По света подкрепят Клинтън, само в Русия – Тръмп

31% оценяват влиянието на вота в САЩ у нас като много високо
29 сеп 2016 15:07, Елка Василева
95
По света подкрепят Клинтън, само в Русия – Тръмп
Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Снимка: Reuters

Глобално проучване, проведено от мрежа от водещи изследователски агенции, показва, че американските президентски избори събуждат висок интерес по света. Анкетата, проведена в 45 страни, които обхващат почти 75% от населението на света, показва, че Хилари Клинтън е предпочитана пред Доналд Тръмп във всички страни с изключение обаче на Русия, съобщи Галъп.
               
Проучването е проведено в периода август - септември сред общо 44 194 мъже и жени.
 
Клинтън е изключително популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка. Доналд Тръмп е популярен в Русия и Китай.

Още по темата

69% по света казват, че това кой ще бъде президент на САЩ ще има високо или много високо влияние върху техните страни.
               
78% в целия свят препоръчват на следващия американски президент да не се води само от местни американски интереси, но и от интересите на целия свят, или да се даде равен приоритет както на местни, така и на глобални проблеми.
               
Само 16% от световната общественост съветват следващия американски президент да поставя Америка на първо място, пренебрегвайки глобалните проблеми.

Американската общественост, от друга страна, е много повече в полза на американски ориентирана политика - тази гледна точка се споделя от 61% от американските граждани.
               
Заключенията от глобалната анкета бяха обсъдени миналата седмица в Ню Орлиънс, САЩ на годишния конгрес на ESOMAR - международна професионална асоциация на маркетинговите изследователи и изследователите на общественото мнение.
 
България се нарежда сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но е сравнително ниска в сравнение с другите страни по света. У нас 51% казват, че биха гласували за Клинтън, 26% за Тръмп, а останалите се затрудняват да отговорят. Така се получава нетна стойност на подкрепа 25 (51% - 26%). България се нарежда на 38-мо място.

31% оценяват влиянието на изборите в САЩ у нас като много високо, 19% - като високо, 19% - като ниско, 11% - като никакво. Останалите се затрудняват да отговорят.

Най-чувствителен (49%) у нас е делът на онези, които казват, че бъдещият американски президент трябва да обръща внимание и на интересите на американския народ, и на тези на хората по света.

Сред младите българи има по-ниска ориентираност и по-високо объркване, а сред по-възрастните чувствително води Клинтън. Клинтън получава и подчертано женски вот. Няма съществени партийни различия. Хората с по-високо образование в по-голяма степен смятат, че изборите в САЩ имат значение за България.
 
Коментирайки резултатите от глобалната анкета, Вилма Скарпино, президент на Асоциацията УИН/ „Галъп интернешънъл“ заявява: "Като се има предвид, че светът е глобализиран и Америка го води в икономическите и военните въпроси, американските президентски избори будят много интересен и смислен глобален обществен политически дебат. Нашата анкета обаче разкрива големи различия в гледните точки на световната общественост – от една страна, и американската общественост – от друга''.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е целта на това проучване по света? Като че ли светът ще гласува за американски президент. Повече прилича на проучването, че герб ще спечели изборите. Просто тактика да си мислят хората, че нищо не зависи от тях, че всичко вече е решено.
3
1
 
7
 
! Отговори
Muxaxa...ElinkOO... преди 7 години
По света подкрепят Клинтън...mdaa, triabva da ia podkrepiat, ce toku-biz se e izliuskala niakude i e strosila ja niakoe rebro, lumbalen prusten...Nai mi haresva ...,vari go, pechi go...,zagori go ako triabva...,no vkarai Ruskata Federacia s negativ v pamfleta...:))
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено,че цяла Южна Америка и Африка ще са за Клинтън.Нали им обеща,че ще им ги уреди с гражданство и доживотна социална помощ в САЩ.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И един мармот завива шоколада в станиол в швейцарските Алпи,докато попълва въпросника за подкрепа на Клинтън в световен мащаб.Горе долу така се правят социологическите проучвания в момента,които тръбят за преднина на Клинтън.А света отдавна не вярва на ЪМерикън рейтинги,проучвания и демокрации."