Чакаме благоволението на Кабул, за да им върнем гамените

Успели сме да договорим връщането на 50 побойници от Харманли
Обновена: 30 ное 2016 07:38 | 30 ное 2016 07:37,
32
Чакаме благоволението на Кабул, за да им върнем гамените
Снимка: архив, Булфото

Българските власти ще разчитат на съгласие от страна на Афганистан, за да връщат чужди граждани обратно. Това става ясно от споразумението между ЕС и Афганистан за реадмисия, подписано в началото на октомври. То дава възможност мигрантите да бъдат връщани обратно, но това ще зависи в голяма степен от добрата воля на приемащата държава.

Още по темата

Споразумението между ЕС и Афганистан (Joint Way Forward - JWF) предвижда афганистанците да бъдат връщани, но само след като са преминали всички процедури в съответната държава. В българските условия това значи да са кандидатствали за статут пред Агенцията за бежанците, да им е отказан статут и това да е потвърдено окончателно от съда. Едва тогава държавата може да приложи условията от споразумението.

Това обаче не се случва веднага. Държавата - член на ЕС, събира данните на хората, които иска да върне и ги предава на Афганистан. Оттам имат един месец, за да направят проверка и да издадат пътни документи. Този срок може да е и двуседмичен, ако България даде доказателства, че въпросното лице е гражданин на Афганистан. В краен случай се предвижда страните от ЕС да могат да издават документи, с които чужденците да пътуват. Има и вариант афганистанци да се връщат с т. нар. недоговорени полети, като в този случай уведомлението трябва да се изпрати три седмици предварително.

МВР ще се сблъска със сериозни проблеми при прилагането на споразумението, казват пред "Сега" източници от вътрешното ведомство. В масовия случай у нас афганистанците не чакат крайния резултат от процедурата за статут, а бягат още след отказа на агенцията за бежанците. Тъй като повечето са в лагери от отворен тип, никой не може да ги спре.

Освен това българските власти подозират, че преговорите с афганистанското посолство може да се проточат и извън уговорените срокове. В отговор на парламентарно питане преди няколко седмици вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че JWF няма правно обвързващ характер, а е политически документ.

Засега българските власти са успели да договорят връщането на 50 афганистанци обратно. Те обаче са се съгласили доброволно. Има договорка и за чартърен полет с общо 200 души през декември. Какво ще се случи след това, не е ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
11
 
! Отговори
дедо Мано преди 7 години
В Авганистан няма война! В Авганистан има "законно" избрано правителство от ЕС и ФАЩ. И възниква един риторичен въпрос: Що на тези "амеби" с авганистанско гражданство се дава статут въобще? Нали в Авганистан според нормите на ФАЩ о ЕС има демокрация? Какви бежанци са те тогава и от кого бягат?
20
0
 
10
 
! Отговори
мъка преди 7 години
натрапници-алахакбаристи
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде, започна кампанията по промиване на мозъци и подмяна волята на народа.Защо престъпниците, нарушили държавната граница, нападащи български полицаи, прикрити терористи днес вече се наричат ГАМЕНИ. Утре да не се окаже, че вечи са скъпи гости.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво благоволение, бе, безродни медии? Нямат право да влизат незаконно тук и толкоз! Още по-малко имат право, след като си показаха рогата. Какво ще ми се лензите, какво ще ми се мазните? Да отиват в спалнята на Меркел!
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Товарен самолет , парашут и ритник над Авганистан - бързо,лесно и евтино.
16
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мртва държава като България може да се спаси единствено като приема и заселва такива млади и здрави хора. Те са бъдещето.
15
0
 
26
 
! Отговори
ДО ГОРУТАРОВ преди 7 години
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКСчл. 279 (1)Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.....(5) (в сила от 01.07.1982 г.) НЕ СЕ НАКАЗВА ОНЗИ, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно с Конституцията.Ей ти го "закона" ! ПРОЧЕТЕ ЛИ ГО ХУБАВО ? Граниичарите му виновни. Разбирач!
14
13
 
2
 
! Отговори
Предлагам преди 7 години
Дайте на всички авганистанци български паспорти срещу това да напуснат България незабавно и да отиват на май.ната си, където искат,но да не се връщат тук.
13
1
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Да се узакони следното: Всеки, упражнил правото си на бежанец(трябва да го докаже), да се пита дали иска да остане тук, или да отиде в посочена от него страна. Това е ОСНОВНО ПРАВО, което стои над Дъблинското споразумение. И ако бежанецът поиска да иде в Германия, да се предава на германските власти като кандидат за убежище.Освен това, право на бежанец трябва да може да се използва сами веднъж - ако е приет някой като бежанец в Турция, вече няма да е бежанец, ако иска да се пресели в България.
12
0
 
32
 
! Отговори
хей преди 7 години
Да се въведе мярка, която се прилага в САЩ - всеки, който е дошъл в страната, дори и да е придобил гражданство, ако извърши престъпления, незабавно се екстрадира от страната без право да посещава страната под никакъв предлог.
11
0
 
27
 
! Отговори
хей преди 7 години
Нов закон за държавната безопасност, в който да има такива клаузи:- Не се допуска незаконно преминаване на границите - осуетява се от гранична охрана с всички средства! За сведение - една Македония приложи сълзотворен газ и спряха големите групи!- Групи от организирани мигранти се приемат за агресивна организация, застрашаваща нац. сигурност, на която агресия се дава въоръжен отпор!- Незаконно пребиваващи не се допускат - експулсират се незабавнопрез границата, която са преминали.
10
0
 
32
 
! Отговори
Готуранов преди 7 години
Има закон, според който незаконното преминаване на границата е престъпление. Следва да се наказват престъпниците. Това го няма. Защото е бизнес за органите по опазване на границата и на администрациите по бежанските проблеми. Освен всичко друго, законът трябва спешно да стане по-строг и да се осигури прилагането му. И оградата да се довърши! Политическа мярка: Да се заяви отказ от приемане на мигранти - това го направиха много страни и не им се случи нищо! А за бежанци, истински, да има ред
9
0
 
37
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Да се смени закона, всеки незаконно преминал границата каторежен труд в мините на тецовете безвъзмездно до живот е тогава никой няма да си го помисли
8
0
 
28
 
! Отговори
бай ставри мастара преди 7 години
Глупости ти веднъж се отърви от *** си па нека някой да иска да ти го върне
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обещано ни е,началото на декември е поръчан самолет да ги извози!!!
6
0
 
33
 
! Отговори
ass преди 7 години
т.е нашествениците не могат бъдат спрениииииии...еми дано почнат да чукат на врата на бъчварова и боко за хляб, както правят в киреево.Границата трябва да почне да си охранява както беше преди 30 тина години.Да да ама не. *** са на пост, в4ера някакъв *** от "Дневник" ми снима как не си чистят "клетите" бежанци и викат "мръсно".Еми кой да им чисти ,ние ли? требваше да ми стане тъжно ли кво? фотографът от дневник и битиви да си ги приберат тия в къщи.
5
0
 
42
 
! Отговори
Чакаме?! преди 7 години
Браво бе! Чакаме..... Защо не чакайте така преди да вземете хола на онези пенсионери дето не ползват топлофикация а ги осъдите и дадохте на чси? Пу не ви е срам
4
1
 
25
 
! Отговори
Додо преди 7 години
До Анонимен (1)Прав си! Много добри стари практики са забравени. Дори в МВР вече не се упражняват в "поразяване на цели при стрелба с рикошет" ... :)
3
2
 
18
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Нощес гледах по НВО филма "Уиски, Танго, Фокстрот". Ако искате да разберете защо преминаващите през страната ни афганистанци изглеждат като стада от парапитеци, гледайте го!
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно, ще си ги дундуркаме... Сега гледам във Фокус пише, че Агенцията за бежанците към ООН изразила безпокойство от призивите за екстрадиране на бежанците от Харманли и призовава българското правителство да подобри условията в лагера и да проведе конструктивен диалог с настанените там.