Плащаме 400 млн. евро за АЕЦ "Белене" до края на 2016

Това твърди руски заместник-министър
Обновена: 17 сеп 2016 13:03 | 17 сеп 2016 13:00, Петя Славова
68
Плащаме 400 млн. евро за АЕЦ "Белене" до края на 2016
Снимка: архив, Reuters

България ще погаси голяма част от дълга си към Русия за АЕЦ "Белене" до края на годината, заяви пред ТАСС руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

Той даде интервюто за руската държавна информационна агенция във Варна след среща на съпредседателите на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се състоя във Варна. От българска страна са участвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска - първият заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

Още по темата

"Главната задача на нашата среща бе въпросът за компенсациите за разходите и загубите, които руската страна понесе заради спирането на този проект", коментира Герасимов, цитиран от БТА. Той припомни, че арбитражен съд постанови България да плати на Русия обезщетение в размер на 620 милиона евро.

"Разбира се, тази сума е доста голяма за българската страна, но въпреки това намерихме варианти за погасяване на тези задължения", отбеляза Герасимов, като обясни, че това вероятно ще стане на няколко транша. Първият, в размер на 400 милиона евро, ще бъде платен на "руската страна до края на годината", посочи той.

Руският заместник-правосъден министър заяви, че България е проявила интерес и към по-нататъшното развитие на някои проект в областта на ядрената енергетика. "Става въпрос не само за АЕЦ "Козлодуй", но и за възможност за връщане към проекта "Белене", уточни той.

Герасимов определи перспективите за такова сътрудничество като "доста интересни", но отбеляза, че двете страни са се съгласили, че възможността за развиване на тези проекти "зависи от погасяването на дълга". "Без плащане на дълга, новите проекти няма да бъдат реализирани", подчерта той.

Герасимов каза още пред ТАСС, че участието на Русия в изпълнението на проекта за строителство на газоразпределителен център в България ще зависи от гаранциите и обема на доставките.

"За газовия хъб "Балкан" ситуацията е по-малко оптимистична (в сравнение с АЕЦ "Белене")", коментира руският заместник-министър. Той все пак отбеляза, че "руската страна ще разгледа всички предложения на българската, които биха могли да убедят (руския държавен газов концерн Газпром) в това, че, първо, този проект е интересен, от гледна точка на обема (на газовите доставки)".

"Вторият компонент", посочи Герасимов, "това са гаранциите, които трябва да дадат българската страна и Европейската комисия". "Ако Газпром се съгласи да доставя газ за българския хъб, то при никакви обстоятелства никоя от страните не би могла да се откаже от неговата реализация", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой изобщо виждал ли е тези таралясници?Или СИКаджийските мутри бързат да платят милионите, от джоба на Народа!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MAKEDONGo znash pricipot na podvonicata? Stiskaj si go gazot da ne te onodu shiptarete! Ke revesh za pomoch pri bugarite!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на теб, чичка от ком. 62 и космическа совалка да ти паркират в двора няма да я разпознаеш като технология, а ще помислиш че е новият ти сел.ски кене.ф! Така че недей да се напъваш и да иронизираш, защото е всеизвестно, че България се е хвърлила смело назад към каменната ера:)
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези милиони да си ги плащат тези, които спряха строежа на АЕЦ Белене!
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** не е произвела нищо и не е понесла никакви загуби.Ние просто ги храним като просяци срещу фалшиви съдебни решения.
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде да не ми ревете за Полша отпреди 77 години,а? Същата тази Полша няколко месеца по-рано в качеството си на СЪЮЗНИК на Нацистка Германия участва в разкъсването на Чехословакия, завладявайки Тешинската област. Поля.сундърите с цялата простотия си мислеха,че ще бъдат докрай съюзници на Германия в очаквания поход на Хитлер срещу СССР. На про.стите полясундъри дори не им мина през ума,че са на пътя на германците в този поход:))))
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия води хибридна воина спрямо България !!! Големия шлем е руския коварен план за фалит на НЕК и изкупуването му на безценица от русия заедно с цялата инфраструктура ! Незабавен съд за Р. Овч.и компания за поръчване и плащане без договор и цена !!!
45
1
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Ааааа, забравих и нашите съфорумци, колко ревяхте тук, а сега сте се скрили като мишки...
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в крайна сметка какво получихме срещу тези 1-2 млрд , които наляхме в този "проект" ? Anyone?
43
1
 
5
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
По добре вие го направете господин премиер - конфискешънЪТ, щото новият президент ГЕНЕРАЛ РАДЕВ, това първо ще направи....
42
3
 
1
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
До АнонименВолен можеш само чи....я да му направиш, той ви говореше тогава, ама на глухи и предатели , говорили се - сега всичко да се конфискейшън...
41
1
 
6
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Господин премиер, да плащат тези, които бяха против Белене, като се започне от лаборанта с неговите протежета, депутатите - не приели референдума, европейската комисия, нашите евродепутати и се завърши с "телевизионните звезди" на екрана, помним ги - конфискейшън на всичко, което са награбили .....
40
0
 
5
 
! Отговори
До MAKEDON преди 7 години
Ти си помисли какво ще ви правят албанците скоро,,,
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като изтече времето на АЕЦ Козлодуй, ще види кон боб яде ли. Ще купуваме от ВЕЦ, ТЕЦ и други прескъпи производители на електричество и с умиление ще си спомняме за онзи гьол.
38
4
 
1
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
E taka... taka ...ke plakate koga ste slugi POKORNI na EU. Sega evropejcite ke ve navrtat otpozadi site do eden........
37
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За кво ни е това Белене? На Марс ли ще изнасяме. Да си ги плаща другаря Станишев неустойките.
36
6
 
9
 
! Отговори
Абе, преди 7 години
Верно ли френския посланик откраднал некакви пари от изложбата в Лувъра, които трябвало да бъдат за България? Казаха го едва когато си отиде, а до сега нашите защо мълчаха?
35
0
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
До 37: да припомня и аз нещо от онова време,за да ме кажат че само руснаци хуля. На 1_ви Хитлер нападна Полша_сюзниците обявиха война на Германия; на17_и в същата война, срещу същата Полша,в същия месец дори, в СЪЩАТА оперция /убеден съм!/Москва нападна_съюзниците? Ами те ...съюзници на Москва станаха! А!?!
34
4
 
6
 
! Отговори
Батя ви Боко преди 7 години
Споко бе в резерва имам 13 млрд, така че плащането към рашките почти няма да го усетим. Яд ме е само за едно че оня шушляк постната пица подведе и мен като каза че ако рашките ну осъдят за това ние ще ги контра осъдим за друго и ще им земем двойно. А колкото до другарете - Станишев имаше 5 годни да стигне точката за строежа от която връщане назад няма. Защо не го направи?
33
7
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
До 39: запор и блокиране на всички съветски собствености тук/нали е ТАСС,щом е таСС значи има СС/до изплаще частта по клиринга от СИВ! 1,5милиарда,към 1990!