Шествие за годишнината от парада на Червения площад

В Москва бяха представени моменти от историята и съвремието
7 ное 2016 14:22, Елка Василева
63

Снимка: Reuters

С изпълнение на московския химн на Червения площад в руската столица приключи тържествено шествие, посветено на парада от 7 ноември 1941 година, с който е отбелязана 24-ата годишнина от Октомврийската революция в обсадената от нацистите Москва, предаде ТАСС.

При откриването на парада прозвуча песента "Свещена война"; знаменосци изнесоха знамената на полковете, бранили столицата, както и Знамето на победата. Московският кмет Сергей Собянин приветства ветераните и всички столичани, благодари на някогашните воини за великата победа и подчерта, че те винаги ще останат пример на мъжество и несломим дух.

Парадът на Червения площад в обсадена Москва през 1941 г. с участието на 28 500 души, продължил малко повече от час, "по своето значение е наподобявал голяма военна операция", каза Собянин.

Той е внушил на хората в страната увереност, че врагът ще бъде разгромен; тази победа е положила началото на победите край Москва и Сталинград, на Курската дъга и в други битки, отбеляза столичният кмет.

По главния площад на Русия преминаха над 5000 военни от московския гарнизон, кавалерия от Президентския полк, почетен караул от комендантския Преображенски полк, възпитаници на Московското суворовско училище и на кадетски училища от столицата.

В шествието бяха представени моменти от историята и съвремието. Зрителите видяха реконструкция на епизоди от войната. На Червения площад излязоха войници от прославени дивизии и военачалници от времето на войната, облечени в униформи от 1941 г. Звучаха песни от военните години. Показани бяха бойни оръжия, станали вече реликви - танкове Т-34, Т-38, Т-37, Т-60, "катюши" и др. За 14-и път в Москва се отбелязва годишнина от легендарния парад с тържествено шествие, посочва ТАСС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: парадЧервеният площад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
9
 
! Отговори
красная звезда преди 7 години
Авиатора кандидат президент на Червения площад до Путин.
22
12
 
10
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Не мога да се начудя....наистина ли има такива наивници у нас? Руските олигарси и майка си ще застрелят за пари ( и не рубли) , та има ли някъде (освен у нас) наивници, които вярват , че Русия ще ни засипе с "безплатни блага"....ей така - само за "църните ни очи"...или от братска обич, и любов??? Тцъ, тцъ,тцъ....това не е наивност - обикновена прос*тотия си е :-)
21
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Азиатците още празнуват, но докога ли?
20
12
 
11
 
! Отговори
Циник до Димитър преди 7 години
Скоро по т*ъп коментар не бях чел!!!! Байно я вземи пак почети история на България, и виж в колко войни е участвала Българската армия! Относно парада - "Хляб и зрелища" за масите!Голяяяяма ракета.....голяяяям танк....и пияните *** с умиление се сещат за ВСВ , когато некадърници като Жуков ( на руски прякора му е "МЯСНИКЬ" - касапина) са изтрепали повече руснаци от немците! Само Сталинския Голодомор е 22 000 000 в Украйна! И това са доказани факти! Останалото са втълпени пристрастия!
19
6
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До Анонимен 10Чудесен коментар, поздравления! Само ще добавя, че за руснаците тази война е била Великата Отечествена война, дали са над 20 милиона жертви... и имат пълното право да отбелязват подобни годишнини с военни паради! Не съм русофил, просто от любознателност се запознавам с исторически факти, препоръчвам на младите българи да се запознават с тях...
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 11: "...има още у нас забулени от американската проапаганда и мислят ,че руснаците живееят по лошо от нас ?!"Не само това !!! "Американската пропаганда" заблуждава хората и за Северна Корея !
17
7
 
12
 
! Отговори
Фактор преди 7 години
Не мога да разбера още ,нима има още у нас забулени от американската проапаганда и мислят ,че руснаците живееят по лошо от нас ?! Ако -да ,то сте голями наивници ,за съжаление .
16
9
 
20
 
! Отговори
рускиня до sdfv преди 7 години
Изтрещяли? може би и така. Но не дотам,че да канят на своя земя африкански навлеци и да ги хранят и да ги обгрежват за сметка на свои стари бащи и майки, както в момента правиш ти. Така че въпрос за изтрещяване е доста спорен
15
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До горките"Горките хора, тъпчат им гблавите с минала слава за да не виждат мрачното настояще. Тъжно е да си руснак."-Това е лично твое мнение,което разбира се не струва пет пари.А сега официалната статистика:България е най-бедната държава в Европа,3 000 000 българи са напуснали страната,нямаме промишленост,нямаме земеделие,нямаме суверенитет.Природните ни богатства са подарени на Запада.Та питаме се аз,мрачното настояще на Русия ли ти е проблема
14
15
 
9
 
! Отговори
ас преди 7 години
Скоро и в България ще правим манифестации за 9-ти септември пред погледа на кУрнЬолия НуньОва и агент Гоце, а генерал Радюв ще свири на малката хармоника ***.янова под трибуната!!
13
26
 
12
 
! Отговори
sdfv преди 7 години
Тези руски клоуни хептен изтрещяха, онзи *** им е проил пилешките мозъци вече!!
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БожилБожиле,много просто момче си бе.Гейщината е разрешена в България,но е забранена в Русия.Лошото е ,че ще разсърдиш господаря,който ти плаща.Доколкото схващам ти употребяващ "гейщина"като обидна дума.Недей с лошо бе човек,риташ си канчето.Гейщината е част от евро-атлантическите ценности.То хубаво да плюеш Русия ,ама по полека ,че веднага ще разкрием като агент на Путин.
11
10
 
17
 
! Отговори
сс23 от отвъдното преди 7 години
До dodgerИ войските тръгват направо от площада за фронта. Така се прави, а не като нашите, си ги представям как ще се изпоразбегат с двата танка из малките улички и не могат да ги намерят после.
10
29
 
14
 
! Отговори
горките преди 7 години
Горките хора, тъпчат им гблавите с минала слава за да не виждат мрачното настояще. Тъжно е да си руснак.
9
7
 
25
 
! Отговори
dodger преди 7 години
парадът 41-ва е едно от малкото гениални неща, които Сталин прави през войната. В момент на пълно отчачние пред настъпващите немци, когато всички се готвят да напускат града (включително и Сталин) той заповядва провеждането на ... военен парад .
8
22
 
9
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Честват 99 години от разрешаване свободата на гейщината в Русия- едно забележително Лениново дело.
7
10
 
30
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
Българското *** не знае що е то война да ти мине през града, държавата.Хората от другите държави където е имало сражения по време на Втората световна войназа разлика от нас знаят какво е и ценят победата си постигната с цената на много жертви.Дреме им, че некво *** дращи небивалици , те си пазят държавата
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си кажат направо, че честват ВОСР, какви са тези паради-посветени-на-еди-кое-си-честване-посветено-на-еди-що-си
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нашия *** не са ли го поканили?
4
5
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
Я млък и марш да лапате на тиквун от банкя,,,,,,,,,,,, .