Русия и Турция подписаха за "Турски поток"

Ще се засилват контактите между военните им ведомства и спецслужбите
Обновена: 10 окт 2016 22:09 | 10 окт 2016 21:34, Анисия Иванова
402
Русия и Турция подписаха за "Турски поток"
Снимка: БТА

Русия и Турция подписаха днес междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод по дъното на Черно море "Турски поток", предаде ТАСС. Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни, Александър Новак и Берат Албайрак, след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Споразумението предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море. Те трябва да са готови до декември 2019 г., съобщи по-рано днес президентът на руската държавна газова компания Газпром Алексей Милер. Преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят, уточни впоследствие руският енергиен министър Александър Новак.

Русия реши строи газопровода "Турски поток", след като през 2014 г. се отказа от алтернативния проект "Южен поток" заради изискванията на Европейския съюз той да отговаря на т. нар. Трети енергиен пакет, припомня ТАСС. Впоследствие обаче преговорите бяха преустановени, включително заради кризата в руско-турските отношения. Работата по "Турски поток" продължи с възстановяването на двустранните връзки.

Цената на проекта е изчислявана на 11,4 милиарда долара. Турция ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта, съобщи Путин. Двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала "Аккую", обяви Ердоган.

Турските селскостопански стоки ще бъдат допуснати до руския пазар, съобщи Путин. Миналата година Турция изнесе в Русия такава продукция за 500 милиона долара. Русия обаче затвори своя пазар за турски плодове и зеленчуци след избухването на кризата в двустранните отношения в резултат на свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година.

Русия е готова да участва в търгове за изграждане и изстрелване на сателити за Турция, каза още Путин.

Процесът на нормализиране на отношенията между Турция и Русия продължава с пълен ход, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.

На съвместна пресконференция с руския си колега Владимир Путин след среща между двамата в Истанбул Ердоган отчете, че отношенията между Анкара и Москва се подобряват. Те ще продължат да се развиват и ще обхванат много различни области, допълни турският президент.

Путин обяви, че с Ердоган са се договорили за засилване на руско-турските контакти по линия на военните ведомства и спецслужбите.

Контактите между двете страни в много сфери бяха прекъснати след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година. През юни Ердоган се извини на Путин за инцидента в писмо, след което двамата проведоха телефонен разговор, станал основа за възстановяване на руско-турските отношения, припомня БТА.

Руският президент Владимир Путин заяви още, че с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган са се съгласили днес, че е изключително важно да бъде доставена хуманитарна помощ в северния сирийски град Алепо, предаде Ройтерс.

"Имаме обща позиция, че трябва да бъде направено всичко възможно, за да бъде доставена хуманитарна помощ в Алепо. Единственият проблем... е гарантирането на сигурността на хуманитарните доставки", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им в Истанбул.

Турският президент заяви, че с руския си колега са обсъдили конфликта в Сирия, включително турските военни операции и там и необходимостта от сътрудничество с цел доставяне на хуманитарна помощ в Алепо.

В събота Русия наложи вето в Съвета за сигурност на ООН на френски проект за резолюция, изискваща прекратяване на въздушните удари и прекратяване на военните полети над северния сирийски град. Алтернативен руски вариант не успя да събере необходимата подкрепа от 9 гласа в 15-членния съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
6
 
10
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
През нощта руските *** като таракани са налазили форума. Так держать! Да вздравствует турецко-российская дружба!
185
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руско-турско братство ?!Това няма да го бъде никога :)Само кремълските *** го сънуват!
184
8
 
2
 
! Отговори
Голям язък преди 7 години
Ердоган излезе по-хитрият, по-ловкият, по-волевият, по-далновидният от двамата. Язък!Руснаците си подписаха икономически и политически рекет с години напред.
183
0
 
6
 
! Отговори
Третия Рим преди 7 години
Ей затова построиха най-голямата в Европа джамия в Москва и я откриха заедно двамцата.
182
2
 
5
 
! Отговори
Зaпaдните сили преди 7 години
винaги сa преебaвaли Бългaрия,кaто се почне от Берлинския конгрес,тa до нaши дни и сегa ни преебaхa зa ЮП.Нокогa,нищо добро не сме видели от СAЩ и зaпaдa,те смятaт слaвяните зa тор и ни мрaзят.A крaвaрските *** не сa слaвяни,те сa нa 96% роми и то от нaй- пропaднaлите,2% сa турци ,a остaнaлите сa ***,криминaлни ***-гейове,трaвестити-сифилистици,спинозни третополови мутaнти и нaркомaни!
181
4
 
6
 
! Отговори
Сърдит Петко преди 7 години
Май руснаците ни бяха сърдити, че сме в НАТО. Нещо много избирателно се сърдят.
180
4
 
3
 
! Отговори
Братство преди 7 години
Руско-турското братство ще е от ден до пладне. Ще чакам с пакетче пуканки пред екрана.
179
3
 
3
 
! Отговори
Катон преди 7 години
Ми щом се искат младите, да се вземат. Нас не ни бърка.
178
6
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
А, ние пак го издухахме ...Браво, Бойко ! Браво, Тикво !Близо 2 години не успя да се възползваш от влошените отношения между Русия и Турция заради сваления руски самолет. Западните ти господари не ти позволиха да го направиш, а и ти нямаш достатъчно смелост като Орбан например ...Ще останеш в историята като най-големият национален предател управлявал някога България.
177
4
 
11
 
! Отговори
а стига спами вече преди 7 години
До Анонимен......302.........Ердоган изпълни всички условия от Кремъл които му бяха дадени веднага след свалянето на самолета.1.Публично извинение-Ердоган го направи даже го каза по руски.2.Заплати стойноста на СУ-то.3.Извини се на близките на пилота-като още имаше парично обещетение.4.Турските самолети вече НЕ летят над Сирия.--Това са само общодостъпните и обнародвани условия-какво още го е клатил Путин ще излезе след време..--Лошото е,че Турция става огромен фактор в енергетиката-факт.
176
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жужи още е сърдит на фесовете и затова ще им източва икономиката, продавайки им евтин газ, ядрени централи и ядрено гориво. Тоест, получава се така, че ще сме заобиколени от супер държви със супер икономика, включваща супер птомишленост. А ние ще си останем черната дупка посредата. Тенкю бойко, тенкю Костов, тенкю евроатлантици и демократи ;)))))Когато Арева или Весингхаус ви построят ядрена централа на руски цени, с руска ефективност и с руски условия, елате се обадете... Мършави недорасляци..
175
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аве жужи нали беше сърдит на фесовете? Ко стана?
174
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво стана в резултат на 27-годишните усилия и действия на българските чик-иджии- политици?Баш-членката на НАТО,вечния враг на Русия ще получава евтин руски газ и ще строи 3 руски ядрени централи,а ние ще строим огради и бежански лагери, храним бежанци и терористи и събаряме руски самолети !Ще се наслаждаваме на диалозите между кандидат-президентите Цецка и Шишарката, Димитров и Пищова,между генерали на армия с два самолета!Що за престъпници и *** ни управляват? СВЕТОВЕН ПОЗОР!!!
173
0
 
1
 
! Отговори
трици преди 7 години
Тази кокошка Османлията си е просто едан руска продавачка на чебуреци.Аз съм пробвал и ще пропусна следващия път.
172
2
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
българите за пореден път в кратката си история про *** ха възможността да изплуват... остава им да изчезнат
171
2
 
5
 
! Отговори
турк преди 7 години
всички се научиха, само българите не ааахахаххахах
170
0
 
2
 
! Отговори
българин демократ преди 7 години
путин е виновен
169
0
 
5
 
! Отговори
Ердоган преди 7 години
България за пореден път в хилядолетната си история изигра картите си блестящо!! Да сте живи и здрави :)
168
3
 
3
 
! Отговори
надарен българин преди 7 години
Да им го набия и на Русия и на Турция!
167
4
 
3
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
путин си държи на думите.евалла ердоган се извини и получава газ и аец а ние ще чакаме за южният поток и аец белене.т. живков беше прав не послушните и предателите на белене храна на свинетеердо е човек които мисли само за турция господарите си ги испрата на тъч