Смъртта на Кастро парализира Куба, шумната Хавана утихна

Кубински изгнаници пък празнуват по улиците на Маями
Обновена: 26 ное 2016 22:41 | 26 ное 2016 22:29, Веселина Йорданова
172

Куба. Снимка: БТА

Малко преди полунощ в петък местно време новината за смъртта на Фидел Кастро прекрати празненствата в Куба, опразни улиците на столицата Хавана и парализира острова, чийто облик бе определен от него в продължение на половин век, предаде Франс прес.

С дълбоко прискърбие уведомявам нашия народ и приятелите от Америките и света, че Главнокомандващият Кубинската революция почина в 22.29 ч. тази вечер (5.29 ч. тази сутрин българско време)", обяви по държавната телевизия неговият брат и президент на страната Раул Кастро.

Още по темата
Малко след това в по принцип шумната Хавана, където музиката е навсякъде, започна да утихва.

Улиците в столицата, включително прочутият крайбрежен булевард "Малекон", станаха необичайно пусти.

"Всички бяха смаяни, това бе един много тъжен момент", каза Яимара Гомес, служителка в хотел в Хавана.
"Да загубим Фидел е като да загубим баща. Той бе "водач, фар на тази революция", смята 42-годишният пекар Мигел Родригес.

За разлика от многобройните предишни слухове за смъртта на Фидел, този път човекът, когото повечето кубинци припознават за свой лидер и който е оцелял при над 600 покушения срещу него, според националното разузнаване, наистина се оказа, че е починал, отбелязва Франс прес.

Смята се, че 70 процента от 11,2-те милиона жители на острова са родени при комунистическия режим.

Въпреки че Кастро заглуши безмилостно всякаква опозиция, голяма част от кубинците, макар и загубили своите илюзии, остават "фиделисти", привързани най-вече към двете социални "витрини" на кастризма - здравеопазването и образованието.

За разлика от тишината в Хавана, от другата страна на Флоридския пролив, новината за кончината на Кастро предизвика радост в Маями. Хиляди хора излязоха да празнуват снощи по улиците на американския град, който е един от центровете на кубинската диаспора в САЩ.

Кубински изгнаници и техни потомци продължават да изразяват публично радостта си в Маями и днес. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
2
 
! Отговори
пророк преди 7 години
С голямо съжаление ще кажа, че вече хора като Кастро не се раждат. А без тя светът безвъзвратно ще затъне в примитивизма на неолибералния капитализъм, където единствените ценности са: алчноста, арогантността, омразата, безочието, лицемерието и всички останали човешки пороци.
70
2
 
9
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До ХА-ХА-ХА ! - - - Да не би варианта да цъфне като братска Венецуела да е много хубав ??? Бил съм в Куба.Това е страната която се приближава най-много до представите ми за земен рай.Като природа...Сега всичко е в ръцете на самите кубинци...
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми тия са промити мозъци, съсипани хора, психично болни! сега са нещастни - баща им е починал и се чудят кой ще ги води за ръчичка. - това са последиците от тоталитаризма! тия аборигени са в 1960 година, как ли ще прескочат в настоящето?!
68
7
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Сега, когато "диктаторът" умря очаквам Куба да цъфне и да върже !Така, както цъфнаха и вързаха Ирак, Либия, Афганистан ...
67
2
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 7 години
За разлика от кого бе , друже?Да не би от ИНСИНСКИЯ КАПИТАЛИСТ?
66
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истинският комунист, дори и умрял, не пуска кокалапредава кокала на брат си, после на внук си и т.н. като в северна Корея
65
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много човешки животи е погубилМного съдби е съсипалМного хора е прогонил от родната им КубаНадявам се да гние в ада
64
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бързо, бързо ще им мине ентусиазма, също като у нас. Едно време и аз скачах и се радвах, ама сега виждам 25 години по-късно резултата от еврогейскаталиберастия.
63
11
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Преди малко видях един клип от Маями - народът празнува!Ако знаете каква пачанга се вихри в момента, карнавалът в Рио е нищо!Салса, танци, младежи в колите свирят с клаксони и крещят "Liberta! Liberta!", което мисля че не се нуждае от превод - значи искат свобода.Една възрастна кубинка беше облякла тениска с надпис "Tu dia llego" - което го обясниха че значи нещо като "Твоите дни изтекоха".Толкоз за народната "любов" към Ел Команданте.
62
1
 
2
 
! Отговори
varg преди 7 години
До ognyanzНо пак е по добре от колкото да съм утепал няколко човека на магистралата за Варна возещи се в бус, връхлитайки ги с талигата на няма и 1 година стаж, и да съм съм лежал в затвор отворен тип че едвам да ме измъкват франсетата колко ценен кадър съм, нали, и васко да ме кара всеки ден?
61
13
 
8
 
! Отговори
varg преди 7 години
Кастро е мишка която продаде народа си за да тъне в разкош и лукс, дори пошляпваше нашата Йорданка Христова, което е срам за народа ни. Кастро е страхливец който не даде народа да има частна инициатива, не даде на хората свобода да правят бизнес.Хитра мишка изценира си 600 покушения само и само да не пусне кокъла. Този е от най най проклетите другаре и трябва да бъде обявен национален поразник че фърли топа.
60
4
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До varg: Много си елементарен, драги. Но това, че ходиш до съседната ***'ала е добре. Общуваш с хора на твоето интелектуално ниво.
59
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не си предстаеите ако в Куба имаше зима като у нас. Колко щеше да изкара Кастро? Вечното лято помага да има по-малко проблеми, да се живее по-лесно. А от наблюденията ми на кубинци в САЩ мога да кажа, не са от работливите. Гони ги мързела. Дори и английският не искат да научат, независимо, че имат американско гражданство. За просперитета не трябват революционери а образовани и честни. Но като захапят властта и сит търбух за наука глух. Вижте го наш Боцко, един Еnglish не пожела да научи.
58
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лакомията за пари води до преяждане с власт. Кастро ги души 50 години, не даде да се отвори Куба. Заплатата до скоро беше 5 USD на месец. Затворената система се изражда в диктатура. А Кастро създаде диктатура. Да бягат с лодки в САЩ говори красноречиво. Една държава може да върви относително добре ако има независима система за контрол на корупцията и независима съдебна система. Че Кастро е държал цялата власт е ясно. Какво постигна, примитивн социализъм без икономика и износ, водещ до бедност.
57
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нормално е Хавана да притихне. Хората още не могат да повярват, че сатрапа го няма.
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се идеализира Кастро, времето на Социализма мина. Настана дивият капитализъм. България страда много от този капитализъм защото като социализма се оказаха удобни за тези които управляват и до сега, а те са членовете на БКП. А тези членове сега са в ГЕРБ и разсипаха държавата начело с пр))митива-ексбандюга Бай ***. Днес го идеализират платените му слуги, така идеализираха Кастро. А Куба бедна като България заради измислени герои като тези двамата. Едноличното управление убива всичко прогресив
55
1
 
4
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До до 123 По -лошо от това което е в момента няма как да стане.
54
16
 
11
 
! Отговори
600 покушения преди 7 години
Представяте ли си 600 покушения и нито едно успешно ?! Този Кастро излезе по-голям инсценировчик от Ердоган !
53
7
 
11
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Мисля си,че при един обединен социален свят,ако човека,не се интересува от финансовите изгоди и паричното възнаграждение бъде изключено от системата,бихме обърнали повече внимание на Космоса.И на последно място ако всички станем Атеисти.Религиите създават само проблеми.Поздрави от един български-турчин от Германия
52
13
 
9
 
! Отговори
факт преди 7 години
Въпреки че Кастро заглуши безмилостно всякаква опозиция, голяма част от кубинците, макар и загубили своите илюзии, остават "фиделисти"...............................Колкото повече тъпчиш и мачкаш един народ , толкова повече те "уважава" и премълчава негативите които си направил , дали от страх или от това че вече са свикнали да бъдат мачкани това е друг въпрос на който всеки сам трябва да си отговори ! Колкото си по-демократичен към народа ,толкова той е по-критичен към тебе !