Германски политици в защита на преговорите с Турция за ЕС

"Европа не може да изостави в беда "демократично ориентираните" турци"
8 авг 2016 14:07,
19
Германски политици в защита на преговорите с Турция за ЕС
Снимка: Архив БТА

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел иска с Турция да се разговаря, ръководителят на парламентарната група на блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) в германския парламент предупреди, че Турция може да използва за свои цели споразумението за бежанците, а Юнкер призовава за спазване на основните човешки права, пише вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В спора за евентуално прекъсване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС политици от съюза предупредиха да не се вземат необмислени решения.

След опита за преврат от 15 юли започна да се дискутира и споразумението за бежанците с ЕС. Ако то се провали, има алтернатива, заяви европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Ръководителят на парламентарната група на блока ХДС/ХСС в Бундестага Фолкер Каудер призова за по-спокойно отношение към споразумението.

Проучване по поръчка на вестник "Билд ам зонтаг" показа, че според 52 процента от анкетираните германци договорът трябва да бъде отменен. 66 процента са на мнение, че преговорите трябва да бъдат прекратени.

Председателят на групата на Зелените в Европейския парламент Ребека Хармс не подкрепя това мнение.

"Намирам за безотговорно при тази силно напрегната ситуация да се откажем напълно от досегашните отношения с Турция, без да знаем по какъв път искаме да поемем", каза тя пред "Велт ам зонтаг". Европа не може да изостави в беда "просветените, демократично ориентирани" турци.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел каза вчера в интервю за телевизия АРД: "В положението, в което се намираме, трябва да търсим всякакви канали за комуникация с Турция". Но ако тя реши да въвежда смъртното наказание, "ще наруши основен елемент от Хартата на основните права на ЕС". Тогава няма да има повече смисъл да се преговаря за присъединяване.

Що се отнася до споразумението с Турция за бежанците, Аврамопулос подчерта пред "Велт":
"Споразумението с Турция е важен елемент от нашата работа за овладяване на бежанската криза, но не и единственият. Не залагаме само на една карта". План А обаче е успешното прилагане на споразумението.

Каудер изрази увереност, че Турция ще си спази ангажиментите. Същевременно той предупреди турското правителство да не използва споразумението като лост за налагане на визова либерализация за турските граждани в ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта пред "Тагесшпигел", че основните права, като свободата на печата, "не могат да бъдат пренебрегвани само и единствено с позоваване на антитерористичното законодателство". ЕС иска от Турция да промени антитерористичното законодателство преди въвеждане на безвизов режим.

Същевременно Юнкер защити споразумението за бежанците. Съпредседателят на германската партия Зелените Симоне Петер е за прекратяване на споразумението, но пред вестник "Саарбрюкер цайтунг" тя посочи, че преговорите за присъединяване не трябва да бъдат прекъсвани.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Находките на Марс показват какво се случва , когато се прекалява със заблудите и кризите . Сакън , да не обидя някой , особенно ако е от Западна Европа .
9
3
 
10
 
! Отговори
Pinochet преди 7 години
Няма ли най накрая да се събудят националистите в европа, че и у нас.Да се спре помюсюлманчването..........
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Utre e mnogo vajna data za EVROPA RUSIA I TURCIA,sreshtat se dvama nay vliyatelni prezidenti na Evropa i sveta,ERDOGAN I PUTIN,sled tazi sreshta sveta shte e po drug
7
6
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
не е имало никакьв преврат а разправа с опозицията кои ще носи отговорност заизкланите хора ес да изпрати межд наблюдатели да видят какво става в затворитемедиите са закрити и хората не знаят какво става
6
8
 
20
 
! Отговори
гтф преди 7 години
германците бранят своите многомилиардни инвестиции, без немските технологии турците са кръгла нула. Сега, когато закриха няколко университета - съвсем ще спадне интелектуалното ниво на средният турчин, то това е целта... простите хора се управляват по-лесно.
5
6
 
37
 
! Отговори
Българина преди 7 години
На германците им пожелавам крепко пет вековно мирно съжителство с османската империя. Ние от там избягахме а те на там отиват. Съгласен съм че така ще ги настигнем само за едни 50 г, след точно толкова Германия ще е смазана.от Турция, но без нас
4
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tия тypчoля все повече ми приличат на нашите джингимали - не спират да искат облаги, а самите нищо не правят, за да са полезни. И пак разни oлигoфрeни пищят и ги защитават колко се били интегрирали. Абе бoклyци с една дума.
3
3
 
13
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Докато има СКТР шансовете на Турция да влезе в ЕС са нищожни, освен ако Атина не клекне ниско пред спонсора си! И ако естествено някой в Брюксел вземе под внимание гръцкото вето по този въпрос.
2
6
 
35
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Нямате никакви проблеми!Щом сте решили дайте им визи само за Германия и директно със самолетите.Няма да даваме излишни пари за ***.
1
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е някой да дръпне синджира на казанчето и бабето да бъде от отмито! То бива простотия но това не съм очаквал от немците!