Западът притеснен от флирта между Ердоган и Путин

Hebdo: Турският президент провокира ЕС и НАТО, показвайки, че има козове
Обновена: 5 авг 2016 14:45 | 5 авг 2016 14:37,
148
Западът притеснен от флирта между Ердоган и Путин
Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

18 хил. ареста, 40 хил. паспорта, обявени за невалидни, 51 хил. уволнени, сред които и 21 хил. учители, 15 затворени университета, 3 хил. уволнени или арестувани съдии и между 6 хил. и 10 хил. военни, които са задържани, затворени медии...Това е само част от статистиката след опита за преврат в Турция в нощта на 15 юли.

Сега Западът следи с безпокойство следващите стъпки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И има основания за това, пише Hebdo. Швейцарското издание визира предстоящата среща между Ердоган и Путин, която ще се проведе на 9 август в Санкт Петербург.

Още по темата

Турция е член на НАТО, заема стратегическа позиция на границата между Запада и Арабския свят, Кавказ и Русия. Турската армия е втората по численост в Алианса, дори и в момента тя да е „дезориентирана“ и под ръководството на силите на деня в Анкара, допълва изданието.

След опита за преврат в Турция отношенията с Русия обаче се затоплят много бързо. Според швейцарското издание има данни от криптирано радиосъобщение, че руското военно разузнаване е предупредило Ердоган за готвения преврат.

Турският външен министър Мелут Чавушоглу пък коментира, че страната е получила "пълна и безусловна подкрепа от Русия по време на опита за преврат". "Благодарим на Владимир Путин и на всички руски власти", допълни още той.

Чавушоглу е категоричен: „Русия е не само нашият най-близък съсед и приятел, но и стратегически партньор“.

В сферата на икономиката и търговията Турция е много по-свързана с Русия, отколкото със САЩ, например. Търговският оборот между Анкара и Москва достига до 35 млрд. долара годишно. Очакванията са, че до 2020 година той може да достигне до 100 млрд. долара.

ЕС също вече не е този партньор, който може да привлече вниманието на турския президент, допълва още швейцарското издание. Съюзът е разклатен от идеологическа криза, проблеми със сигурността, икономическа стагнация, криза в еврозоната, чийто край не се вижда, Brexit и други възникващи центробежни сили.

Самата турска икономика изпитва сериозни трудности и връзката с Москва ще е от ключово значение. "Ердоган има нужда от добри новини", коментира още Hebdo.

Според изданието един от проектите, който ще бъде рестартиран по време на разговорите между Путин и Ердоган през следващата седмица, е „Турски поток“. Разговорите ще се завъртят и около друг енергиен проект – АЕЦ "Аккую". Турция се надява и руските туристи да спасят сезона на местните курорти.

Ердоган едва ли ще стигне докрай в провокацията си срещу Запада – да реши да се оттегли от Алианса например, признава швейцарското издание в своя коментар.

Турският президент обаче иска да покаже на ЕС и на САЩ, че все още има няколко коза, скрити в ръкава си. Макар и Анкара често да има проблеми с демокрацията си, особено в последните месеци, нейното членство в НАТО не е поставяно под съмнение от 1952 година насам.

Страната не напусна Алианса след успешните преврати през 1960 година, 1971 година и 1980 година.

А и днес НАТО повече от всякога има нужда от Турция в борбата с "Ислямска държава". САЩ също не влизат в конфликт с Анкара, защото не искат да загубят присъствието си в базата Инджирлик в близост до сирийската граница, в която се съхраняват и ядрени оръжия. Именно от тази база излитат самолетите на съюзническите сили, атакуващи лагерите на "Ислямска държава" в Сирия.

Турция и Русия се намираха в противоположните лагери по отношение на Сирия, допълва Hebdo. Сега обаче ситуацията и там започва да се променя, а Ердоган ще се нуждае от Путин, за да предотврати създаването на кюрдска държава на север от Сирия.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гурбетчия след преврата в Турция май ти секна тролската заплата и гледам си обърнал мисленето на 180 градуса. Личи си че някое друго посолство те наело я си признай чадо кое посолство ти дава работа в момента
56
5
 
10
 
! Отговори
Психодиспансер преди 7 години
А бе побъркахте го Местана бе, вчера рипа срещу Московеца, днес му целува ръка. Оставете малко достойнство на морфичния му дисонанс. Човека не знае сега накъде да обърнр входа, пардон изхода ....
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, то от демографските показатели се вижда кой използва жените за секс. Прогнозите са до 2023 Турция да стане 100 млн, а България да се свие до 5, като българите ще са не повече от 2,5. За неразбралите- гей парадите стават традиционни за България, догодина е юбилеен. В същото време в Турция ги забраняват. Такива ми ти работи за секса с жени.
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе беден нещастен, гасарбайтер без паричен гурбетчия не мисли ти турците гледай да аргатуваш там на тези европейци ( гейциеилизацията) .....
53
6
 
6
 
! Отговори
az преди 7 години
уф..мязат на Настрадин Ходжа и Иванушка Глупкът...Като се сбият ... ще гледаме сеир и дано да е от далече.... А Хитър Петър бързо трябва да обяви неутралитет(Швейраски тип) Да приеме да пази кинтите(или друго) и на едните и другите (офшорка демек) за да нямат интерес да ни нападат...
52
7
 
17
 
! Отговори
Бг Турчин преди 7 години
До 80Един приятелски съвет! Вие опитайте секс с жените ви вместу да правите за девета поредна година гей парад та белким тогава жените ви може да се върнат от бардаците по цяла Европа и поне малко да спрете темпото на намаляне. Иначе намалявате като за световно какво по голямо доказателсвто от това че не правите секс с жените ви
51
0
 
15
 
! Отговори
младен преди 7 години
Аз от политика много не разбирам, но през последните години, след всичкото това лаене и дървене на ЕС срещу Русия се оказва че само ЕС ще го изд.уха по всички параграфи. Всички останали ще си се наместят както им е угодно.
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
козолюба си има нов господар-Путин
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Турчинаа твоите корени са етиопски , драги ми смехурко
48
3
 
9
 
! Отговори
Кики преди 7 години
След като Ердоган изтърпя наказанието наложено от Путин, те отново ще си стиснат ръцете и заработят заедно.
47
11
 
9
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
До 73 ердо феноветеНай-смешното е когато да не видиш от къде си дошъл и да плюеш родните си земи. Нима вие се мислите за големи европейци? Българите идват от Азия по тия земи преди 14 века та вашите корени са азиатски
46
12
 
9
 
! Отговори
До ердо феновете преди 7 години
Единствения застъпник за членството на Турция в ЕС бе Великобритания. Те заплашиха , че ще наложат вето за прием на Хърватска , ако Австрия наложи вето за прием на Турция. Това беше натиск от Сащ в полза на Турция чрез троянският им кон Англия. Сега дали на някой Турция и трябва и дали някой повече ще лавира за тях. Четете за Австрия скъпи ердоганци , това ще е политиката на ЕС след изборите в Германия и Сащ. Забравете за европа , вашата естествена среда е манафския бит пазар.
45
6
 
5
 
! Отговори
До феновете на ердо преди 7 години
ЕС иска да държи Турция в преговори за да я накара да подобри системата си , не че много и трябва. Ако се откаже членство на Турция , Ердоган ще стане султан пожизнен , никой не го спира. А за истинското мнение за Турция просто прочетете малко за канцлера на Австрия и неговото мнение. Приятно четене мушмороци.
44
5
 
15
 
! Отговори
Бг Турчин преди 7 години
*** кардеш какво става да нямаш арестуван роднина в Турция след преврата? От както стана преврата гледам умело го оплюваш, а преди това съм те засичал да го защитаваш
43
4
 
11
 
! Отговори
Бг Турчин преди 7 години
*** кардеш какво става да нямаш арестуван роднина в Турция след преврата? От както стана преврата гледам умело го оплюваш, а преди това съм те засичал да го защитаваш
42
1
 
14
 
! Отговори
до 61 преди 7 години
Ние нали живеем супер в Ес какво те боли Русия глей си у твоята паница
41
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Турчина,не искат да загубят Турция,защото вноската която ,тя ще плаща за членството си,ще бъде 100пъти по-голяма от вноската на България,но някои *** не ги разбират тия работи,и малко страх имат от многомилионното и население,всъщност,тя ще бъде втората след Германия,по численост на евро депутати.
40
3
 
12
 
! Отговори
до 61 преди 7 години
Гледай си гурбета и не ги мисли другите .
39
3
 
19
 
! Отговори
Рачко Мустачко преди 7 години
Макар че не храня добри чувства към турците,мога да кажа със сигурност че народа на една бивша империя,никога не би умрял от глад !Казвам го и съм сигурен в това което пиша, защото народа на тазистрана има изградени ТРУДОВИ НАВИЦИ в себе си и не е свикнал като нас българите, да виси по кръчмите на "по бира" или да се изтягат на "припек" по пейките в градинките . . . !?
38
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯ,от България ли си гурбетчия,защото там учителските за плати нямат 440 евро,драги ми ганчоооооооооо.