"Гардиън" за ООН: Нарасна шансът в надпреварата за Георгиева

И тя, и Гутериш вероятно не се харесват на Русия, пише изданието
Обновена: 27 сеп 2016 11:19 | 27 сеп 2016 09:14, Елка Василева
56
"Гардиън" за ООН: Нарасна шансът в надпреварата за Георгиева
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш укрепи убедителната си преднина след петото поредно гласуване в Съвета за сигурност за кандидатите за поста генерален секретар на ООН, пише "Гардиън". Според британския вестник на вчерашния вот Гутериш, който е и бивш Върховен комисар на ООН за бежанците, е направил стъпка към победата, а основните му съперници са изостанали.

Междувременно, продължава изданието, нараснаха шансовете за късно навлизане в надпреварата на комисаря на ЕС по бюджета Кристалина Георгиева, след като нейната сънародничка Ирина Бокова получи слаба подкрепа в петото гласуване.

Още по темата

"Гардиън" припомня за изявлението на българския премиер по-рано този месец, че ако на 26 септември Бокова, която сега е генерален директор на ЮНЕСКО, не се класира на едно от първите две места, България може да оттегли подкрепата си за нея. Но даже и да бъде издигната кандидатурата на Георгиева, тя ще трябва да реши дали иска да влезе в състезание, в което досега доминира един кандидат, подчертава вестникът.

Според "Гардиън" Гутериш се е озовал изненадващо в позицията на фаворит, тъй като мнозина са очаквали следващият генерален секретар на ООН да бъде от Източна Европа и то жена. Но преднината на португалеца не е решаваща, защото победителят трябва да получи най-малко девет гласа "насърчавам" и нито едно вето от петте постоянни членове на Съвета за сигурност.

Възможният вот против Гутериш на следващото гласуване на 5 октомври (когато постоянните членове ще пускат цветни бюлетини) може да дойде от Москва, а това може да доведе до ответни налагания на вето върху фаворитите на Русия при следващите гласувания. "Ако Гутериш бъде блокиран, всеки от списъка ще бъда блокиран и ще трябва да търсим нови кандидати", цитира "Гардиън" високопоставен дипломат от Съвета за сигурност.

Кристалина Георгиева може да се натъкне на същите пречки като Гутериш, тъй като тя е член на Европейската комисия, а понастоящем срещу Русия действат санкции на ЕС заради намесата й в Украйна. И Георгиева, и Гутериш биха били активни генерални секретари по хуманитарните въпроси. Затова и двамата вероятно не се харесват на Русия и вероятно на Китай, заключава британският всекидневник и припомня, че настоящият генерален секретар Бан Ки Мун много ядоса Москва, когато по-рано тази години отправи критики към руската намеса в Сирия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
22
 
! Отговори
Геннно инженерство преди 7 години
Боко, пращай я там да се изложи. Така никога няма да влезе в българската политика тоя вампир! Да й обогатяват гените някъде в третия свят!
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КВИЧИТЕ ВИЕ КРАВАРИ НЕДНИ квичете квичетеИде чичко Тръмп той ще виЗаформи
17
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Какво пишели англичаните.Ами вярно ли е,че предния ден Митов е звънял на всички които ще гласуват,че кандидата на България е Кристалина.И ако е вярно,по цинично нещо и по голям срам за България сякаш не се е случвал.Долна сбирщина продажна.
16
2
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Къде тръгна пак Кристалино,верно ли за шеф на ООН?!Там не харесват партийки Сталино,и червен картон ще отнесеш.Не се преструвай на демократка,щото си кукла на конци!Марионетка червена крадла,във затвора е местото ти.
15
2
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Българка шеф на Юнеско и българка шеф на ООН.Това никога няма да се случи и добре го знаят нашите иначе безхаберни управляващи.Но въпроса е защо го правят:и единственото което ми идва на ум е ,че са принудени от "някого" да елиминират Бокова за сметка на някой друг.И нашите нали са си слуги по природа се подчиняват.А това,че ставаме за резил пред света за тях няма значение.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е тази подкрепа, която е подкреха с условно наклонение - давама подкрепа до еди кога си, и то само ако влезеш в тройката (в двойката)...с такава подкреха не ти трябват врагове.С такава подкрепа Царя унищожи рейтинговия Петър Стоянов, защото хем НДСВ не гласува за Стоянов, хем Стоянов се оказа в позиция да не може да критикува НДСВ. "Ама аз няма да гласувам, ама вие гласувайте, ако ви се гласува, защото принципно ние подкрепяме"Батмана направи същото
13
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Организации като ООН съществуват, защото ако не съществуваше Съвета за Сигурност, всеки щеше да си хвърля атомното оръжие когато му скимне...Освен това за да бъде призната една държава за легитимна, трябва да я признае ООН.
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова вървеше смело напред, преди зад нея Кристалина да започне да хвърля кал. Според жълтата хроника, не могла да се примири, че народа не я иска тъй като предварително било спрягано нейното име, а Вожда се отметнал (типично) и вдигнала скандал на Батмана, че трябва да е тя (Кристалина) и никой друг. сега ако се кандидатира нека подаде оставак като еврокомисар, посел да й изгърмят шамар колок е слаба и после да не я искат обратон като еврокомисар.
11
3
 
24
 
! Отговори
Как преди 7 години
Поредното световно лицемерие! Не знам, защо организации като ООН изобщо съществуват, след като света е по-ужасен от всякога?!!!
10
2
 
29
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Направила е "много" за България в отрицателен смисъл.
9
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега какво - Предлагаме Кристалина - русия и Китай налагат вето, до безкрай....(толкова сем жалки. Сащ, Франция, Русия, Китай, се бяха разбрали за Бокова, като приемлива, влиянието на Великобритания намаляваше, само Германия беше против, и за да пробутат своето куче португалеца Гутеро, решиха да пуснат "лимонската" Сталинак, за да вземе гласове от Бокова...Света ни се смее.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През цялото време хора на Кристалина хвърляха кал по Бокова - Евгений Михайлов -Бокова била комунистака. чест й прави, че поне не се отказва от баща си, ЕВгений Михайлов, котйо сега деснее, навремето е писал в автобиографията си "произхождам от гордо конумистическо семейство". методи АНдреев, навремето бе от СДС, като паднаха веднага се ориентира от ГЕРБ - само за да мачка. Ренегатите са най-лоши. Ах мила моя партиой любима, аз ще бъад с таз, която е на власт.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Световния елит ни взе за мезе....
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бокова е и.д. външен министър на България, неколкотратен шеф на Юнеско... Какво е Сталинка - един комисар, наложен силово след втория опит, след като Румите Желева не успя. Какво е направила за България- злобееше среущ трагедията в село Бисер и исакше да ни опрафи демографията със сто хиляди афганистаници. Дадохме й да отговаря за парите на ЕС, белким помогне, а тя каза, че ще затяга още повееч парите...
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАК Е ВЪЗМОЖНО ТАЗИ ЖЕНА ДА ПАДНЕ ТОЛКОВА НИЗКО?КАК Е ВЪЗМОЖНО ИЗОБЩО ДА БЪДЕ СПОМЕНАВАНО ИМЕТО И ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ УЖ ИМА ДРУГА ОФИЦИАЛНА КАНДИДАТУРА.ДОЛНО И ГНУСНО - ПО БОЙКОВСКИ.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ох, ще се изкефя тази да се провали с гръм и трясък. Така активна кампания водеше срещу Бокова, че не заслужава нищо освен шамари.
3
1
 
17
 
! Отговори
Цицелков преди 7 години
Гледам коментарите тука и в дневник се различават драстично. Все пак мисля, че тука са по-обективни.
2
2
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Днес.бг .... "нарасна"?
1
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата интри гантка и слагачка. Няма ли срам тази жена? Няма ли срам нашя премиер;няма ли срам външния ни министър. Как може да говори - ние подкрепяме Бокова до 26 а после ще видим. На кого и какво обещахте бе нещастни слуги? Какво ви обещаха в замяна на оплюването на Ирина Бокова.Тя е по-достойния кандидат; тя с повече качества.Гледах е по френския канал TV5 - говореше перфектно френски.С нея се отнасяха със страхотно уважение и респект. Ние сме станали за резил. Срам ме е