Плевнелиев: Русия се опитва да раздели и да отслаби Европа!

Правилата да важат за всички, иначе ще има война, казва той пред Би Би Си
4 ное 2016 10:00, Елка Василева
472
Плевнелиев: Русия се опитва да раздели и да отслаби Европа!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

Русия се опитва да раздели и да отслаби Европа. Това мнение изрази президентът Росен Плевнелиев в интервю за Би Би Си.
 
По думите на Плевнелиев Кремъл се опитва да повлияе на политиката в България и останалите европейски държави, финансирайки политически партии и разпространявайки пропаганда.

Плевнелиев припомни, че през миналата година сайтът на ЦИК и редица правителствени сайтове бяха подложени на хакерски атаки, които може би идват от същата групировка като организаторите на атаките срещу сайта на американската Демократическа партия в навечерието на президентските избори там. От Кремъл отричат подобни обвинения, отбелязва Би Би Си.

"На предстоящите избори сме по-подготвени и защитени от кибератаки след нападенията срещу българските институции на местния вот и на националния референдум през 2015 година", уверява Плевнелиев в интервюто си, цитиран от пресцентъра на държавния глава.

Кибератаките срещу българските институции през 2015 г. бяха добре организирани и целеви – в ден на избори. Те имаха за цел да разстроят демократичния процес, да го направят неработещ и това е много опасно, заявява българският президент пред Би Би Си.

"Трябваше да приемем, че това е атака срещу българската държава. Това е атака срещу българската демокрация", казва държавният глава.

В резултат на кибератаките и на свикания Консултативен съвет за национална сигурност по темата беше постигнато съгласие с всички политически партии и беше изработена нова Национална стратегия за киберсигурност, която вече е в процес на изпълнение, посочва президентът пред медията.

В интервюто държавният глава отново изразява разочарование от резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

"Бях шокиран и натъжен, след като видях резултатите от референдума. Никой не го очакваше. И съм притеснен, когато виждаме как Обединеното Кралство по някакъв начин се изолира на своя собствен остров", каза Плевнелиев.

Притеснен съм, споделя той, когато виждаме марша на популисти и националисти, включително в Обединеното Кралство.

"И според мен не беше съвпадение това, че повечето от водачите на кампанията за Brexit се оттеглиха веднага след това. Това просто е безотговорна политика. Трябва да стоиш зад това, което проповядваш", каза Плевнелиев. 

"Обединеното кралство винаги е било силен поддръжник на нашите усилия за отстояване на демокрацията, за нашата сигурност и в общата ни битка за това, което е ценно за Европа. И то се изразява в една дума – мир", посочва държавният глава, запитан как случилото се в Обединеното Кралство ще повлияе на актуалните предизвикателства пред Обединена Европа.

"Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат за всички. И е много вероятно да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила - нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа. Така че, това е много лошо и опасно", заяви Плевнелиев. 

По отношение на мигрантската криза българския президент е категоричен, че съществуващите множество кризи в Европа, една от които е нелегалната имиграция, могат да бъдат разрешени само чрез общо европейско решение.

"Няма как да се справим сами с предизвикателства като тероризма, отношенията с Русия, кризата в Украйна, кризата в Гърция и миграцията. Това просто не е възможно. Единствено устойчивото решение е чрез постигането на общо европейско решение. И много се надявам, че и други европейски лидери ще го разберат и се надявам, че вървим в тази посока", заяви Плевнелиев.

Според него не е чак толкова трудно това да се случи: "Вече се правят стъпки в тази посока. Днес Европа защитава много по-добре своите граници в сравнение с миналата година". 

Плевнелиев казва, че България отстоява общата европейска сигурност и не допуска големи групи хора просто да се придвижват през нейната територия, без каквато и да е регистрация и контрол.

"Никога не сме го допускали и всъщност сме единствените, които не го допускат", заяви Плевнелиев.

"Не виждаме противоречие в това да спазваме човешките права и да охраняваме своите граници. И смятаме, че това е задължение на всяка държава - най-малкото да охранява сигурността по своите граници. Ако това не се прави, виждаме какви са резултатите", обясни Плевнелиев.

"Сега ЕС постига прогрес в тази насока, както и по отношение на интегрирането на мигрантите. Има напредък и по отношение на разбирането, че трябва да се търси решение на миграционната криза в дългосрочен план. И аз съм уверен, че много скоро ще имаме общо европейско решение", смята президентът.

Той припомня, че беше създадена нова институция, отделени са и значителни средства от бюджета на ЕС за разрешаването на този въпрос.

"Така че днес Европа е много по-добре подготвена, в сравнение с 2015-а година. Но все още не можем да се похвалим, че сме решили този проблем по един устойчив и ефективен начин", заяви още Росен Плевнелиев пред Би Би си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Никой не се имтересува от Русия."Но всеки се съобразява с нея. Това им е проблема. Мислеха, че като сложат ръка на Украйна, ще си направят военна база в Крим. Да ама не Путин ги изпревари. Мъка.
295
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МАЙНАА със свинаря Гергов се гордееш! Нали така, МАЙНА?
294
15
 
6
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Г-н Президент, Вуе сте най-големипт Български политик за последните 70 години. Благодарим Ви!
293
8
 
17
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Срам ме е от тва момченце
292
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Съединението до днес Русия винаги е била най-големия външен враг на България, а русофилите най-големите вътрешни врагове.
291
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Плевнелиеев,заради тези твои твърдения вече си вън от играта...Жалка картинка се очертаваш, която всеки ще намрази....Помисли сериозно защото историята не понася изменници..
290
8
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Каква е приликата между Плевела, Цецка, Румен Радев, Трайчо и Калфин? Всичките се еврогейатлантици и са на подчинение на Брюксел и САЩ. За да няма повече недоразумение като Плевела е нужно масово гласуване за Патриотите Каракачанов- Нотев. Спиране притока на ислямисти, минимална пенсия 300 лева и референдуми по важни за хората , а не за мутрите въпроси. Каракачанов е готов да поведе народа на бунт срещу правителството на ГЕРБ , ако не е полезно за хората. Каракачанов е последната надежда.
289
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко тържество за Русия е тържество за България.
288
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който обича България, обича и Русия
287
10
 
5
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Браво Г-н Президент. Вие сте достоен Българин който защитава националните ни интереси. Руснаци и Американци са един дол дренки.. ниско образовани селяни.
286
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко тържество за България е агония за Русия и русофилията.
285
2
 
7
 
! Отговори
BP преди 7 години
Личи си в коя статия са посочили от Козяк на подопечните си *** да пишат. Нещо понамаляха напоследък - то и троловете имат съвест все пак.Русия мачка *** в Сирия, казва истината за мигрантите в Европа, казва за лицемерието на американците...после се чудят прозападните лакеи, защо в бг никой не вярва на пропагандата от казионните медии
284
4
 
8
 
! Отговори
gogo преди 7 години
Ей, ПУ ТЬО нещастен, изчезни вече бре!!!!!!!!!!!!!!! И се скрий, че хората ще те заплюват като те видят!!!!!!!!
283
2
 
12
 
! Отговори
bobo преди 7 години
Смешникът пак се изходи.
282
2
 
18
 
! Отговори
ууууу американски ** преди 7 години
След тоя клоун, Бойко да не се чуди, защо никой няма да гласува за Цецка.
281
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова по-зле за Нато и Ес, че имат същото становище. Съвсем изку....куригаха тия вече. С едни мигранти не могат да се справят, затриват Европа, Русия им виновна.
280
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
време е за докторите от Карлуково !
279
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ум робува, ум царува, ум патки пасе. При него е последното. Плюс непрекъснатата чупка в кръста. Не го лу заболя тоя кръст пет години вече?
278
21
 
3
 
! Отговори
G преди 7 години
Русия направи фатална грешка с Украина , като агресивно и демонстративно открадна Крим и нападна източната и част ! Подкрепя терористи и бомбардира мирни сириици с цел да дестабилизира Европа с бежанци !!! Държава , която претендира за световна суперсила има БВП по малък от Ню Иорк !!! Това са чисти световни хулигани и терористи !!!
277
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОМСОМОЛА СИ ОТИВА, СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА