В Германия притеснени от нарастващото влияние на Анкара

Партията на Ердоган влияе на хората с турски произход, заяви политик
7 авг 2016 19:22,
194
В Германия притеснени от нарастващото влияние на Анкара
Снимка: БТА

Германски политици изразиха загриженост от нарастващото влияние на Анкара върху хората с турски корени, живеещи в Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Германия е била свидетел на насилие в миналото между турски националисти и войнствени кюрди и германски служители се опасяват, че напрежението в турското общество след опита за преврат миналия месец може да прелее на територията на тяхната страна.

Още по темата

Хиляди членове на турската общност в Германия демонстрираха в Кьолн миналата неделя, за да покажат подкрепата си за турския президент Ердоган, което увеличи дипломатическото напрежение между Анкара и Берлин, припомня агенцията.

Хората от турски произход, които живеят тук, трябва да спазват нашите закони и да се придържат към нашите обичаи, заяви съюзникът на Меркел - Фолкер Каудер пред медийната група Функе в коментар, публикуван днес.

Той добави, че гледа със загриженост на опитите на турското правителство и на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да влияят на хората с турски произход, които живеят в Германия.

Бернд Риксингер, съпредседател на партията Левите, също предупреди за напрежение сред турското население в Германия.

"Привържениците на Ердоган вече оказват голям натиск на дисидентите в Германия", каза Риксингер. "Това трябва да спре. Не трябва да има заплахи между нас", посочи той.

В Германия живеят около три милиони души с турски произход. Шейсет процента от тях гласуваха за управляващата ПСР на последните парламентарни избори в Турция, според организация на турските общности в Германия.

Гьокай Софуоглу, председател на турските общности в Германия, заяви миналия месец пред Ройтерс, че в социалните медии се разпространява гореща телефонна линия, на която хората трябвало да се обаждат, за да сигнализират на турските власти за противници на президента Ердоган.

През уикенда няколко германски политици разкритикуваха Ердоган за масовите арести и политическата чистка в Турция след проваления опит за преврат миналия месец, съобщи ДПА.

Бернд Риксингер призова за незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване с Турция.

"Правителство, което преследва журналисти, предефинира правосъдието, хвърля опозицията в затворите и води война срещу собствения си народ, не може да бъде включено в ЕС", заяви Риксингер днес пред медийната група Функе.

Риксингер обвини правителството в Анкара, че е инсценирало събитието, наричайки случилото се "граждански преврат", целящ да укрепи политическата власт на Ердоган.

В интервюто Риксингер отправи критики и към канцлера Ангела Меркел. Той каза, че споразумението за миграцията, сключено между ЕС и Турция, което позволява да бъдат изпращани сирийци, търсещи убежище, от гръцките острови обратно в Турция, дава на Анкара власт да шантажира германското правителство.

"Г-жа Меркел не прави нищо, за да възпре Ердоган", отбеляза Риксингер. Той посочи, че поради тази причина споразумението за бежанците трябва да бъде отменено.

"На Ердоган спешно трябва да бъдат показани твърди граници, но вместо това той е ценен партньор на германското правителство. Това е недопустимо", заяви германският политик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
8
 
5
 
! Отговори
До 108 преди 7 години
Да бе, така е. Повярвахме ти веднага. Затова всички българи които отиват там работят за турски патрони.
51
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Храни куче да те лае, такава ив работата германска. 75% ъот турците в Германия живет на помощи и завиждат като всички *** по цяла Европа.
50
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такъв митинг не е имало и по времето на султаните!!Турция вече е друга и никой не може да и влияе!!
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес в Германия, утре и навсякъде другаде. Където е текло пак ще тече!!
48
3
 
2
 
! Отговори
До 103 преди 7 години
Кой те излъга?
47
3
 
10
 
! Отговори
Невия преди 7 години
Слагат забрадки защото ако са гологлави слънцето ще ги направи още по=лоши и луната ще ги прокълне.
46
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нашите турци", та ако сте турци, защо на юг ви броят втора ръка хора и се жените или помежду си, или за кюрди? Нещо за каури ли ви имат, или за по долна ръка хора? И не злословя, това са фактите.
45
1
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До ПрофесорАВЕРЧЕ ,ВЕЧЕ ТРЕТИ ДЕН ЗАБЕЛЯЗВАМ ,ЧЕ НА ВСЯКА ТЕМА ЗА ГЕЙОВЕ ПИШЕШ ! МАЙ НЕЩО ТЕ СЪРБИ И ДОРИ СИ ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ СТРАХУВАШ САМ ОТ СЕБЕ СИ ?! ВЪПРЕКИ ЧЕ ПИШЕШ УЖ КАТО КРИТИКА ,НО ЯВНО ИМАШ НЯКАКВИ ОБРАТНИ НАКЛОННОСТИ ,КОИТО ВЕРОЯТНО СКОРО СИ ГИ ПОЛУЧИЛ И ЗАТОВА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ ОТ СЕБЕ СИ И ПОСТОЯННО ПИШЕШ ЗА ГЕЙОВЕ КАТО ЧЕ ЛИ ТАКА СЕ САМОУСПОКОЯВАШ ,ЧЕ НЕ СИ ЕДИНСТВЕНИЯ ?!
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** работи в бардак в Тирана. Това му е гурбета. Обслужва албанци. Вече е свъртял редовна клиентела.
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик народ ражда и велики лидери. Споко, имам в предвид ББ. Вие какво си помислихте.Какъвто е контраста между ББ и РЕ, такъв е контраста между народите които са ги избрали за лидери.
42
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯЧе какво лошо има да докладва на Ердоган? Това е патриотизъм и родолюбие. Турците в българия масово подкрепят Реджеб Ердоган.
41
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе турците не са лоши хора, ама преобладаващата част от тях са много наивни и лесно се подават на манипулация, е и у нас Доган ги води за носа вече 25 години
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина има за какво да го наричат "султана"!!!
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и фюрера много са го почитали и хвалели, ама после целия свят е ял хурката. Еврейските банкери го пратиха срещу Русия, като печелеха пари и от двете воюващи страни. Ердоган да е велик, колко да е велик? Колкото да запали трета световна с този мозък пълен само със строфи от корана и без образование грам. Във вторник е на пънгара, ръка ще целува и ще моли за подкрепа, на някой да не му е ясно?
38
3
 
6
 
! Отговори
бг преди 7 години
До ВасилевА българи може ли да участват в митинга в подкрепа на Ердоган?
37
5
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
И ПРЕСТАНЕТЕ ДА ТРИЕТЕ БЕ ГЬОТТЕН ЧЪКМАЛАР ! УБЕДЕН СЪМ ЧЕ ЗА ТОЗИ КЛИП КОЙТО КАЧИХ В ЮТУБ АКО СПОМЕНА НА ЕДИН ТУРЧИН РОДЕН В ТУРЦИЯ ,ТОЙ ЩЕ ГО ЗАПАЗИ В ТАЙНА ! НО АКО СПОДЕЛЯ НА ЕДИН ТУРЧИН РОДЕН В БЪЛГАРИЯ ,ВЕДНАГА ЩЕ ДОКЛАДВА НА ЕРДОГАН ! МАЙКА ВИ НЕГРАМОНА ДА Е... ! ГЬОТТЕН ЧЪКМАЛАР !
36
7
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Гьокай Софуоглу, председател на турските общности в Германия, заяви миналия месец пред Ройтерс, че в социалните медии се разпространява гореща телефонна линия, на която хората трябвало да се обаждат, за да сигнализират на турските власти за противници на президента Ердоган.ЕРДОГАН ДА МИ ЯДЕ Х.*** ! НЕ СЕ СТРАХУВАМ ,В ЮТУБ КАЧИХ КЛИП -Turkiyede darbe veya Erdoganin senaryoru ? в превод-В ТУРЦИЯ ПРЕВРАТ ИЛИ СЦЕНАРИЙ НА ЕРДОГАН? ЗА 1 СЕДМИЦА 1500 ГЛЕДАНИЯ ОТ ТУРЦИЯ И САМО 8 МИНУСИ !
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган даде ново измерение на демокрацията. Демокрация от и за народа, а не изкривената "евродемокрация" обслужваща единствено управляващите зелки.
34
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако и в България имаше политик като Ердоган, който да има смелост да изчисти от държавата всички руски мекеренца щяхме да сме сила, а не клоаката на Европа.
33
5
 
8
 
! Отговори
До 58 преди 7 години
Във вторник отива да нагледа новите си провинции. Дори губернатора ще го посрещне на крака.