Русия и Турция подписаха за "Турски поток"

Ще се засилват контактите между военните им ведомства и спецслужбите
Обновена: 10 окт 2016 22:09 | 10 окт 2016 21:34, Анисия Иванова
402
Русия и Турция подписаха за "Турски поток"
Снимка: БТА

Русия и Турция подписаха днес междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод по дъното на Черно море "Турски поток", предаде ТАСС. Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни, Александър Новак и Берат Албайрак, след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Споразумението предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море. Те трябва да са готови до декември 2019 г., съобщи по-рано днес президентът на руската държавна газова компания Газпром Алексей Милер. Преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят, уточни впоследствие руският енергиен министър Александър Новак.

Русия реши строи газопровода "Турски поток", след като през 2014 г. се отказа от алтернативния проект "Южен поток" заради изискванията на Европейския съюз той да отговаря на т. нар. Трети енергиен пакет, припомня ТАСС. Впоследствие обаче преговорите бяха преустановени, включително заради кризата в руско-турските отношения. Работата по "Турски поток" продължи с възстановяването на двустранните връзки.

Цената на проекта е изчислявана на 11,4 милиарда долара. Турция ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта, съобщи Путин. Двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала "Аккую", обяви Ердоган.

Турските селскостопански стоки ще бъдат допуснати до руския пазар, съобщи Путин. Миналата година Турция изнесе в Русия такава продукция за 500 милиона долара. Русия обаче затвори своя пазар за турски плодове и зеленчуци след избухването на кризата в двустранните отношения в резултат на свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година.

Русия е готова да участва в търгове за изграждане и изстрелване на сателити за Турция, каза още Путин.

Процесът на нормализиране на отношенията между Турция и Русия продължава с пълен ход, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.

На съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин след среща между двамата в Истанбул Ердоган отчете, че отношенията между Анкара и Москва се подобряват. Те ще продължат да се развиват и ще обхванат много различни области, допълни турският президент.

Путин обяви, че с Ердоган са се договорили за засилване на руско-турските контакти по линия на военните ведомства и спецслужбите.

Контактите между двете страни в много сфери бяха прекъснати след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година. През юни Ердоган се извини на Путин за инцидента в писмо, след което двамата проведоха телефонен разговор, станал основа за възстановяване на руско-турските отношения, припомня БТА.

Руският президент Владимир Путин заяви още, че с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган са се съгласили днес, че е изключително важно да бъде доставена хуманитарна помощ в северния сирийски град Алепо, предаде Ройтерс.

"Имаме обща позиция, че трябва да бъде направено всичко възможно, за да бъде доставена хуманитарна помощ в Алепо. Единственият проблем... е гарантирането на сигурността на хуманитарните доставки", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им в Истанбул.

Турският президент заяви, че с руския си колега са обсъдили конфликта в Сирия, включително турските военни операции и там и необходимостта от сътрудничество с цел доставяне на хуманитарна помощ в Алепо.

В събота Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на френски проект за резолюция, изискваща прекратяване на въздушните удари и прекратяване на военните полети над северния сирийски град. Алтернативен руски вариант не успя да събере необходимата подкрепа от 9 гласа в 15-членния съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее Ердоган, най-силният мъж на планетата. И Путин му клекна от ъвсякъде.
205
3
 
14
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
До Ха- ха- ха......."Сила Сибири" вече има построени 422 км.....та си хахакай колкото си искаш...А рашаните бачкат и си въртят алъш вериша.
204
9
 
10
 
! Отговори
Питане преди 7 години
Сухоземният участък ще бъде на турска компания...е, сега нека руснаците ми разиснят разликата----има ли разлика с варианта да минава тръбата през България, където собствеността щеше да бъде на смесена компания - с 50 % плюс 1 от дяловете на Русия.Лично за мен, Путин е до такава степен притиснат до стената, че отстъпи по всички искания на Ердоган. България бе виновна, а сега клекна на турчина.. Ха-ха-ха
203
5
 
29
 
! Отговори
ИЗВОД преди 7 години
Изводът е един-Путин си плете кошницата,Ердоган получава още един коз срещу Европа с газовото кранче(освен бежанците) а ние-евро-атлантиците оставаме с пръст в устата.....Всички други писаница са полемика и дърдорство.
202
2
 
12
 
! Отговори
да бе,ама преди 7 години
До добро утроГоворим за качество на живот на крадливи гербери.
201
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нещо, което джуджето не би направила за шепа долари, а троловете за шепа копейки.
200
17
 
14
 
! Отговори
добро утро преди 7 години
Данни от днес, numbeo, качество на живот:България - 140Турция - 128Македония - 116Русия - 87Мухахаха, Русия и Турция били супер-държави. Когато фактите говорят, даже и трoловете мълчат.
199
5
 
7
 
! Отговори
политиците на Турция преди 7 години
Бонго-бонго диктатор, който арестува 60 000 души, забрани половината Интернет и си построи дворец за 300 млн с парите на поданиците. Също като в Африка.
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не виждам полза от това,че нямаме джудже,а циклоп.
197
7
 
2
 
! Отговори
х преди 7 години
Плиткоумният интригант веднага днес реагира първосигнално и се заяде с Лукойл
196
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама до преди 1 месец Турците бяха подлеци удрещи в гърба,Американски *** и прочее неща.Гладът е по силен от тока
195
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО НА ПУТИН!!!
194
9
 
4
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
То и с Китай жужето подписва и "Силата на Сибир" трябваше вече да е готов. Но засега Сибир има но сила и тръби няма, а Ангола изпревари *** по износ на петрол за Китай.
193
6
 
4
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
То и с Китай жужето подписва и "Силата на Сибир" трябваше вече да е готов. Но засега Сибир има но сила и тръби няма, а Ангола изпревари *** по износ на петрол за Китай.
192
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ся зад океана газ пикаят. Пак им отваряте работа.
191
9
 
1
 
! Отговори
обонго-клинтовиница преди 7 години
факти ми дайте момчета,факти....другото е само драскане и плямпане....минискуси,искандеари,извънземни,кумонисти,китайци и т.н
190
4
 
11
 
! Отговори
обонго преди 7 години
аз съм човек който гледа на нещата реално.....а освен газ и ток ще си купувате от Турция,това са фактите и реалностите...
189
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До обонгоТи руснак ли си, турчин ли си или обикновен русофил? Защото със сигурност не си българин.
188
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До обонгоТо се вижда кой не е спал цяла нощ. Ама много бързо забравихте как кълняхте ислямофашистите и оризовавахте жужето да хвърля Искандери над Турция. Ще си скъсате някой менискус от такова гърчене.
187
5
 
15
 
! Отговори
обонго преди 7 години
честито америкаски по..д..логи и български оли..го..френисега пак ще си купувате РУСКА газ ама от турция на двойно по-голяма цена.......ега ти цър..вулите чесно