Ердоган с нова заплаха - удължава извънредното положение

Европа да се въздържа да поучава Турция за бежанците, призова пък Юнкер
Обновена: 27 ное 2016 08:01 | 26 ное 2016 20:30, Веселина Йорданова
130
Ердоган с нова заплаха - удължава извънредното положение

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган загатна днес, че извънредното положение в Турция, чийто срок изтича през януари, може да бъде продължено с още 3 месеца, предаде ДПА.

В съответствие с извънредните укази, издадени в Турция след опита за преврат през юли, бяха отстранени от длъжност около 75 000 държавни служители и служители на силите за сигурност, а 37 000 бяха арестувани. Стотици организации и медии бяха закрити.

Чистката в Турция засегна не само привържениците на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятани за организатори на преврата, но и по-широката опозиция. Десет депутати от прокюрдската Демократична партия на народите и над 120 журналисти също бяха изпратени зад решетките.

Това предизвика остра реакция в Европа, а Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. В отговор Ердоган заплаши, че ще отвори границите и ще пусне мигрантите да нахлуят в Европа, като обвини европейските правителства и институции, че подкрепят тероризма.

"Може би то (извънредното положение) ще бъде продължено с още 3 месеца. Вас какво ви засяга", каза Ердоган в коментар за извънредното положение, предназначен за ЕС.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа трябва да се въздържа да поучава Турция по въпроса за мигрантите, съобщава "Хюриет дейли нюз".

В предаване на Евронюз Юнкер напомни, че Турция е отворила вратите си за над три милиона бежанци и заедно с Йордания и Ливан е направила повече от това, което е сторил Европейският съюз.

"Турция е много важен съюзник и това не е само заради кризата с бежанците. Разбира се, налице е очевидният факт, че Турция е приютила над три милиона бежанци, което Европа не можа да направи. Ето защо искам Европа да се въздържа да поучава Турция в това отношение. Турция заедно с другите съседни страни Йордания и Ливан, е направила повече от Европа. Така че, когато говори по въпроса, човек трябва да бъде сдържан", заяви Юнкер.

Запитан за преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС , Юнкер каза, че "истинският въпрос, който трябва да бъде зададен, е: Иска ли Турция да се съобрази с всички критерии, необходими, за да стане членка на ЕС?".

Не мисля, че Турция си задава този въпрос. И понеже този въпрос не се задава, няма и отговор на него, каза още председателят на ЕК.

Ердоган остро критикува вчера гласуването в Европейския парламент в четвъртък на резолюция, препоръчваща временно замразяване на преговорите за присъединяване с Анкара.

Ройтерс цитира днес друго интервю на Юнкер за белгийския в. "Либр Белжик", в което той посочва, че Турция трябва да обърне внимание на предупрежденията на ЕС относно преговорите за членство и да извърши реформите, изисквани от блока.

По думите на Юнкер вотът в ЕП за замразяване на преговорите с Анкара не бива да бъде подценяван, защото макар и да не е обвързващ, "той ще предизвика въздействие в столиците" на страните от ЕС, които решават за членството.

Пред "Либр Белжик" Юнкер отхвърли заплахите на Ердоган за прекратяване на споразумението за възпиране на миграционния поток към Европа. Той насърчи Ердоган да извърши необходимите реформи, като започне с цялостна промяна на антитерористичното законодателство, ако желае турските граждани да получат право на безвизови пътувания в ЕС.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
6
 
! Отговори
уплашен преди 7 години
Нострадамус май е писал за този като Антихриста на 21 век
21
11
 
10
 
! Отговори
печалбар от морето преди 7 години
Кюрдите...кюрдите...Те да са живи!
20
3
 
7
 
! Отговори
Келера преди 7 години
Не ги пусне,омръзна ни от заплахи,а и нека разрешат на запасняците да защитим България.За родино!
19
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Приятел на Боко Тиквата.Праща му през зелената граница неочаквани подаръци.
18
11
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ АТАТЮРКЧИЯ преди 7 години
ЕРДОГАН Е БАХ ТИ ТИКВЕНИКА ! ПУТИН И ОБАМА ИЗКАЗАХА СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА КУБИНСКИЯТ НАРОД ЗА *** НА КАСТРО , А НА ЕРДОГАН НЕ УМ ИДВА НА АКЪЛА ДА ИЗРАЗИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ! ТЯ ЗЛОБАТА МУ Е УНИЩОЖИЛА КЛЕТКИТЕ НА МОЗЪКА !
17
2
 
6
 
! Отговори
PD преди 7 години
Проблема на ЕО е, че ако пусне Турците в свободно в Европа, ще отвори врати за Арабски капитали и Ислям, притока на които Ердо си осигурява от СА, така щото да затвърждава усещането, че Турция е покровител на Европейските мюсулмани. Ако Европа въобще не го пусне, плюе на прокламираните си ценности за свободен пазар. Европа не е готова за по сериозни действия, остава и само да намери мъдър ход и да отрази първата атака с бежанците. Ще създаде условия да се развихрят, за да генерира реакция и бам
16
4
 
15
 
! Отговори
историк преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯ АТАТЮРКЧИЯИмаш в предвид Севърският договор ! Ако Османската Империя го беше подписала сега Турция щеше да има около 200 хил. кв.км територия ! Турците всеки ден трябва да се покланят пред мавзолея на Ататюрк ,а не да подкрепят този изкуфял ислямски фанатик Ердоган
15
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за братският турски народ под гнета на този фалшив ДИКТАТОР.
14
9
 
18
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ АТАТЮРКЧИЯ преди 7 години
И НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ТОЛКОВА МНОГО ВЯРВА ,ЧЕ КАТО ПУСНЕ БЕЖАНЦИТЕ КЪМ ЕВРОПА ,ЕВРОПА НЕ МОЖЕ ДА ГИ НАТОВАРИ В ТОВАРНИ ВАГОНИ И ДА ГИ ВЪРНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ ! ИМА ДВА НАЧИНА ЕВРОПА ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ОТ НЕЖЕЛАНИ БЕЖАНЦИ -ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ И ВРЪЩАНЕ ОБРАТНО НА НЕЛЕГАЛНО ПРЕМИНАЛИТЕ ГРАНИЦАТА !
13
0
 
3
 
! Отговори
PD преди 7 години
В основата на ЕС стои търговско споразумение за защита от нелоялна конкуренция и общ пазар на въглища и стомана ЕОВС 51г. Богатството е натрупано през къртовски труд на Германци и инвестиции на фин елит, и от САЩ, основно в производство на оръжие, от Корейския конфликт до ... Охрана на далаверата до сега е била САЩ през НАТО.Турция стоеше на страна, докъто НАТО инвестираше в нея, като заплаха за СССР. Обаче нещата се променят.Турция вече не е интересна на САЩ, и иска от ЕС парчета от далаверата.
12
2
 
3
 
! Отговори
вярвай в Коледа преди 7 години
До КасъмовПости са сега, колега.Ако ги спазваш, дядо Коледа ще ти донесе сервитьорки с къси полички да ти сервират по празниците.
11
7
 
17
 
! Отговори
не бъдете наивни преди 7 години
до 4Преврата той си го спретна.
10
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция и Ердоган може да бъде унищожени само от създателите си САЩ и Великобритания.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 6 Ти Ще искаш сега и едно винце...Дай ми виното, задръж си шобания боб, авере!
8
1
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Хареса му май....
7
8
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ АТАТЮРКЧИЯ преди 7 години
ТАКИВА КАТО ТОЗИ ИСЛЯМИСТ РУШАТ ТУРЦИЯ ИСТОРИЯТА ГО Е ДОКАЗАЛА ! СЪЩИТЕ ИСЛЯМИСТИ КАТО ТОЗИ СЕ СЪГЛАСИХА ДА СЕ СПОРАЗУМЕЯТ С РУСИЯ И ДРУГИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ И ПОДПИСВАЙКИ СЕРЪРСКИЯТ ДОГОВОР ЩЯХА ДА ДАДАТ МНОГО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТОГАВАШНАТА ОСМ. ИМПЕРИЯ , БЛАГОДАРЕНИЕ НА АТАТЮРК ТОЗИ ДОГОВОР НЕ СЕ ПОДПИСВА ,АТАТЮРК ОТИВА В АНАДОЛА И ОРГАНИЗИРА СЪПРОТИВА ! ИСЛЯМИСТИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ГО ВИКАТ В СТОЛИЦАТА ЗА ДА ГО УБИЯТ ,НО АТАТЮРК РАЗГАДАВА ПЛАНОВЕТЕ ИМ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО СЕГА ТУРЦИЯ Е 780 000 КВ. КМ
6
10
 
9
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
1 - Наде , дай боже и в България един такъв " лунатик " да въдвори ред !
5
1
 
20
 
! Отговори
Касъмов преди 7 години
Другарки и господа, от тази вечер откривам нова рубрика в този форум - вечерята на сиромаха. С нея искам да покажа че на човек не му трябва много.Тази вечер менюто ми включва топла боб чорба, приготвена по-гъстичка и с точните подправки и люти чушки печени и овкусени с оецт, олио, магданоз и чесън. И най-луксозния ресторант не може да ми предложи неюо по-вкусно.
4
10
 
13
 
! Отговори
ахтунг ахтунг преди 7 години
абе тоя да не прихвана нещо от Кадафи и Асад, я всички да стоят по-далече, може да е заразно. и спешно поръчайте втори ред ограда, Орбан да прати експерти, ако ще и на тройна цена, че както е тръгнало, не отива на добре международното положение, на което все ние сме му виновни.
3
6
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
И какво като го удължи нас какво ни брига явно е ,че анадолския фюрер се чувства без наказан като нашата тиква и за това прави каквото си иска важното за нас е да удържа *** далече.