Его до небето: Ще преименуват Астана на... Назарбаев

Парламентът на страната призова да се смени името на столицата
Обновена: 23 ное 2016 22:11 | 23 ное 2016 21:52, Боряна Павлова
57
Его до небето: Ще преименуват Астана на... Назарбаев
Снимка: архив Reuters

Парламентът на Казахстан призова днес столицата Астана да носи името на президента Нурсултан Назарбаев, предаде Ройтерс. Единодушното решение бе прието седмица преди националните чествания на 76-годишния лидер, който може да приеме или да отхвърли предложението.

Днешният парламентарен вот свидетелства за засилващия се култ към личността на Назарбаев, който управлява средноазиатската държава от 1989 г., т.е. още от времето на СССР, отбелязва АП.

Миналата седмица централната банка на страната обяви, че портретът на Назарбаев - бивш стоманолеяр и комунистически апаратчик, за първи път ще се появи на една от банкнотите на казахстанската валута. Тя ще влезе в обръщение на 1 декември, който се чества официално като Деня на първия президент.

Его до небето: Ще преименуват Астана на... Назарбаев
Снимка: архив Reuters

Астана на казахски означава просто "столица" и бе преименувана така през 1998 г., малко след като правителството се прехвърли там от Алмати - най-големия град и търговски център на страната.

Депутатът от долната камара Куаниш Султанов, който прочете предложението в парламента днес, каза, че очаква Назарбаев да даде отговор до няколко седмици.

Назарбаев е отхвърлял подобни предложения в миналото, но през последните години като че ли е по-благосклонен към подобни идеи. В страната вече има няколко паметника с неговия образ, неговото име носят престижен университет и верига от училища.

(БТА)


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕХ, И НА БОКО МУ СЕ ИСКА МНОГО, АМА НА, НЯМА КОЙ ДА ПРЕДЛОЖИ