Мъж вряза багер в сградата на прокуратурата в Сеул

Искал "да помогне" на скандална довереница на президентката "да умре"
Обновена: 1 ное 2016 12:12 | 1 ное 2016 12:11, Елка Василева
3
Мъж вряза багер в сградата на прокуратурата в Сеул
Чхуе Сун Сил. Снимка: Reuters

Мъж вряза багер във входа на прокуратурата в южнокорейската столица Сеул в знак на протест срещу скандала с президентката Пак Гън Хе, предаде ДПА, като се позова на вестник "Кория таймс".

Охранител, който използвал газов пистолет срещу нападателя, бил ранен, и на сградата са нанесени щети.

Към момента на атаката Чхуе Сун Сил, дългогодишна приятелка и довереница на Пак, която е в центъра на скандала, била разпитвана в отсрещното здание.

"Исках да помогна на Чхуе да умре, защото тя извърши грях, наказуем със смърт", обяснил нападателят своите мотиви.

По-рано днес южнокорейската прокуратура остави 60-годишната жена в ареста за 48 часа. Тя ще трябва междувременно да реши дали да повдигне на Чхуе обвинения в корупция и търговия с влияние.

Довереницата на Пак, наричана от южнокорейски медии "Распутин", бе оставена в ареста с мотива, че може да избяга или да укрие доказателства.

Репутацията на първата жена президент в историята на Южна Корея пострада тежко, след като стана ясно, че тя е съветвана за управлението на държавните дела от Чхуе - нейна дългогодишна приятелка, която не заема какъвто и да било официален пост и не е преминала никакви проверки. Жената, която се подвизава като шаман и лидер на култ, е заподозряна, че е използвала връзките си с Пак, за да изнудва за пари южнокорейски компании като технологичния гигант Самсунг.

Чхуе се върна в неделя в Южна Корея от Германия, където бе избягала, и вчера бе разпитвана от властите няколко часа.

"Моля, простете ми. Съжалявам. Извърших грях, който заслужава смърт", каза тя в прокуратурата.

Жената е дъщеря на мистериозна религиозна фигура - Чхуе Те Мин, самопровъзгласил се за лидер на религиозен култ - Църквата на вечния живот. Той става духовен наставник на Пак след убийството на майка й през 1974 г.

Според южнокорейски медии Чхуе е наследила от баща си, починал през 1994 г., прекомерно и зловредно влияние върху бъдещата президентка.

Пак Гън Хе е дъщеря на южнокорейския диктатор Пак Чон Хи, който идва на власт с военен преврат през 1961 г. и управлява страната 18 години, преди да бъде убит през 1979 г.

Скандалът срина рейтинга на южнокорейската президентка до под 20 процента. Хиляди демонстранти излязоха по улиците през уикенда, за да поискат оставката на Пак.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са коментаторите?На спявка на ул."Козяк" - интересно каква опорна точка ще измислят? Нещо от рода - там са по-зле и от ГЕРП.
2
0
 
4
 
! Отговори
Демокрация типична преди 7 години
В КНДР щеше да играе зенитката. Макар че такива простотии отдавна няма в Пхенян.
1
0
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Аре бе! Къде са коментаторите? Глейте ква сапунка е в южна корея. Президентката - хем дъщеря на разстрелян диктатор, хем се води по акъла на няква окултна кукувица