Русия се притесни от действията на Анкара в Сирия

Съдбата на Асад зависи все по-малко от Москва, пишат руски издания
26 авг 2016 09:37,
42
Русия се притесни от действията на Анкара в Сирия
Снимка: архив, Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъществява в Сирия американския "план Б". Съдбата на режима на Башар Асад все по-малко зависи от подкрепата на Москва, пише "Независимая газета".

Действията на Анкара в Северна Сирия тревожат Москва, но Вашингтон одобри военната намеса на Турция в конфликта.

Още по темата
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест нарече настъплението на турските войски и превземането на Джараблус "съществен напредък". Военните експерти допускат, че предприетата по инициатива на Ердоган операция "Ефратски щит" за блокиране на турско-сирийската граница ще прерасне в по-активни бойни действия из цялата територия, контролирана от "Ислямска държава", се казва в статията.

Турски танкове съвместно с бойци от опозиционната Свободна сирийска армия (ССА) и с подкрепата на авиация от САЩ светкавично освободиха Джараблус. Това показва, че турската армия и частите на ССА стават основна ударна сила в започналата сухопътна операция на американската коалиция срещу ИД. Фактически започва да се реализира "план Б", за който неведнъж спомена президентът на САЩ Барак Обама, докато настояваше за възможно най-бързо снваляне от власт на сирийския лидер Башар Асад, пояснява вестникът.

Военното ведомство в Москва засега не дава официален коментар. Руското министерство обаче едва ли ще остане доволно, че в Северна Сирия се разгаря ново огнище на напрежение, а териториалната цялост на страната отново е под въпрос, добавя "Независимая газета".

Руското министерство на отбраната поиска от турското военно ведомство данни за планираната въздушна кампания в сирийското небе с цел предотвратяване на въздушни инциденти, тъй като за пръв път турски военни самолети интензивно ще нанасят удари по цели в Сирия и могат да срещнат във въздуха руски бойни самолети, заявява източник на "Известия".

"Самият факт, че Турция предварително уведоми Русия за операцията в Джараблус, показва, че Анкара си е взела поука от ситуацията" след свалянето на руския изтребител Су-24 от турски самолет миналия ноември, коментира ориенталистът Александър Василиев.

Анкара никога не е криела, че се стреми да създаде по сирийската граница нещо като "пояс за сигурност". Вече е само въпрос на време Турция да напълни Джараблус с тюркмени или подбрани бежанци, прогнозира "Взгляд".
Регионалните интереси на Анкара не са се променяли по време на конфликта, няма да се променят и в бъдеще, твърди електронният вестник. "Първата й цел е да неутрализира антитурски настроените кюрдски движения, на първо място тези с прицел към по-високи форми на кюрдска държавност от една културна автономия (регионален вестник и песенно-танцов ансамбъл). Втората й цел е да отслаби съседните страни или режимите в тях", посочва "Взгляд".

Русия "заедно със сирийците и иранците ще действа в рамките на своя дневен ред, а турците ще си решават своите задачи, гледайки да не разрушат крехкото взаимно разбирателство, формирано след срещата" на Ердоган и Путин на 9 август в Санкт Петербург, коментира московският аналитик Руслан Пухов. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
13
 
8
 
! Отговори
Ушанко Ватенков преди 7 години
Ама как така нали товариш Путин беше властелина на Сирия? Не даваше пиле да прехвръкне там? Сега изведнъж турците ще свалят любимеца му Асад. Друзя рушкофили очаквам вашите анализи по случая. Това че султана е отишъл при императора вече ни мъ грее, щото султана пак си прави каквото си поиска зад гърба му.
5
2
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
Султана когато иска се разхожда да нагледа вилаетите, когато иска си вика подчинените.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как турците светкавично взеха град който години устояваше на другите?
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какво се е притеснила Русия ама султана отиде на крака при императора а след това една крава мучейки отиде при султана в Турция
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджето знае, че няколко целувки със султана не ги обрича на вечна вярност.
1
6
 
23
 
! Отговори
хахахахахааааааа преди 7 години
Съдбата на Асад зависи все по-малко от Москва, пишат АМЕРИКАНСКИ издания