Свръхсекретно: Соцлагерът мислел за единна валута

Тя носела кодовото название Е-17 и била проект на Варшавския договор
21 авг 2016 10:31,
412
Свръхсекретно: Соцлагерът мислел за единна валута
Снимка: архив "Булфото"

Бившият соцлагер е обмислял въвеждането на единна валута в годините преди разпадането си.

За това свидетерства свръхсекретен проект. Той предвиждал въвеждането на обща валута в страните от бившата отбранителна организация на социалистическия лагер - Варшавския договор.

Това разкри полският монетен двор, цитиран от Франс прес и БНР.

В трезор на централната банка на Полша са открити банкноти, които е трябвало да бъдат пуснати в обръщение, в случай на война със Запада, твърди директорът на монетния двор Пьотр Войчиховски.

Според него валутата с кодово наименование Е-17 е трябвало да бъде въведена в страни, които Варшавският договор се е надявал да окупира - например Дания, Холандия и Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като са обмисляли, какво са измислили!?
228
6
 
13
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Еххххххххх, какви "славни" времена бяха!! Имаше два вида спални и два вида "холови гарнитури". Кухненските шкафчета само бели. И *** имаше три вида ; "обикновен" на грозни калъпи, "камбана" и "тоалетен":)) Дезодоранти нямаше, такава буржоазна дивотия не беше нужна:) А какви "хубави " бунгала имаше за почивка!!! Е, 2х2 м, мухлясали, с външна тоалетна ама...............убавиииииии, та убави!!:) Даже и климатизирани бяха -като отвориш прозореца. Абе убуу неще беше соца:)
227
7
 
10
 
! Отговори
dp преди 7 години
Сенилните кремълски слуги, дето ми въздишат по съветското време и си мечтаят как руснаци ще дойдат да унищожат пак цивилизацията в БГ що не мирясате бе.И ви е време, и никой не ви спира да идете където искате.Аз като не харесвах съветския ви режим емигрирах на запад, кво чакате.Аааа, *** добре си ви е в ЕС, хрантутят ви без да правите нищо - ама лаетеи гледате да ухапете ръката, която ви храни, загубеняшка порода сте и това си е.
226
6
 
11
 
! Отговори
dp преди 7 години
На кремълските феодали планове им дай да правят.Не ги занимавайте с реални подробности като инициатива, работеща икономика, медии не изцяло под контрола им и подобни.И в момента кроят поредната злина която да сторят, добрата новина е, че са твърде малки за да стане и от нея нещо повече от поредния план.
225
5
 
11
 
! Отговори
Стамат от Карнобат преди 7 години
Белким тая соц валутка са я печатали на по-мека хартия. Да може човек да я ползва за нещо ако види зор!
224
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Соцлагера докара Възродителен Процес в България
223
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички тук е ясно, че сър Пичук е ***.
222
1
 
9
 
! Отговори
художника преди 7 години
Вижте, и с единна и без единна валута българина пак щеше да си краде и да се прави, че работи. Никой не ни е крив на мързела и на прилежната агитация на комунистите, че държавата ще се грижи за всички. Това отгледахме през тия 45г. Самоинициативата беше ТАБУ. К`вото ти каже партийния секретар, това беше правилното. Свикнахме НЯКОЙ да ни е длъжен без да си мръднем пръста, сега сърбаме попарата, която ни надробиха "КОМУНИСТИТЕ"
221
4
 
14
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
Соц лагера беше душегубка и сасипия.Затова сега сме на този хал.
220
2
 
7
 
! Отговори
фактите преди 7 години
При социализма имаше демокрация. Не всеки път биеха за политически вицове.
219
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Соцлагерът мислел - от тая по-голяма лъжа не бях чувал .
218
5
 
5
 
! Отговори
Ей ТОЯ С ФАКТИТЕ преди 7 години
Колко пъти трябва да ти се каже,че всичко,което изброяваш е дело на комунистите.В тая партия не случайно,са всичките милионери на България.Като някой ти казва да четеш,чети не ми навирай в очите зорлем,някакви факти.Всичките тия драсканици са дело на твоята партия,която и до днес съсипва България.Като ти казват,че си СТРАХЛИВЕЦ,и не четеш и не гледаш ,как самите *** тук там си признават издевателствата над народа ни.Комуниста не вярва на народа,той е верен на партията,която,го храни до гроб
217
5
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 7 години
Били отишли 1 000 000 души на почивка в Гърция. За 5 дни отиват, връщат се изморени от път. После следва парвенюшко хвалене и +542 снимки във фейса. Основно това са шoпианци и разни "бизнесменчета" на хранилка към някоя партийка. Генетичен отпaдък.
216
0
 
2
 
! Отговори
До 262 преди 7 години
Избягаха от такива мислещи като теб.
215
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дедо ЙоцоПродължавай да се гърчиш като червей от яд.
214
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЖертвите на комунистическия тероризъм са над 100 милиона души, след това са нацистите.Брей? 100 милиона! Ужас! И къде са близките на тези 100 милиона, защо никой не си спомня за тях. Евреите за 6 милиона опищяха целия свят и навсякъде издигнаха паметници и мемориали, а за 100 милиона жертви на комунизма никой не си спомня нито близки, нито деца, нито роднини.
213
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сър ПичукМного съ отвараш нещо ?. Ти съ не стъжни...
212
7
 
7
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
Избягаха 1 милион а после и повече защото останаха без работа и препитание след дивашката приватизация и съсипването на икономиката. И не са отишли на по-добро, ами отидоха да работят черноработници нелегално (тогава българите нямаха право да работят на запад) и да вършат най-мръсната и унизителна работа а жените да стават проcтитутки, защот в евроатлантическа България щяха да умрат от глад.
211
7
 
11
 
! Отговори
сър Пичук преди 7 години
Ами като не ви харесва в Европа, хващайте транс-сибирската железница и ходете да живеете при получовеците бе!
210
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жертвите на комунистическия тероризъм са над 100 милиона души, след това са нацистите.Тия убити,всичките ли са били престъпници,крадци, криминални престъпници .То така разправял и Сталин-Да се пролива кръв,много кръв,който се опълчи срещу комунистическата власт ,да бъде убиван!