турската полиция е влязла във военновъздушната база в град Коня, Централна Турция, която се счита за една от щабквартирите на метежниците. Възникнали са сблъсъци между силите за сигурност и пучистите, които отказали да се предадат.

Още по темата

Стрелба е имало и на летище "Сабиха Гьокчен" на азиатския бряг на Истанбул, където са били задържани от полицията 11 военни във връзка с опита за преврат.

В Анкара са задържани 149 полицейски служители във връзка с неуспелия опит за военен преврат.

Турски медии съобщават, че е в ход чистка в полицията, при която от длъжност ще бъдат отстранени близо 8000 полицаи.

"Участниците в опита за преврат са неутрализирани, турският народ имаше най-голяма роля за предотвратяването на преврата", се посочва в изявление на Турските въоръжени сили, разпространено от медиите.

Смята се, че все още има на свобода лица, замесени в пуча, поради което властите предупредиха гражданите да сигнализират и да бъдат внимателни.

В базата Инджирлик край Адана, която се ползва от международната антитерористична коалиция за удари срещу "Ислямска държава", полетите са възобновени, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук. Преди това бе съобщено, че полетите са преустановени.

По данни на турското външно министерство броят на загиналите при опита за преврат в Турция е нараснал до над 290 души, а повече от 1400 са ранените.

"Над 100 от убитите са участвали в опита за преврат, за който няма съмнение, че е предприет от последователи на движението Хизмет (Служба) на проповедника Фетуллах Гюлен", се посочва в съобщението на министерството.

И снощи продължиха митингите срещу опита за преврат и в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган, в които участваха хиляди хора в Анкара, Измир, Истанбул (на площад Таксим и в района Късъклъ на азиатския бряг, където живее турският президент).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Добре че преврата не успя .Ако беше успял Ердоган щеше да бъде убит и всичко щеше да си е по старому .Главната цел е Турция да бъде заличена като държава и само с Ердоган на власт това може да се случи .Защото много скоро той ще стане Световна Заплаха
37
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 години
Бах мааму, кви са тия цифри бря 8000, 3000, 1500 уволнени, а?
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При случая с Доган се видя и същата злоба, към извадилия пистолет. Повален на земята без оръжие, без заплаха към никого. Продължаваха да го ритат, душат и унижават със смъкнат панталон. От активисти на ДПС. Това показва , че по тия географски места мисленето за правосъдие,справедливост е малко и неразвито като човешка черта. Действа стадната реакция.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
реално превратаджиите са били към 200 човека барабар с офицерите, от далече си личи какъв фарс е, преврат от 200 души при положение че имат 650000 войска и 410000 полиция, било е замислено да не успее да смени властта, но преврата успя да постигне зададените му цели - да послужи за извинение за чистка на последните културни хора, които нямаха нищо общо с товаамгъл удари дъното
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войника няма никаква вина. Във всяка държава при тревога излиза с оръжието и не пита, къде отива. Защото няма и кой да му отговори..Предполагам и до ниво ротен командир. В техния случай е същото.
33
2
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Отвеждали са ги малко по настрани и са им рязали главите с ножове.
32
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да посегнеш на собствените си войници без да търсиш кой и защо им е заповядал е идиотизъм!
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
силно впечатление ми направи при така нареченият опит за атентат над доган каква примитивна злоба и жестокост има в турците като някакви разбесняли се *** бяха готови да разкъсат човека няма оправяне с тях такива *** са си били и такива ще си останат
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чува се ,че хората са отвеждани в неизвестна посока. Това не прилича на нормален съд. а по скоро на сплашване и терор.
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това което се вижда, че много невинни млади хора може да пострадат от този спретнат преврат.. Демокрацията я няма, когато без съд, *** И ПУЛЬО решават! Нещо подобно е било и в България след, като съветската армия ни е "освободила" от "монархо фашисткото робство" 1944г.
28
2
 
18
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
От изказаните тази сутрин анализи относно "казусаТурция", преобладаващо е мнението международните стратези, че страната е пред разпад. Границите на новата държава ще серазпростират до Диарбекир, а от останалата част на страната, както и от територии откъснати от Сирияще се създаде новата . . .КЮРДСКА ДЪРЖАВА !?Така че България я очакват трудни времена, тъйкато през нас се очаква в бъдеще да преминатбежанци не само от Близкия Изток, Ирак и Афганистан,но и от самата . . .ТУРЦИЯ !?
27
1
 
26
 
! Отговори
Аналитик преди 7 години
Брояча вече е пуснат за Ердо , събитията са началото на края за него , а може би и за Турция каквато я познаваме в момента.Някой много майсторски радикализира двата лагера и вкарва Турция в гражданска война.Разбира се , дано не съм прав, че ще се напълним със стотици хиляди амуджи бежанци, да пази Господ.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма икономика са, русия по време на санкции ги напръца. Султаня се наведе на царя,а краварясе цупи че трябва да евтори
25
0
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
С нескопосания /а можи и умишлено такъв/ преврат някои направиха голяма услуга на Ердоган.
24
0
 
20
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Ако не ти дреме за България защо пишеш в български форум?
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и извадили ножовете да го колят. Руснакът казал:- Е т'ва ви е третият голям проблем, на престрелка идвате с ножове!И извадил Калашника.
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснак отива в турска дискотека в Германия с тениска, на която пише с големи букви "ВИЕ ТУРЦИТЕ ИМАТЕ 3 ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМА". Охраната на входа го спира, леко го избутва и пита:- К'ъф ти е проблемът на тебе, бе?Руснакът казва:- Е т'ва ви е първият проблем, от нищо праите нещо...Обръща се, а зад него 5 човека вече са се събрали да го бият. Руснакът вика:- Е т'ва ви е вторият голям проблем, за нещо, което сам човек може да свърши, се събирате тайфа.Онея вече яко се ядосали и извадили ножовете
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУРКИЯ КЕ ПАДНЕ...ФАКТ!
20
1
 
34
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Същата сцена когато се нахвърлиха срещу стрелецът на Доган Октай!
19
0
 
54
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Знаете ли когато гледах тия кадри с турския опростачен примитивен дивашки народ и боя им над войниците за коя сценка се сетих? За онази във Време Разделно, където малкото българче изхака един нож в гърба на Караибрахим, а след това 20 *** се нахвърлиха върху него да го колят. Нахвърлиха се 30-40 годишни ре.заци с ножове да колят едно дете на 10 годинки. Ей за тази сценка се сетих, като видях тези кадри от оня ден. Нищо не се е променило в тези диваци вече толкова векове.