Плевнелиев: Русия се опитва да раздели и да отслаби Европа!

Правилата да важат за всички, иначе ще има война, казва той пред Би Би Си
4 ное 2016 10:00, Елка Василева
472
Плевнелиев: Русия се опитва да раздели и да отслаби Европа!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

Русия се опитва да раздели и да отслаби Европа. Това мнение изрази президентът Росен Плевнелиев в интервю за Би Би Си.
 
По думите на Плевнелиев Кремъл се опитва да повлияе на политиката в България и останалите европейски държави, финансирайки политически партии и разпространявайки пропаганда.

Плевнелиев припомни, че през миналата година сайтът на ЦИК и редица правителствени сайтове бяха подложени на хакерски атаки, които може би идват от същата групировка като организаторите на атаките срещу сайта на американската Демократическа партия в навечерието на президентските избори там. От Кремъл отричат подобни обвинения, отбелязва Би Би Си.

"На предстоящите избори сме по-подготвени и защитени от кибератаки след нападенията срещу българските институции на местния вот и на националния референдум през 2015 година", уверява Плевнелиев в интервюто си, цитиран от пресцентъра на държавния глава.

Кибератаките срещу българските институции през 2015 г. бяха добре организирани и целеви – в ден на избори. Те имаха за цел да разстроят демократичния процес, да го направят неработещ и това е много опасно, заявява българският президент пред Би Би Си.

"Трябваше да приемем, че това е атака срещу българската държава. Това е атака срещу българската демокрация", казва държавният глава.

В резултат на кибератаките и на свикания Консултативен съвет за национална сигурност по темата беше постигнато съгласие с всички политически партии и беше изработена нова Национална стратегия за киберсигурност, която вече е в процес на изпълнение, посочва президентът пред медията.

В интервюто държавният глава отново изразява разочарование от резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

"Бях шокиран и натъжен, след като видях резултатите от референдума. Никой не го очакваше. И съм притеснен, когато виждаме как Обединеното Кралство по някакъв начин се изолира на своя собствен остров", каза Плевнелиев.

Притеснен съм, споделя той, когато виждаме марша на популисти и националисти, включително в Обединеното Кралство.

"И според мен не беше съвпадение това, че повечето от водачите на кампанията за Brexit се оттеглиха веднага след това. Това просто е безотговорна политика. Трябва да стоиш зад това, което проповядваш", каза Плевнелиев. 

"Обединеното кралство винаги е било силен поддръжник на нашите усилия за отстояване на демокрацията, за нашата сигурност и в общата ни битка за това, което е ценно за Европа. И то се изразява в една дума – мир", посочва държавният глава, запитан как случилото се в Обединеното Кралство ще повлияе на актуалните предизвикателства пред Обединена Европа.

"Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат за всички. И е много вероятно да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила - нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа. Така че, това е много лошо и опасно", заяви Плевнелиев. 

По отношение на мигрантската криза българския президент е категоричен, че съществуващите множество кризи в Европа, една от които е нелегалната имиграция, могат да бъдат разрешени само чрез общо европейско решение.

"Няма как да се справим сами с предизвикателства като тероризма, отношенията с Русия, кризата в Украйна, кризата в Гърция и миграцията. Това просто не е възможно. Единствено устойчивото решение е чрез постигането на общо европейско решение. И много се надявам, че и други европейски лидери ще го разберат и се надявам, че вървим в тази посока", заяви Плевнелиев.

Според него не е чак толкова трудно това да се случи: "Вече се правят стъпки в тази посока. Днес Европа защитава много по-добре своите граници в сравнение с миналата година". 

Плевнелиев казва, че България отстоява общата европейска сигурност и не допуска големи групи хора просто да се придвижват през нейната територия, без каквато и да е регистрация и контрол.

"Никога не сме го допускали и всъщност сме единствените, които не го допускат", заяви Плевнелиев.

"Не виждаме противоречие в това да спазваме човешките права и да охраняваме своите граници. И смятаме, че това е задължение на всяка държава - най-малкото да охранява сигурността по своите граници. Ако това не се прави, виждаме какви са резултатите", обясни Плевнелиев.

"Сега ЕС постига прогрес в тази насока, както и по отношение на интегрирането на мигрантите. Има напредък и по отношение на разбирането, че трябва да се търси решение на миграционната криза в дългосрочен план. И аз съм уверен, че много скоро ще имаме общо европейско решение", смята президентът.

Той припомня, че беше създадена нова институция, отделени са и значителни средства от бюджета на ЕС за разрешаването на този въпрос.

"Така че днес Европа е много по-добре подготвена, в сравнение с 2015-а година. Но все още не можем да се похвалим, че сме решили този проблем по един устойчив и ефективен начин", заяви още Росен Плевнелиев пред Би Би си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
жалка и печална личност е това нещо. Само в сравнение с него бих гласувал дори за Цачева
315
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимный ты лучше раскажи кому вы нужы клоун бля
314
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
смешной ты ,изолировать собрался , изоленты не хватит
313
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 373:))) Русия не е нужна на никого. Буквално. Изолирани в границите си вие сте нещастни аборигени някак си оцелели въпреки 70 години автогеноцид. Стойте там или НАТО ще предпиреме мерки за крайното решение на руския проблем.
312
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимный зачем России ваша любовь Россия самодостаточное государство, ваш президент слищком много о себе думает ,о Болгарии здесь никто вообще никто не говорит .на что вообще может влиять Болгария?
311
1
 
8
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Пак си в грешка.И на края на мандата си ли ще се излагаш.Докажи , че си разумен , човек с образование- за това ли се охарчиха родителите ти ?! Само глупости бълваш като " Пътьо тъпанчев"Спри се вече. Като не знаеш да говориш- научи се да мълчиш......
310
1
 
4
 
! Отговори
AZ преди 7 години
Koi mu pozvolyava na precedenta da se izkazva nepodgotven?! To biva izlagaciya, ama tazi hamerkanska podloga e napravo otvrat.
309
0
 
7
 
! Отговори
цици цачева президен преди 7 години
обикновен ***..............
308
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 360ти си укронацист, ами *** там!
307
16
 
1
 
! Отговори
Ивайло Атанасов преди 7 години
Не другарю, бъркаш аз не свиря но ти и такива като теб понеже сте доста музикални явно вече десетилетия наред свири те на господаря си в Кремъл, е свирете но оставете ние тук в България сами да си определяме как да живеем живота си. Така както направиха и другите източноевропейски държави много преди нас
306
14
 
1
 
! Отговори
Ивайло Атанасов преди 7 години
Е друго си е съветския агент ГОЦЕ и неговия големи шлем дето пак народа ще го плаща, е нищо пък купи хотел на синчето си, много социално от социалния президент. Или пък премиера на ДЕЛЯН. ОРЕШАРСКИ който съвсем принципно не свърши нищо, ама абсолютно нищо. Да дрогари ето това са вашите достойни" лидери "същите безполезни и крадливи получувеци като вас. Може би като се замисля си заслужава те президент като митьо пищова
305
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе... плевни...Който го е турил там - да му сърба попарата
304
3
 
28
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 7 години
Нещата са сложни!Русия не желае война. Една страна преживяла такава война като 2-та СВ няма как да иска пак това опустошение,но....Сащ не желаят силна Русия. Те се страхуват от съюз между Русия и Европа и по-точно с Германия. Немските технологии и Руските ресурси ще сложат край на Сащ като световна сила. Русия отстоява правото си да се развива.Путин увеличи БВП 6-пъти и му скроиха шапката веднага с Украйна. Сащ държат в зависмост повечето европейски държави с различни способи и икономичски.
303
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 347Ти си скопен русофилски нерез, товарищ. За нищо не ставаш. Дори за ***. Мразь путинская!
302
24
 
2
 
! Отговори
Ивайло Атанасов преди 7 години
Другарю аз не се срамувам от президента, срам е само от такива съветски презервативи като теб. Пък и се пишеш българин
301
3
 
28
 
! Отговори
българин преди 7 години
Това *** постави рекорд, ставайки президента с най-нисък рейтинг в историята на България.От гербаджийски президент на половин България се превърна в русофобски клоун, подкрепян единствено от 6% седесари.Дори Бойко, който го направи президент, сега се срамува от него.
300
1
 
8
 
! Отговори
Меня преди 7 години
Да бе това заглавие е вярно само, ако заменим "Русия" с "Плевнелиев"
299
1
 
5
 
! Отговори
До 347 преди 7 години
Искам да те пълня със клес и женати и цялата ти уродливо семейство
298
5
 
9
 
! Отговори
DOBRE преди 7 години
Добре че тази грешка си отива .Турчин е .Лошото е че си отива По-богат с няколко десетки милиарда .Такива са ни Политиците - продаваш си устата на този който плаща повече .Плевнелиев взе пари и от ИДИЛ .
297
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Кой кой кой е този на снимката??? Кой кой кой американска подложка