Вопъл от Европа: Победата на Тръмп ще ни отслаби!

Националисти триумфират, Фараж с шанс за назначение в Белия дом
9 ное 2016 15:37,
70
Вопъл от Европа: Победата на Тръмп ще ни отслаби!
Снимка: Reuters

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ не е добра новина за Европа според първите коментари в Брюксел, след като стана ясно, че той ще е 45-ият обитател на Белия дом.
 
Според лидера на най-голямата парламентарна група в Европейския парламент – ЕНП, Манфред Вебер "в бъдеще ще трябва да сме в състояние да носим повече отговорност за себе си". Християн-демократът, в чието политическо семейство са ГЕРБ и Реформаторският блок, смята, че "вече не трябва да гледаме толкова към Вашингтон, а сами да защитаваме интересите си".
 
Призив за обединение на ЕС отправи и водачът на либералите Ги Верхофстат. Той предупреди, че когато Тръмп влезе в Овалния кабинет, "Русия ще стане по напориста и самоуверена" и че Европа ще трябва сама да се справя с "войните в задния ни двор" и с климатичните промени.
 
Социалистите определиха победата като "тъжен ден за Европа и за целия свят". Според водача на парламентарната им група Джани Питела "Тръмп е проява на вирус, който засегна дълбоко обществата в САЩ и в Европа".
 
Социалистите смятат, че победата на Тръмп е "плашеща" и "земетръс, който променя всичко". Въпреки това според Питела, не бива да виним тези, които вярват в Тръмп, Фараж, Льо Пен, Орбан, че са "невежи и варвари". Вместо това ЕС трябва да завие към "екстремални реформи" като увеличи демокрацията и работните места и задвижи икономиката.
 
Самите националисти триумфираха след вестите от САЩ. Лидерът на френския "Национален фронт" евродепутат Марин Льо Пен изпрати сърдечни поздрави на Тръмп и американците, а водачът на кампанията за Брекзит Найджъл Фараж, който също е член на Европейския парламент обяви, че 2016 г. е родила две политически революции и че американската ще е много по-силна от тази, която доведе до гласуването на Великобритания от ЕС. Един от съпартийците му в Европейския парламент предрече, че Фараж, който се включи активно в кампанията на Тръмп, може да получи пост в екипа му. Самият Фараж в интервю за ББС тази сутрин призна, че не би отказал американско гражданство, ако то му бъде предложено.
 
Европейските институции изпратиха писмени поздравления на Тръмп и поканиха новия американски президент възможно най-бързо да посети Брюксел и да се срещне с европейските лидери. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази надежда да получи повече яснота по политики като сигурността, търговията и климата, които новият президент ще води. В съвместно писмо до Тръмп Юнкер и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, заявяват, че поддържането на силни и устойчиви връзки между двата бряга на Атлантика са важни за света.
 
"Само като си сътрудничим близко, ще имаме тежест да се справим с безпрецедентни предизвикателства като "Ислямска държава", заплахата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, промените в климата и миграцията".
 
Туск и Юнкер изразяват надежда, че Америка "ще продължи да инвестира в партньорите, приятелите и съюзниците си" и че Вашингтон и Брюксел ще останат приятели.
 
Френският посланик в САЩ Жерар Аро обаче писа, че след Брекзит и победата на Тръмп, всичко е възможно и че "светът се разпада пред очите ни". Бившият полски външен министър Радослав Сикорски прогнозира, че след още една победа на националистите, например във Франция през пролетта, със Запада "какъвто го познаваме, ще е свършено".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Националисти триумфират, Фараж с шанс за назначение в Белия домНационалистите в Европа не стават за нищо. Страхливи и зависими хора целящи да си натъпчат джобовете от където им подадат. Фараж след Брекзита се скри под предлог че си бил свършил работата. Каква работа е свършил само той си знае. И останалите в това число и българските националисти са същите. Кресльовци които не искат да поемат отговорност за думите и действията си.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Мисля,че първото,което Тръмп ще направи е да премахне тоалетните за т.н.ТРЕТОПОЛОВИ,да му мислят ***..гите"Първо, такива тоалетни не съществуват. Второ, Тръмп категорично каза, че според него транс хората трябва да ходят до тоалетната, която сами си изберат, с което скандализира тоалетната си партия. Трето, той е сигурно единственият кандидат в историята, размахал ЛГБТ-знаме на републикански предизборен митинг.
52
1
 
2
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен(56)В революционния си порив май пропусна, че изботире са точно в тази държава и тя в момента решава какво може и какво неможе.
51
0
 
5
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"в бъдеще ще трябва да сме в състояние да носим повече отговорност за себе си". -- те тука е болката, че САЩ бяха станали за "запада" каквото беше СССР за "изтока" преди да фалира. Сега всеки да си плаща масрафа, а не само да дават акъл и да хапят руката, която ги храни...
50
2
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Шоп Шопе, шопе....Както бихме руснаците на Шипка, както ги бихме в Добруджа, или както после,17-19 година, след революцията ги приехме като бело имигранти в България, и ги назначихме на държавна служба даже? За Захарчук да си чувал?Ако не си, вероятно си чувал, че "Политиците са англофили, военните-германофили, народът-русофил, жена ми-италианка, и само аз-Българофил!" Цар Борис III Обединител го е казал, не ми казвай че си по-умен от него.
49
0
 
15
 
! Отговори
А1 преди 7 години
По-правилно би било да се каже:"Вопъла на НЕОлибералният политически елит!"Между другото 2017г. европееца ще има възможност да "разкара" тези хипита в европейската политика!
48
0
 
9
 
! Отговори
от посолството преди 7 години
До Шопот утре ти спираме петолевките, спирай с коментарите
47
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това либерали, това седсари, това русофили ***- изпокриха се в миши дупки.
46
29
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Ако Тръмп изтегли американските войски от Европа, това означава война на ЕС с ***. Което не е съвсем зле. Може и да не спечелим войната, но ще *** половината мужици. Както винаги се е случвало.
45
2
 
23
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Триумфът на Тръмп е началото на един преход към ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ, СУВЕРИНИТЕТ, ТРАДИЦИИ, КУЛТУРА, ИДЕНТИТЕТ на ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ.Декември 2016 избори за Президент в АВСТРИЯМарт 2017 Парламентарни избори НИДЕРЛАНДИЯМай 2017 Парламентарни Избори ФРАНЦИЯСептември 2017 Парламентарни Избори ГЕРМАНИЯПри първите три държави се очаква победа на патриотичните сили, в Германия Алтернатива за Германия има потенциал да стане втора политическа сила и да обърка сметките на режима.
44
1
 
31
 
! Отговори
Zhylaw преди 7 години
На евробоклуците взе да им припарва на евроотверстията май :D
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според лидера на най-голямата парламентарна група в Европейския парламент ЕНП, Манф-ред Вебер,, e господин МАНАФред ,,стига с тези извратености
42
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля,че първото,което Тръмп ще направи е да премахне тоалетните за т.н.ТРЕТОПОЛОВИ,да му мислят ***..гите
41
28
 
5
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 7 години
СВЕТОВНАТА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ НА ЕС , КАНАДА И САЩ-----НЕ ТЪРПЯТ ОТЛАГАНЕ ИЛИ ЗАБАВЯНЕ......ПРОСТО --НЯМА НАЧИН!!ПРОГРЕСА НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ ----НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ!ДОРИ --ЯДРЕНАТА ВОЙНА ....ЗАЩОТО , ЗАПАДА ИМА РЕСУРСА и КАДРИТЕ ДА ОБНОВИ СВЕТА!
40
1
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
А защо европейците трябва да плащат за мелаците на баба Меркел? Докога ще загърбаме историята и националните си интереси?
39
1
 
49
 
! Отговори
ПОП преди 7 години
Няма да се учудя ако Доналд Тръмп бъде обявен за новият ДИКТАТОР от империалистите , всеки който е не удобен за тях му лепват епитета ДИКТАТОР
38
20
 
3
 
! Отговори
Някакво преди 7 години
До K Да го върнат, ама този *** народ какво ще го прави ... ще го подари я на Турция, я на Русия ... и ще чакаме на опашки за Лади ...
37
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Европа е независима дали ще победи Тръмп или баба Яга няма никакво значение Ако Европа е зависима от САЩ тогава има значение кой ще е президент
36
1
 
47
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Сега е ред на брюкселските лентяи крайно време е народите от Европа да им бият шута и да създадат нов съюз на суверенни държави който да работи в интерес на хората.
35
1
 
52
 
! Отговори
хммм преди 7 години
Европа пак се разкрачи и се озова между *** и наковалнята. Еврогейoве, продажни папи и лицемерни политици унищожаващи европейската раса чрез засилване на полупациите на малцинства и спиране на субсидиите към майки от европейски произход.