Ходорковски vs. Путин: Сменете президента

Руският опозиционер ще финансира кампания за алтернативна кандидатура
13 сеп 2016 08:16, Анисия Иванова
75
Ходорковски vs. Путин: Сменете президента

Живеещият в изгнание в Лондон руски опозиционер Михаил Ходорковски обяви днес, че няма да се кандидатира на президентските избори в Русия през 2018 г., но ще финансира кампания за намиране на алтернатива на Владимир Путин, ако руският държавен глава реши да се състезава за четвърти мандат, предаде Франс прес.

"Искаме да помогнем на нашите сънародници да си отговорят на въпроса кой да замени Путин", заяви на предавана по видеомост пресконференция бившият олигарх, който е лежал близо десет години в руски затвор.

"Аз лично нямам намерение да се явявам на президентските избори, но съм винаги готов да предложа помощта си на демократични кандидати и на страната си", каза Ходорковски, който след освобождаването си оглави проевропейското движение "Отворена Русия".

"На хората им е омръзнало от несменяемия политически елит на власт, който е неспособен не само да развие страната, но и да ограничи апетитите си", добави той.

Първоначално опозиционерът и бивш шеф на някогашния петролен гигант "Юкос" беше уверил, че няма да се занимава с политика, след като през декември 2013 г. бе помилван от Владимир Путин и качен на самолет за Берлин, отбелязва АФП.

Целта на проекта на Ходорковски с наименование "На мястото на Путин", е да се намерят "нови политически личности", които могат да кандидатират на президентските избори в Русия през 2018 г. срещу Владимир Путин ако той реши да се яви за нов мандат.

В неделя "Отворена Русия" ще представи 19 кандидати на парламентарните избори и петима за общинските избори на втория по големина руски град Санкт Петербург.

"Това са мними избори за така наречен парламент, но целта ни е да използваме този политически спектакъл, за да представим на обществото някаква алтернатива", каза бившият руски олигарх. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
9
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Русия се нуждае от достоен наследник на великия Елцин с отлична алкохолна подготовка на професионално ниво и сериозни успехи с чашката на нивото на великите украинци Кучма, Юшченко, Порошенко, Луценко и т.н. удостоени с престижното звание "Горький пропойца". Путин няма необходимата алкохолна подготовка и трябва да бъде сменен.Прочети още на: dnes.bg/redakcia/2016/09/14/putin-i-tova-e-v-rusiia-ne-iskat-novi-lica.315535
39
0
 
5
 
! Отговори
тоя преди 7 години
тоя що не си харчи крадените пари, докато все още може
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ходорковски открадна милионите на КПСС за ЮКОС .Когато Путин стана президент насмете олигарсите да връщат парите и Путин стана недемократичен. Какъвто и да е руснаците го харесват. Елцин лека му пръст се напиваше и играеше казачок,уволняваше правителството през седмицата Русия стана за смях - обаче бил демократичен.А сега аз да попитам КОЙ иска Русия да бъде плюшено мече в ръцете на Америка и Запада, КОЙ иска Русия да се разпадне,КОЙ шантажира руските спортисти педи олимпиадата,кожете КОЙ
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КОЙБерезовский! А защо си отговори сам! Защо е в небитието-също!
36
0
 
3
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Този е агент на Путин.
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
89 процента от руснаците подкрепят Путин . така че ако иска да се кандидатира едвали тази пионка може да му попречи
34
1
 
15
 
! Отговори
сс1 преди 7 години
Михаил Ходорковски - една голема пудга !
33
0
 
21
 
! Отговори
прост въпрос преди 7 години
Как е станал Хордоковски милионер ?Изглежда , като Бисеров, Местан, Доган, цар Симон -две , И. Й. Костов, Първанов , *** , Нинова, Масларова, Митьо Очите, .....и безброй подобни Бг-крадци
32
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според руските медии лозунгът, който стряска руснаците е "Путин завинаги"!
31
8
 
5
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До анонимен 42,Да, и да му пука, няма да е много! Само че, ако му станат всичките олигарси- врагове, ще му припука доста!
30
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че има и Ходорковски
29
2
 
19
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До анонимен 39,Ти какво предлагаш, всичките тези, дето си ги изброил, Путин да им конфискува активите и имуществата, да ги вкара в затвора или какво? Нали тогава западната преса ще ревне с неколкократно по-голяма сила какъв диктатор е Путин и как се отнася с руските бизнесмени, които благодарение на ума си и далновидността си са се "позамогнали"! Нали виждаме какво става с всеки руски бизнесмен, който Путин реши да поосмири- мигрира в някоя западна страна и се обявява за жертва на "режима"!
28
1
 
16
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До TOP SECRETТоп секретно ***,за какъв преврат става дума!?Ако атентатите на протурските мекерета са мирен процес здраве му кажи.Да ти припомня само,че възродителния процес стана точно след тия събития.Така,че недей се опитвай да промиваш мозъците на по-младото поколение.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пусни куче да те лай
26
2
 
20
 
! Отговори
Аз преди 7 години
При положение,чв чу бяха запорирали и взели всички авоари на компанията,а сега пак иска да финансира кампания явно ЦРУ са му дали поредната инжекция.
25
3
 
5
 
! Отговори
Пипипи преди 7 години
Брей , спомена се свещеното име Путин , а само 45 коментара :(
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 34,Да, то така става! Те не се съгласиха да харижат на американците цяла Украйна, сега щели Русия да таковат! Този по-голямата част от руснаците искаха да го линчуват публично! Партията му едва ли ще събере и 5% от гласовете на руснаците, след което пак ще мрънкат, че изборите не били честни!
23
4
 
7
 
! Отговори
******************** преди 7 години
Лавров ни каза за ''освобождението'' но за Преврата наречен Възродителен Процес 1986 мълчат от страх , надявам се всичко това някой ден да излезе на бял Свят
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та кой беше този Ходорковски, моля?
21
1
 
2
 
! Отговори
до 33 Берлин преди 7 години
Аз мога да отида където поискам. Постигнал съм професионални умения и качества с които мога да пробия във всяка държава. Извършвал съм работа не само в Германия ами и в Италия, Хърватия, Сърбия, Литва, Швейцария така, че не ме мисли мене а гледай себе си да не те изгонят от работа , че ще трябва да се върнеш в БГ като наакан....