Бокова трета сред кандидатите за генсек на ООН

Проведе се първото тайно гласуване на Съвета за сигурност
22 юли 2016 08:56, Елка Василева
34
Бокова трета сред кандидатите за генсек на ООН
Ирина Бокова. Снимка: архив, Reuters

Португалецът Антониу Гутериш е начело сред 12-те кандидати за нов генерален секретар на ООН след първото тайно гласуване при закрити врата в Съвета за сигурност на организацията, съобщиха дипломати, цитирани от Франс прес.

Португалският експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците изпреварва с малко бившия словенски президент Данило Тюрк. За Гутериш са били пуснати 12 бюлетини "насърчавам", а за Тюрк - 11. Две страни са гласували с бюлетина "не насърчавам" за Тюрк.

Двама дипломати, пожелали да останат неназовани, тъй като гласуването е тайно, казаха, че на трето място са трима кандидати с равен резултат: българката Ирина Бокова, която оглавява ЮНЕСКО, бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич и бившият македонски външен министър Сърджан Керим, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата

Четвърта по събрана подкрепа е Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия. След нея се нарежда външната министърка на Аржентина Сусана Малкора.

Според дипломатите най-много бюлетини "не насърчавам" е събрала бившата външна министърка на Хърватия Весна Пусич.

Резултатите от гласуването няма да бъдат огласени официално. След срещата, продължила около час и половина, председателстващият Съвета за сигурност японски дипломат Коро Бешо обяви само, че гласуването е приключило. Според него процедурата е "преминала гладко".

Бешо каза, че вече е уведомил за гласуването председателя на 70-ата сесия на Общото събрание Могенс Люкетофт. Самите кандидати ще научат резултатите от посланика на страната си в ООН. Кандидатите, получили най-малка подкрепа, ще отпаднат.

Следващото гласуване ще се състои идната седмица, според ТАСС може би на 29 юли. Процедурата ще се повтаря дотогава, докато един от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 страни в Съвета за сигурност. След това ще се състои официално открито гласуване и кандидатът ще бъде предложен за утвърждаване от Общото събрание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да реформираш ООН в положителна посока е все едно да ринеш сняг на Еверест .
15
3
 
2
 
! Отговори
Той е преди 7 години
До Анонимен 11Председател на ООН няма, има генерален секретар, една фасадна длъжност, плод на задкулисни сделки на големите държави! Над тая фасада, стои СС към ООН, където са истинските шефове!
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ООН е ялова организация!
13
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Бокова е шанса на България за Генерален секретар на ООН. В близките 100 години друг такъв шанс няма да имаме. Дано я изберат.
12
0
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
То и ти може би си българин ...
11
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
успех за бокова и бьлгария
10
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Дано Бокова я изберат за генерален секретар на ООН.Стискам й палци. Скоро в България няма да имаме по-подходящ човек за този пост, а и само това е шанса ни българин/българка да е начело на ООН.
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая Чупакабра за нищо не става, скоро тотално ще я изхвърлят!
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще я изберат само в твоя измислен червен свят. Има къде-къде по достойни кандидати от мъ-ршата агент на Кремъл. Падайте в трапа комунистически сатр-апи!
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18Бокова е много по Българка от теб, само това че е два мандата шеф на ЮНЕСКО е повод за гордост за България и всеки един Българин, но вие не се чувствате Българи. От мен един съвет, без да се бавите заминавайте в държавата, която чувствате за своя родина. Още от сега искам да видя как дребните ви душици се късат от факта, че Бокова ще я изберат за председател на ООН
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11 Комунистите не са българи алоу
5
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Турските *** да си гледат Ерсдухановата...шалварена демокрация.Да оставят световните дела за истинските напреднали и демократични държави.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така и не обясни как е придобила апартаменти за 2.5 милиона долара в ню йорк
3
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кандидатурата на бокова е позор за България
2
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уро-дливото комунистическо из-чадие бокова да поема повечко мезета и да слиза на 2м под земята. Този престъпен клан бокови тероризира България от 7+ десетилетия насам. За твхните престъпления с/у българския народ няма съд, няма присъда, няма закони. Срам и позор е ако Европейския съюз изобщо й разгледа кандидатурата на тая гну-сна ***.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей, тая Югославия с 4 кандидата участва. Голям мерак.